Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Βάσω Κατράκη: αφιέρωμα στο έργο της

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Βάσω Κατράκη: αφιέρωμα στο έργο της
H έκθεση που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι αφιερωμένη στο έργο της Βάσως

Κατράκη (1914-1988), μιας από τις σημαντικότερες χαράκτριες της νεοελληνικής τέχνης του β΄ μισού του 20ού αιώνα. Με συμμετοχές και διακρίσεις σε διεθνείς εκθέσεις και μπιενάλε, όπως αυτές της Αλεξάνδρειας, του Σάο Πάολο, του Τόκυο και της Λειψίας,  η αναγνώρισή της κορυφώθηκε το 1966, όταν διακρίθηκε στην 33η Μπιενάλε της Βενετίας, με το διεθνές βραβείο λιθογραφίας ‘Tamarind’.

Η δημιουργία της Κατράκη συνιστά μια από τις πιο ολοκληρωμένες προτάσεις, καθώς στο έργο της πραγματεύεται με συνέχεια και συνέπεια «τα μεγάλα, τα θεμελιώδη θέματα της ζωής που εικονογραφεί» από τις αρχές της δεκαετίας του 1940 έως και τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Ξεκινώντας από την ξυλογραφία, θα περάσει το 1955 στη χάραξη πάνω σε λίθο, μια τεχνική πρωτότυπη, στην οποία αναγνωρίζεται η «απόλυτη καλλιτεχνική δεξιοτεχνία» της χαράκτριας, συνδυασμένη με «οξυδερκή ελευθερία».

Η έκθεση συγκεντρώνει περίπου 110 αντιπροσωπευτικά έργα που καλύπτουν όλες τις περιόδους της καλλιτεχνικής της πορείας: από τις πρώτες ξυλογραφίες των χρόνων της Κατοχής και της Αντίστασης, και εκείνες με θέματα τους ψαράδες και τα τοπία του Μεσολογγίου, έως τους πρώτους πειραματισμούς της στην πέτρα και τις εμβληματικές σειρές έργων που θα ακολουθήσουν.

Οι μύθοι της Κατράκη αναφέρονται σε πανανθρώπινες και διαχρονικές αξίες, οι εικόνες της καθηλώνουν, κατατείνοντας προς ένα ιδεόγραμμα οπου παραπέμπει στην ουσία του νοήματός τους. Μέσα από τις διαφορετικές εκδοχές του κάθε θέματος, παρακολουθούμε τις σκέψεις και τους στόχους, το αισθητικό ιδανικό της, το πέρασμα σε φόρμες εντονότερης συναισθηματικής φόρτισης. Από τα πρώτα σπουδαστικά της έργα μέχρι τις μετέπειτα μνημειακές της προτάσεις, η πρόσληψη και η απόδοση της ανθρώπινης μορφής είναι η κυρίαρχη αισθητική - θεματική επιλογή της δουλειάς της στην οποία η ενδελεχής μελέτη και ο διάλογος με την ελληνική τέχνη - από την προϊστορία μέχρι τις λαϊκές - παραδοσιακές εκφάνσεις της - παίζουν πρωταρχικό ρόλο.

Οι αναγωγές και οι αντιστοιχίες με τις μορφές των κυκλαδικών ειδωλίων είναι κάτι περισσότερο από ισχυρές - η μελέτη και το ενδιαφέρον της για την κυκλαδική τέχνη, ως σταθερά σημεία αναφοράς και έμπνευσης παραμένουν αμείωτα καθόλη τη δημιουργική της πορεία. Στις επιμηκυσμένες, αρχετυπικές μορφές των συνθέσεών της, με την αφαίρεση και τη βαθιά επεξεργασμένη απλοποίηση της φόρμας τους, η Κατράκη προάγει το ίδιο όραμα, πλάθει ένα σύμπαν εικόνων, καταθέτει μια στάση ζωής και μια κοινωνική διαμαρτυρία, εμβαθύνει στον πυρήνα της ύπαρξης, επικεντρώνεται στο πεπρωμένο του ανθρώπου, εξισορροπώντας απόλυτα το πάθος και την ανάτασή του μέσα από την υποβλητική αντίθεση του άσπρου - μαύρου. 
 

Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός Τέχνης, Μαρία Δ. Τόλη, Επιμελήτρια, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης


H έκθεση έργων της Βάσως Κατράκη, με τίτλο Πνοή στην Πέτρα, θα πραγματοποιηθεί από τις 4 Νοεμβρίου 2010 μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2011 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

 

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών – Μουσείο Βάσως Κατράκη, Αιτωλικό.

 

Δωρεάν ξεναγήσεις για το κοινό (με το εισιτήριο εισόδου): Κάθε Πέμπτη στις 7μ.μ. και κάθε Κυριακή στη 1μ.μ. Έναρξη: Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010.

 

 

Λεζάντες:

EΞΩ: Βάσω Κατράκη, Ψαράδες με καπέλα, χάραξη σε πέτρα, 70 x 62 εκ.
© Σπύρος Κατράκης και Ιωάννα-Μαριάννα Κατράκη-Δεσποτίδη
Vasso Katraki, Fishermen with Hats, engraved stone, 70 x 62 cm
© Spyros Katrakis and Ioanna-Marianna Katraki-Despotidi

ΜΕΣΑ 1: Βάσω Κατράκη, Μορφή III, 1979, χάραξη σε πέτρα, 70 x 36 εκ.
© Σπύρος Κατράκης και Ιωάννα-Μαριάννα Κατράκη-Δεσποτίδη
Vasso Katraki, Figure III, 1979, engraved stone, 70 x 36 cm
© Spyros Katrakis and Ioanna-Marianna Katraki-Despotidi


ΜΕΣΑ 2: . Βάσω Κατράκη, Μητρότητα, 1965, χάραξη σε πέτρα, 103 x 58 εκ.
© Σπύρος Κατράκης και Ιωάννα-Μαριάννα Κατράκη-Δεσποτίδη
Vasso Katraki, Maternity, 1965, engraved stone, 103 x 58 cm
© Spyros Katrakis and Ioanna-Marianna Katraki-Despotidi


ΜΕΣΑ 3: Βάσω Κατράκη, Το χρέος της Αντιγόνης, 1972, χάραξη σε πέτρα, 103 x 103 εκ. © Σπύρος Κατράκης και Ιωάννα-Μαριάννα Κατράκη-Δεσποτίδη
Vasso Katraki, Antigone’s Duty, 1972, engraved stone, 103 x 103 cm
© Spyros Katrakis and Ioanna-Marianna Katraki-Despotidi


ΜΕΣΑ 4: Βάσω Κατράκη, Μοναξιά, χάραξη σε πέτρα, 100 x 70 εκ.
© Σπύρος Κατράκης και Ιωάννα-Μαριάννα Κατράκη-Δεσποτίδη
Vasso Katraki, Loneliness, engraved stone, 100 x 70 cm
© Spyros Katrakis and Ioanna-Marianna Katraki-Despotidi

 

ΜΕΣΑ 5: Βάσω Κατράκη, Ίκαρος II, 1966, χάραξη σε πέτρα, 103 x 103 εκ.
© Σπύρος Κατράκης και Ιωάννα-Μαριάννα Κατράκη-Δεσποτίδη
Vasso Katraki, Icarus II, engraved stone, 103 x 103 cm
© Spyros Katrakis and Ioanna-Marianna Katraki-Despotidi


ΕΧΩ ΜΙΚΡΗ: Βάσω Κατράκη © Σπύρος Κατράκης και Ιωάννα-Μαριάννα Κατράκη-Δεσποτίδη
Vasso Katraki © Spyros Katrakis and Ioanna-Marianna Katraki-Despotidi

 

 

Σχετικές ειδήσεις
“Αi Weiwei at Cycladic”: η έκθεση έως τέλος Οκτωβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
13.10.2016 16:51
Mέχρι την Κυριακή 30 Οκτωβρίου θα διαρκέσει η έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic» που έχουν επισκεφθεί χιλιάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Για να διευκολύνει τους επισκέπτες του, το Μουσείο, την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, θα διευρύνει το ωράριό του μέχρι τις 20.00 (10.00-20.00) ενώ την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου θα παραμείνει ανοιχτό 10.00-17.00.
Ιταλοί καλλιτέχνες ’70-’80: Έκθεση του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini & Σιατερλή
27.06.2016 14:46
Το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών - Μουσείο Βάσως Κατράκη υποδέχεται την έκθεση Ιταλοί καλλιτέχνες ’70-’80 με χαρακτικές συνθέσεις από τη συλλογή του αρχείου του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini & Σιατερλή.
O Ai Weiwei με τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
19.05.2016 15:12
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανακοίνωσε την έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic». Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση έργων του καλλιτέχνη στην Ελλάδα, καθώς και για τη μοναδική έκθεσή του που φιλοξενείται σε αρχαιολογικό μουσείο παγκοσμίως μέχρι σήμερα.
Ai Weiwei at Cycladic: έκθεση του Ai Weiwei στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
06.04.2016 17:02
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic». Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση έργων του καλλιτέχνη στην Ελλάδα, καθώς και για τη μοναδική έκθεσή του που φιλοξενείται σε αρχαιολογικό μουσείο παγκοσμίως μέχρι σήμερα.
Always starts with an encounter: έκθεση των Wols και Eileen Quinlan στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
26.02.2016 13:56
Το Radio Athènes, ινστιτούτο σύγχρονης τέχνης, παρουσιάζει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης την έκθεση Always starts with an encounter: WOLS / EILEEN QUINLAN (Πάντοτε ξεκινά με μια συνάντηση).