Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Συναυλία του Δημήτρη Παπαδημητρίου για την Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Συναυλία του Δημήτρη Παπαδημητρίου για την Ημέρα Ψυχικής Υγείας
Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου στηρίζει το όραμα της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας να αποτελέσει η ... 

Ψυχική Υγεία προτεραιότητα για όλους μας. Ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης θα εμφανιστεί στην Αίθουσα “Δημήτρης Μητρόπουλος” του Μεγάρου Μουσικής διευθύνοντας ο ίδιος την  Ορχήστρα Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων και την Εθνική Χορωδία της ΕΡΤ, την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας.


Στο πρώτο μέρος ο συνθέτης και οι συνεργάτες του παρουσιάζουν το έργο του με τίτλο “Γιώργος Σεφέρης: Ο άνθρωπος που του κλέψαν τον ίσκιο του” και στο δεύτερο μέρος πολλά από τα γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του.


Το έργο “Γιώργος Σεφέρης: Ο άνθρωπος που του κλέψαν τον ίσκιο του”, ήταν μιά παραγγελία του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στον Συνθέτη και αποτελείται από τραγούδια που μελοποιούν ποιήματα του Νομπελίστα ποιητή.. Τα δε τραγούδια του δεύτερου μέρους είναι πασίγνωστα τραγούδια του συνθέτη, ειδικά ενορχηστρωμένα για την ορχήστρα αυτή της Πάτρας, που είναι ένα από τα κορυφαία μουσικά σύνολα της χώρας, όπως άλλωστε είναι και η χορωδία της ΕΡΤ.

Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία κάλεσε και εκείνοι ανταποκρίθηκαν τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και τους συνεργάτες του Φωτεινή Δάρρα , Τάση Χριστογιαννόπουλο, Γιώργο Φλωράκη και τους μουσικούς των συνόλων να συμμετάσχουν εθελοντικά στις εκδηλώσεις της για τον εορτασμό της Ημέρας αυτής.

Η συμμετοχή τους αυτή στοχεύει στο να βοηθήσουν το διπλό έργο των Ελλήνων Ψυχιάτρων: να αφυπνισθεί η κοινή γνώμη και να αναδειχθεί η σοβαρότητα των ψυχικών νοσημάτων που μαστίζουν όλο και μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού.

Την ίδια βραδιά για το θέμα αυτό θα μιλήσουν πριν την έναρξη της συναυλίας ο Καθηγητής Γεώργιος Χριστοδούλου , Αντιπρόεδρος για την περιοχή της Ευρώπης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγιεινής (World Federation for Mental Health) και Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και ο Καθηγητής Νικόλαος Τζαβάρας, Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και Καθηγητής Πανεπιστημίου Θράκης.

O Δημήτρης Παπαδημητρίου στην συναυλία αυτή συνεχίζει την πορεία που ξεκίνησε με το έργο του επάνω στον Καβάφη. Μια πορεία δημιουργίας ενός νέου μουσικού είδους που ξεκινά από το σύγχρονο ελληνικό μουσικό ιδίωμα, απαλλαγμένο πια από τον φολκλορισμό του παρελθόντος, και οδηγεί προς ένα νέο λόγιο συμφωνικό.

Στο έργο αυτό η ενορχήστρωση περιλαμβάνει μόνο τοξωτά έγχορδα και ένα πιάνο . Ένας ήχος που προσεγγίζει τον βαθύ και μεταφυσικό κόσμο του ποιητή.

Μετά την θριαμβευτική περυσινή πρώτη του εκτέλεση από την Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και τον μεγάλο μαέστρο Christopher Warren Green, το ακυκλοφόρητο αυτό έργο παίζεται στην συναυλία μας για δεύτερη φορά στην Αθήνα, ωστόσο για πρώτη φορά με τον ίδιο τον συνθέτη στο podium.

Όλοι οι καλλιτέχνες , η Ορχήστρα Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων όπως και η Εθνική Χορωδία της ΕΡΤ συμμετέχουν αφιλοκερδώς. Τα δύο μουσικά σύνολα  συμμετέχουν κατά ευγενική παραχώρηση της ΔΕΠΑΠ, του Δήμου Πατρέων όσο και της ΕΡΤ αντίστοιχα.


Την διδασκαλία της Εθνικής Χορωδίας της ΕΡΤ πραγματοποιησε ο μαέστρος της Δημήτρης Μπουζάνης.


Στο πιάνο θα είναι ο Ανδρέας Καλογερόπουλος.

Οργάνωση: Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία

Ομιλητές:

Καθηγητής Γεώργιος Χριστοδούλου, Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής, Ψυχιατρικής Εταιρείας, Vice-President for Europe, World Federation for Mental Health, Καθηγητής Νικόλαος Τζαβάρας, Καθηγητής, Πανεπιστημίου Θράκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας


Χορηγός: Κοινωφελές  Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης»

Σύνθεση, Ενορχήστρωση, επιμέλεια προγράμματος

Διεύθυνση ορχήστρας: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Ήχος: Γιάννης Λαμπρόπουλος


Σχετικές ειδήσεις
Αφιέρωμα στον Δημήτρη Λάγιο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
24.01.2017 10:30
Μία μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στο έργο του συνθέτη Δημήτρη Λάγιου θα πραγματοποιηθεί στις 22 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής στην αίθουσα Τριάντη, με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων από το θάνατο του.
Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου στις Συναντήσεις Με Μουσικούς στο cafe του ΙΑΝΟΥ
06.12.2016 16:35
Η Τασούλα Επτακοίλη συνομιλεί την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016, με τον γνωστό συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου. Μια συζήτηση για την μουσική, την τέχνη, τη ζωή και τον πολιτισμό.
Έργα πολυφωνικής μουσικής σε 1η πανελλήνια εκτέλεση από τη Χορωδία της ΕΡΤ στο Μέγαρο
01.12.2016 11:53
Ο νέος ετήσιος κύκλος εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Η ανθρώπινη φωνή διευρύνεται με μια ακόμη συναυλία αφιερωμένη στην πολυφωνική μουσική. Έτσι, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου στις 8:30 το βράδυ, η Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος υποδέχεται τη Χορωδία της ΕΡΤ που, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, προτείνει στο κοινό ένα πρόγραμμα με θρησκευτικά αλλά και κοσμικά έργα, ορισμένα από τα οποία παρουσιάζονται σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση.
Η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία Δήμου Αθηναίων στις Ελληνικές Μουσικές Γιορτές 2016
10.05.2016 13:11
Στο πλαίσιο του 12ου Κύκλου των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών, τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2016, στο θέατρο Παλλάς, η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, με τη Χορωδία του Πανεπιστημίου Αθηνών και τη συμμετοχή εκλεκτών σολίστ, θα πραγματοποιήσουν συναυλία με έργα Ελλήνων συνθετών.
Μετασχηματισμοί: Ο Νίκος Ξυδάκης, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Τάσος Ρωσόπουλος στη Στέγη
07.03.2016 17:06
Στην τρίτη συναυλία του κύκλου Μετασχηματισμοί και σε συνέχεια της παρουσίασης του Χειμωνιάτικου ταξιδιού του Σούμπερτ με τους στίχους στα ελληνικά, οι Νίκος Ξυδάκης , Δημήτρης Παπαδημητρίου και Τάσος Ρωσόπουλος θα παρουσιάσουν νέα τραγούδια, μελοποιώντας ποιήματα του Wilhelm Müller, από τον κύκλο Winterreise, σε μετάφραση του Διονύση Καψάλη.