Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Πνοές τέχνης: Έκθεση γλυπτικής

Πνοές τέχνης: Έκθεση γλυπτικής
Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Νέας Σμύρνης οργανώνει στο χώρο του Άλσους Νέας Σμύρνης υπαίθρια έκθεση γλυπτικής και εικαστικών

εγκαταστάσεων με τίτλο «Πνοές Τέχνης». Η έκθεση είναι ήδη, από τις αρχές του μήνα, σε εξέλιξη και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Οκτωβρίου. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στο Άλσος την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010.

Για πρώτη φορά, το Άλσος Νέας Σμύρνης –ένα πράσινο «καταφύγιο» από τα λιγοστά που διαθέτει η πυκνοδομημένη Αθήνα, τόπος απόδρασης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας– υποδέχεται στο χώρο του τις εικαστικές δημιουργίες εννέα καλλιτεχνών.

Πρόκειται για τους Κώστα Βαρώτσο, Μάρκο Γεωργιλάκη, Βένια Δημητρακοπούλου, Γιώργο Ευσταθουλίδη, Γιώργο Λαζόγκα, Αφροδίτη Λίτη, Δήμητρα Σιατερλή, Γιούλα Χατζηγεωργίου και την ομάδα τέχνης 242 (Κώστας Μάντζαλος και Κωνσταντίνος Κουννής). Την έκθεση έχει επιμεληθεί η ιστορικός τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου.

Με αφορμή το ευεργετικό περιβάλλον του Άλσους και θέμα τη ζωτική κι αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό τοπίο, τα έργα της έκθεσης –«ζωντανές» πνοές δημιουργίας– επιθυμούν να υπογραμμίσουν την καταλυτική σημασία του φυσικού περιβάλλοντος ως πολύτιμου δώρου ζωής και ενέργειας και τη διαρκή ανάγκη προστασίας του.

Στην εικαστική διαδρομή που δημιουργείται μέσα στο πράσινο τοπίο, οι επισκέπτες θα συναντήσουν γλυπτά που αντλούν ιδέες από «καθημερινές» εικόνες της φύσης, όπως το «νωχελικό» αλλά επιβλητικό σαλιγκάρι του Γιώργου Ευσταθουλίδη, το λιτό ξύλινο δέντρο του Μάρκου Γεωργιλάκη ή τον ορειχάλκινο κόκορα της Αφροδίτης Λίτη, σύμβολο επαγρύπνησης και αναγέννησης από το σκοτάδι της νύχτας στο φως της ημέρας.

Κάποια έργα συνομιλούν με τα φυσικά στοιχεία, μέσα από τις αδιάκοπες εναλλαγές του φωτός, του ήχου ή του ανέμου, όπως η εγκατάσταση του Κώστα Βαρώτσου και ο ιστός της Δήμητρας Σιατερλή που πλέκεται περίτεχνα στους κορμούς των δέντρων.

Με αφορμή τη λειτουργία του πάρκου ως χώρου δραστηριότητας για τα παιδιά, ο Γιώργος Λαζόγκας επιλέγει μια ακατέργαστη πέτρα για να στήσει έναν ιδιότυπο «βωμό» αφιερωμένο στο παιχνίδι και την παιδική ευρηματικότητα. Μία εμβληματική ορειχάλκινη μορφή –έργο της Βένιας Δημητρακοπούλου– βυθισμένη στις σκέψεις της, μοιάζει να απολαμβάνει και να στοχάζεται με αφορμή την ηρεμία και την ομορφιά του φυσικού τοπίου.

Τέλος, οι «ανατρεπτικές» πινακίδες που στήνει η Γιούλα Χατζηγεωργίου στο Άλσος και οι φωτεινοί κύβοι με σχέδια από οικοδομικές εστίες από την ομάδα τέχνης 242 σχολιάζουν με οξυδέρκεια εικόνες του αστικού τοπίου που «επιβάλλονται» στη φύση και μας καλούν να αναλογιστούμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε όσα το περιβάλλον απλόχερα μας προσφέρει.

Η έκθεση «Πνοές Τέχνης» οργανώνεται παράλληλα με τις Ιωνικές Γιορτές, τον ετήσιο σημαντικό πολιτιστικό θεσμό του Δήμου Νέας Σμύρνης, στο πλαίσιο του οποίου διοργανώνονται στο Άλσος Νέας Σμύρνης συναυλίες , θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χοροδράματος και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Σχετικές ειδήσεις
Έρως Ήρως: ομαδική εικαστική έκθεση στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου
08.02.2017 15:05
Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 στις 19.00 εγκαινιάζεται στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου η ομαδική εικαστική έκθεση Έρως Ήρως σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού και οργάνωση του Ιδρυτή του Μουσείου και συλλέκτη Κωστή Σχιζάκη
4+2: Ομαδική έκθεση στον Τεχνοχώρο
07.10.2016 11:49
Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, παρουσιάζει την εικαστική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής «4+2», που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 5 Νοεμβρίου.
Animalia: Ομαδική εικαστική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Ιανός
05.10.2016 15:30
Η IANOS Αίθουσα Τέχνης υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρής Άρκτου και την επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού ξεκινά τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας της με μία ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα την εννοιολογικό και συναισθηματικό ρόλο των ζώων στη σύγχρονη τέχνη.
«ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΙΙΙ: Συγκατοίκηση»: Ομαδική έκθεση στην IANOS Αίθουσα Τέχνης
12.05.2016 11:47
Η ομαδική εικαστική έκθεση «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΙΙΙ: Συγκατοίκηση» που εγκαινιάζεται στην IANOS ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016 στις 20.00, παρουσιάζει το έργο τεσσάρων νέων εικαστικών που "συγκατοίκησαν" στα εργαστήρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και αποφοίτησαν το 2015.
Οψάριον: εικαστική έκθεση στο εστιατόριο Varoulko Seaside
31.03.2016 12:18
To Varoulko Seaside ξεκίνησε σε συνεργασία με την αίθουσα τέχνης “Τεχνοχώρος” μία σκυταλοδρομία θεματικών εκθέσεων με τη συμμετοχή ανερχόμενων και καταξιωμένων εικαστικών υπό την επιμέλεια σημαντικών ιστορικών και επιμελητών τέχνης µε σκοπό τη σύνδεση της εικαστικής δηµιουργίας µε τη μαγειρική τέχνη.