Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Bidoun Video Project 2010: Έργα βίντεο καλλιτεχνών από τη Μέση Ανατολή

Bidoun Video Project 2010: Έργα βίντεο καλλιτεχνών από τη Μέση Ανατολή
Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συνεργάζεται με το σημαντικότερο διεθνή φορέα αφιερωμένο στην

τέχνη και τον πολιτισμό της Μέσης Ανατολής Bidoun projects και παρουσιάζει έργα βίντεο καλλιτεχνών από την περιοχή.

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συνδιοργανώνει με το Ινστιτούτο Μοχάμετ Άλι για την Έρευνα της Ανατολικής Παράδοσης (I.M.A.R.E.T.) [i] την έκθεση “Bidoun Video Project 2010” - έργα βίντεο καλλιτεχνών από τη Μέση Ανατολή σε συνεργασία με το Bidoun Projects [ii] (Νέα Υόρκη) και την Townhouse Gallery of Contemporary Art (Κάιρο).

Η έκθεση αποτελεί την έναρξη του προγράμματος “Focus: Middle East” του ΜΜΣΤ, που στόχο έχει να αναδείξει τη σύγχρονη πολιτισμική δράση μιας σχετικά άγνωστης περιοχής και να προωθήσει το διάλογο και τη συνεργασία με τον πνευματικό κόσμο και τους καλλιτέχνες της περιοχής.

Για το σκοπό αυτό, το ΜΜΣΤ υπέγραψε στις αρχές του χρόνου μνημόνιο συνεργασίας με το I.M.A.R.E.T. που έχει στενούς δεσμούς και συνεργασία με τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Το Bidoun Video Project 2010 υποστηρίζεται από το Emirates Foundation.

Το πρόγραμμα

Το “Bidoun Video Project 2010” περιλαμβάνει τέσσερα προγράμματα.
Ανάμεσα στα βίντεο που παρουσιάζονται συμπεριλαμβάνονται παραγωγές φορέων όπως το MoMA (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης), το Whitney Museum of American Art (Νέα Υόρκη) και η Tate του Λονδίνου.

Το πρόγραμμα “Cloudy Heads” (επιμέλεια: Bidoun) περιλαμβάνει έργα που αναφέρονται στη δυναμική των συλλογικά παραγόμενων κωδίκων επικοινωνίας και εστιάζουν στη δυνατότητα οικειοποίησης και χρήσης της δύναμης αυτής από τους καλλιτέχνες.

Το πρόγραμμα “Hollywood Elegies” (επιμέλεια: Aram Moshayedi) δανείζεται τον τίτλο του από το ομότιτλο ποίημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ που γράφτηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λος Άντζελες (1941-47).

Αντίστοιχα, τα βίντεο του προγράμματος αυτού σχολιάζουν άμεσα ή έμμεσα τις τρέχουσες συνθήκες παραγωγής, έκθεσης και διανομής πολιτιστικών προϊόντων.


Το πρόγραμμα “Strike a Pose” (επιμέλεια: Özge Ersoy & Sohrab Mohebbi) σχολιάζει την υιοθέτηση από πλευράς της σύγχρονης τέχνης μιας σειράς τεχνικών των μέσων μαζικής επικοινωνίας με στόχο την προβολή γεγονότων όπως μεγάλες διεθνείς εκθέσεις, μπιενάλε και φουάρ.

Περιλαμβάνει αποσπάσματα παρουσιάσεων ή ανταποκρίσεων από τέτοια γεγονότα, καθώς και υλικό προβολής τους ή ακόμη και συνεντεύξεις καλλιτεχνών και επιμελητών, όπως οι Marina Abramovic, Francesco Bonami και Tirdad Zolghadr.

Τέλος, το πρόγραμμα “Exploding Nostalgia” (επιμέλεια: Masoud Amralla Al Ali & Antonia Carver) είναι ένα αφιέρωμα στη βίντεο τέχνη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Κοινό χαρακτηριστικό των επιλεγμένων έργων είναι ο στοχασμός γύρω από τη σχέση της σύγχρονης πραγματικότητας με την παράδοση και το τοπίο της χώρας.

Επιμέλεια: Bidoun, Masoud Amralla Al Ali & Antonia Carver, Aram Moshayedi, Özge Ersoy & Sohrab Mohebbi
 
Επιμέλεια παρουσίασης στην Ελλάδα: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Διοργάνωση: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Συνδιοργάνωση: Ι.Μ.Α.R.E.T. (Ινστιτούτο Μοχάμετ Άλι για την Έρευνα της Ανατολικής Παράδοσης)
Με τη συνεργασία του Bidoun Projects (Νέα Υόρκη) και της Townhouse Gallery of Contemporary Art (Κάιρο)
Καλλιτεχνική οργάνωση: ArtBOX.gr | creative arts management

 

Σχετικές ειδήσεις
Με τη Vivian Suter ξεκινά η συνεργασία του Sterna Art Project 2016 µε την documenta 14
13.10.2016 12:28
Το Sterna Art Project µε χαρά ανακοινώνει τη συνεργασία µε την documenta 14 στα πλαίσια του προγράµµατος φιλοξενίας καλλιτεχνών. Η συνεργασία αυτή αφορά τη συµµετοχή της ζωγράφου Vivian Suter η οποία θα φιλοξενηθεί απο 10 Οκτωβρίου µέχρι αρχές Νοεµβρίου για να δηµιουργήσει τα έργα που θα εκτεθούν στην documenta 14. Η Vivian Suter ζει και εργάζεται στο Panajachel, Γουατεµάλα όπου και εγκαταστάθηκε, στήνοντας το σπιτικό της σε µια παλιά φυτεία καφέ. Από τότε τα έργα της δηµιουργούνται σε αυτό το φόντο, και µερικά καταλήγουν να γίνουν µέρος του.
Οι Arhi.tek & Privateprint στο CTRL+T του metamatic:taf
15.06.2016 15:42
To metamatic:taf συνεχίζει το πρόγραμμα δράσεων CTRL+T σε επιμέλεια των METASITU, καλλιτεχνικών διευθυντών του metamatic:taf, με τη συμμετοχή των Arhi.tek & Privateprint και το project τους Everything you always wanted to know about your neighbour but were afraid to ask. Το project θα παρουσιαστεί στο metamatic:taf για μια ημέρα, στις 22 Ιουνίου στις 18.00.
Παρουσίαση του noise:muse project 2016 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
08.06.2016 16:38
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μας προσκαλεί στην παρουσίαση του noise:muse project 2016 και στη συμμετοχική ηχητική δράση για το κοινό "Ιmagine", στο πλαίσιο της έκθεσης ENIGAMI, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Atopos cvc και Andrey Bogush στο Sterna Art Project
01.06.2016 14:56
Η Atopos cvc με χαρά ανακοινώνει τη συνεργασία με τον οργανισμό Sterna Art Project από το φετινό καλοκαιρινό πρόγραμμα.
Periapsis Project: Η πρώτη Concept art έκθεση στην Ελλαδα
17.03.2016 10:20
Το CASK_up επιστρέφει την φετινή Άνοιξη παρουσιάζοντας σε συνεργασία με την CASK και το Τμήμα Εικαστικών Και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας το Periapsis project!