Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Το Τραγούδι της Γης, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το Τραγούδι της Γης, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει στην Κεντρική Σκηνή το Τραγούδι της Γης, μία οικολογική θεατρική παράσταση για παιδιά

από την ομάδα Λώτινος Ήλιος, η οποία αναφέρει σχετικά με την παράσταση: …Η θεατρική παράσταση «Το Τραγούδι της Γης» κέρδισε επάξια την επιβράβευση μικρών και μεγάλων ως μια ψυχαγωγική και εκπαιδευτική παράσταση υψηλής ποιότητας.

Είναι ένας ύμνος στη Μητέρα Γη κι ένα τρυφερό τραγούδι που αγκαλιάζει τα πλάσματα της, προτάσσοντας το «Εμείς» αντί του «εγώ». Είναι ένας παιάνας που αφυπνίζει την οικολογική συνείδηση.

Απόλυτα συντονισμένη με το ρυθμό της παιδικής φαντασίας, η παράσταση με το χιούμορ, τις εκπλήξεις και το σφρίγος της συνεπαίρνει τα παιδιά. Επιβλητικές μάσκες, γιγάντιες κούκλες και πολύχρωμες σκιές συναντούν την εκφραστικότητα των ηθοποιών μέσα σε μια πανδαισία χρωμάτων, μουσικής και χορού. Η σκηνοθετική ευφυΐα εντάσσει τα παιδιά στα δρώμενα, δίνοντας την ευκαιρία να εκφραστούν με ενθουσιασμό και πάθος.

Η ιστορία ξεκινά από το Μεγάλο Δικαστήριο του Σύμπαντος, όπου ο αέρας, η θάλασσα, η βροχή και η βροχούλα, το δάσος και ο εκπρόσωπος των ζώων, κατηγορούν τον άνθρωπο για τα οικολογικά προβλήματα.

Συμβολικά ζητούνται ευθύνες από ένα παιδί ως εκπρόσωπο των ανθρώπων και «μελλοντικό καταστροφέα». Η Μητέρα Γη επεμβαίνει: «Τα παιδιά είναι το μέλλον του κόσμου! Αυτός που πραγματικά φταίει είναι ο Δράκος της αδιαφορίας!».

Το παιδί, πρόθυμα αναλαμβάνει την αποστολή να βρει κάτι πραγματικά άχρηστο. Σε ένα υπέροχο ταξίδι περιπέτειας και γνώσης ανακαλύπτει τις οικολογικές ισορροπίες, γίνεται φίλος με ζώα, πουλιά, μυρμήγκια και δέντρα και σώζει το δάσος με τη βοήθεια της σύννεφο-πυροσβεστικής.

Όταν συναντιέται με το δράκο, αποπροσανατολίζεται. Αφυπνίζεται, όμως, από το χαρούμενο Ανακυκλωτή που με φαντασία μεταμορφώνει, «άχρηστα» αντικείμενα σε μουσικά όργανα…. «Υπάρχει μία μυστική σύνδεση ανάμεσα στον Άνθρωπο, τη Φύση και την Αγάπη! Πότισε με Αγάπη τις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις σου και θα δεις τον κόσμο γύρω σου να ομορφαίνει!» Το παιδί ενθουσιάζεται! Συνειδητοποιεί τη δύναμή του! Σοφό πια, αντιμετωπίζει το δικό του Δράκο της Αδιαφορίας και ελευθερώνει το «Τραγούδι της Γης».

Άνθρωποι με τις χούφτες γεμάτες σπόρους, που έχουν κάνει τρόπο ζωής το ενδιαφέρον για το περιβάλλον , ξεπροβάλλουν κι όλοι μαζί χορεύουν στο γαϊτανάκι της φύσης. Κι ο κύκλος γίνεται όλο και πιο μεγάλος! Ένας κύκλος που αγκαλιάζει τη Γη!

Η παράσταση Το Τραγούδι της Γης ταξίδεψε σε θέατρα όλης της Ελλάδας παίζοντας αποκλειστικά για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, τον Οκτώβριο ανοίγει τις πόρτες του θεάτρου του και δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να απολαύσουν την παράσταση.

Συντελεστές: Κείμενα-Στίχοι: Λεωνίδας Ψέλτουρας, Άννα Παπαμάρκου, Σκηνοθεσία: Άννα Παπαμάρκου, Σκηνοθεσία σκιών: Αντιγόνη Παρούση, Μουσική Σύνθεση: Χρήστος Σταματίου, Στάθης Σκουρόπουλος, Μάσκες: Κατερίνα Θεοφανοπούλου, Απολλωνία Θεοχάρις, Κούκλες /Φιγούρες/  Σκηνικά: Απολλωνία Θεοχάρις, Κοστούμια: Κατερίνα Θεοφανοπούλου, Ντομινίκ Ντελκός, Video Art/ Ηχητικά - Οπτικά Εφέ: Λεωνίδας Ψέλτουρας, Φωτισμός/ ηχοληψία: Ευδαίμων Άμροτος

Παίζουν: Αγγελική Ματοπούλου, Άννα Παπαμάρκου, Ειρήνη Ανδρέου , Μαρία Μισσήν.

Κατά τη διάρκεια των παραστάσεων θα διανέμονται δωρεάν ενημερωτικά - εκπαιδευτικά έντυπα. Για τα παιδιά το ειδικό τεύχος με αφιέρωμα στην οικολογία (32 σελίδες) και για τους εκπαιδευτικούς βοήθημα σχεδιασμού μαθήματος με αφορμή την παράσταση με χρήσιμες πληροφορίες για το περιβάλλον (13 σελίδες).

Σχετικές ειδήσεις
Σχεδόν σαράντα, του Γιώργου Χατζηπαύλου για 2η χρονιά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
04.11.2016 14:31
Ο απολαυστικός Γιώργος Χατζηπαύλου επιστρέφει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με την παράσταση Σχεδόν σαράντα, μια παράσταση stand up comedy - αναδρομή σε όλες τις φάσεις της ζωής του άντρα μέχρι τα σαράντα.
Αυτόχειρας της Βάσιας Βασιλείου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
24.05.2016 13:34
Την Παρασκευή 27, Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Μαΐου 2016, με τη συνεργασία του Σπιτιού της Κύπρου, θα πραγματοποιηθεί, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, η παράσταση Αυτόχειρας της Βάσιας Βασιλείου.
Μια ανάσα ζωής του Νεκτάριου Μπουτεράκου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
16.05.2016 16:34
Η θεατρική ομάδα “Alitexnes” παρουσιάζει το θεατρικό έργο μυστηρίου-τρόμου “Μια ανάσα ζωής” του Νεκτάριου Μπουτεράκου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 20 Μαΐου 2016.
Τα ανθισμένα παπούτσια στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
13.05.2016 13:18
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξενεί την παράσταση Τα ανθισμένα παπούτσια, από τη θεατρική ομάδα «Οι Μούσες των Τραυμάτων», βασισμένη σε πρωτότυπα κείμενα 6 ελλήνων συγγραφέων, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Άννας Χατζηχρήστου.
Από το Σκοτάδι στο Φως, από τη Θεατρική Ομάδα Κωφών
24.02.2016 15:25
Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Υπογείου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, η Θεατρική Ομάδα Κωφών “Τρελά Χρώματα” παρουσιάζει τη παράσταση «Από το Σκοτάδι στο Φως», σε διασκευή – σκηνοθεσία Έλλης Μερκούρη, για έξι μόνο παραστάσεις 17, 18, 19, 20 και 26, 27 Μαρτίου.