Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Πεδίο Δράσης Κόδρα 2010

Πεδίο Δράσης Κόδρα 2010
Η γκαλερί TinT συμμετέχει στην έκθεση Action Field Kodra 2010 και παρουσιάζει τους Ανδρέα Βούσουρα, Ελένη Ρήγα και …

Έφη Φουρίκη. Η έκθεση με τα έργα των καλλιτεχνών θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου στις 20.00 το βράδυ και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 του μήνα.

Τα έργα του Α. Βούσουρα είναι κυρίως περιβάλλοντα, εγκαταστάσεις και κατασκευές. Η σχέση χρόνου-ύλης και η ατομική-συλλογική μνήμη είναι δύο θέματα που τον απασχολούν συστηματικά.

Στα μεταγενέστερα έργα του, η εγκατάσταση είναι το κέλυφος μέσα στο οποίο συνυπάρχουν η ύλη και το πνεύμα με την μνήμη της ανθρώπινης δράσης. Τα αντικείμενα μετουσιώνονται σε σημεία και σύμβολα, ενώ ποικίλα υλικά που χρησιμοποιεί στα έργα του όπως πίσσα, κερί, βαμβάκι, γυαλί, πανί, ξύλο, σχοινί, μέταλλο, φωτογραφίες, έχουν συχνά εγγεγραμμένη μέσα τους τη φθορά του χρόνου και της ανθρώπινης επέμβασης.

Αντίστοιχα, στη δουλειά της Ελένης Ρήγα, η συνύπαρξη εικονικού και πραγματικού χώρου μέσα από βίντεο, φωτογραφίες και ζωγραφική, δημιουργεί περιβάλλοντα, των οποίων την εμπειρία καλείται να αποκτήσει ο θεατής.

Ο χώρος αποτελεί το κεντρικό θέμα της, και ως φορέας βιωμάτων και αποθήκη αρχειακού υλικού, άρρηκτα συνδεδεμένος με το χρόνο, εμπλέκεται σε μια διαδικασία ανάδειξης του παρελθόντος σε συντελεστή συνείδησης.

Τέλος, η Έφη Φουρίκη ερευνά απλά φαινόμενα, που τα απομονώνει και τα διαφοροποιεί με λιτές, προσεκτικές επεμβάσεις.

Αναζητά και εντοπίζει την ποίηση και τη μαγεία σε εικόνες καθημερινές, που τις αποστασιοποιεί ή τις προβάλλει με ιδιαίτερο τρόπο. Την ενδιαφέρει η δημιουργία μίας καλειδοσκοπικής αίσθησης ή αλλού μιας ψευδαίσθησης, όπως όταν επεμβαίνει σε έναν συγκεκριμένο χώρο με καθρέφτες.

Χρησιμοποιεί στα έργα της συνήθη και απλά μέσα, όπως νερό, φως, ήχο, καθρέφτες γυαλιά. Ο θεατής συχνά προσκαλείται να επέμβει και να διαφοροποιήσει το έργο , που μεταλλάσσεται απρόβλεπτα και ανεξέλεγκτα.

Σχετικές ειδήσεις
«περιοδικός», ατομική έκθεση του Julien Cadoret στο Beton 7
20.01.2017 14:13
To Beton7 Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Julien Cadoret με τον τίτλο “περιοδικός”. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί διαφορετικά μέσα, γλυπτική, βίντεο, φωτογραφία, περφόρμανς, εγκατάσταση in situ, σχολιάζοντας και διερευνώντας την κοινωνία και τις τρέχουσες πολιτιστικές πρακτικές.
Φινλανδοί Αρχιτέκτονες. Με το βλέμμα στην Ελλάδα - Σκίτσα και φωτογραφίες στο Μουσείο Μπενάκη
10.01.2017 12:47
Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017 την έκθεση Φινλανδοί Αρχιτέκτονες. Με το βλέμμα στην Ελλάδα - Σκίτσα και φωτογραφίες, σε διοργάνωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, σε συνεργασία με το Φινλανδικό Ινστιτούτο και το Μουσείο Μπενάκη.
Επικοινωνώ, άρα είμαι ελεύθερος: έκθεση φωτογραφίας από τη Στέγη στο Κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
28.09.2016 14:39
Η Στέγη συμμετέχει στην 31η Πανελλήνια Έκθεση Έργων Κρατουμένων και Προϊόντων Φυλακών, με φωτογραφίες από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Επικοινωνώ, άρα είμαι ελεύθερος» που πραγματοποιήθηκε τη σαιζόν 2015-16.
Déjà vu: ομαδική έκθεση φωτογραφίας στο cafe-bar Mob
26.09.2016 12:32
Mία κρυφή αποστολή, 65 φωτογραφίες, άπλετο φως. Το Photoglobe Seminars αναλαμβάνει αυτήν τη φορά μία σημαντική, κρυφή αποστολή: Να «φωτίσει» με φωτογραφίες του έναν όροφο στην πόλη.
Το καλοκαίρι του κυρίου Le Corbusier: οι φωτογραφίες του Lucien Hervé στο Μουσείο Μπενάκη
04.05.2016 11:38
Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει στις 9 Μαΐου 2016 την έκθεση Το καλοκαίρι του κυρίου Le Corbusier, με φωτογραφίες του Lucien Hervé.