Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Τα καλύτερα 2010 στην αίθουσα τέχνης Μέδουσα

Τα καλύτερα 2010 στην αίθουσα τέχνης Μέδουσα
Μέχρι τις 30 Οκτωβρίου θα διαρκέσει η έκθεση ζωγραφικής με τα καλύτερα έργα που παρουσιάστηκαν μέχρι τώρα

αυτή τη χρονιά. Στην έκθεση που έχει τίτλο, Τα καλύτερα 2010 ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει έργα του Νίκου Βλάχου, της Βαρβάρας Μαυρακάκη και του Βασίλειου Μιχαήλ.

Στα ζωγραφικά έργα της σειράς Room with a view ο Νίκος Βλάχος δουλεύει με εξπρεσιονιστικό τρόπο, με παχιές πάστες λαδιού υπόλευκου χρώματος τις οποίες στην συνέχεια χαράσσει βίαια θέλοντας να τονίσει πως η γραμμή ξεγυμνώνει και αποκαλύπτει σε αντίθεση με το χρώμα το οποίο σκεπάζει.

Τα έργα, λάδια και σχέδια σε χαρτί, κυρίως ανθρωποκεντρικά πραγματεύονται το οδυνηρό δεδομένο της ύπαρξης με αναφορά στο έργο Η Ναυτία του Σαρτρ, χωρίς όμως διάθεση εικονογράφησης του κειμένου. Η απουσία αληθοφανούς πραγματικού χώρου, η απουσία προοπτικής προκαλούν την αίσθηση της αγωνίας και της αποξένωσης.

Η Βαρβάρα Μαυρακάκη, συνεχίζοντας την ατέρμονη εικαστική αναζήτηση, φτάνει εδώ σε μια ακόμα απροσδόκητη καμπή της διαδρομής της, ξαφνιάζεται  και μας κάνει κοινωνούς αυτού του νέου τόπου που ανακάλυψε: Οργανώνει χώρο, ελεύθερο ή κλειστό, χώρο με δυνατότητες να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως και να κατοικηθεί» από τον καθένα διαφορετικά.

Τα υλικά που  χρησιμοποιεί τώρα, είναι καινούρια  γι αυτήν: γύψος επάνω σε μεγάλα πανό ανοξείδωτης σίτας και φως (φυσικό ή τεχνητό) το οποίο, καλείται ως σύμμαχος - και ενίοτε ως συνένοχος, για να προσδώσει στα έργα μυστικές διαστάσεις και περιεχόμενο. 

Χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά όπως πλεξιγκλάς, σίδηρο, γυαλί, πολυεστέρα ή ατσάλι, ο Βασίλειος Μιχαήλ, δημιουργεί σειρές από γεωμετρικά σχήματα και μαθηματικά κατασκευασμένα αντικείμενα. Κοιτάζοντας τις γυαλιστερές επιφάνειες των γλυπτών, ο πόθος μας για τον χώρο μετατρέπεται σαν καλειδοσκόπιο σε έναν ποθητό χώρο. Όχι μόνο από τη διάθλαση του φωτός στα σχήματα, τα οποία έχουν διαμορφωθεί από αρχιτεκτονικές, τοπικές ή συμβολικές αναφορές. Αλλά και από την ευρεία, επιβλητική και ακριβώς υπολογισμένη εγκατάστασή τους.

Σχετικές ειδήσεις
1+1=1, έκθεση της Βαρβάρας Λιακουνάκου στη Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης
12.01.2017 15:21
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στις 8.00 το βράδυ η Μαρία Δημητριάδη παρουσιάζει στη Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης την ατομική έκθεση της Βαρβάρας Λιακουνάκου, εγκαινιάζοντας τη συνεργασία τους.
Τοπία του νου: έκθεση της Έλλης Κουτσουκέλλη στη Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης
07.11.2016 10:51
Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου στις 8.00 το βράδυ η Μαρία Δημητριάδη θα παρουσιάσει στη Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης τη δεύτερη ατομική έκθεση της Έλλης Κουτσουκέλλη.
Τα Καλύτερα 2015 – 2016: Ομαδική έκθεση στην Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης
07.06.2016 13:44
Την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016, η Μαρία Δημητριάδη θα παρουσιάσει στην Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης την έκθεση «Τα Καλύτερα 2015 – 2016».
Επιθαλάμια και άλλα τραγούδια: έκθεση του Δημήτρη Σκουρογιάννη στη Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης
07.04.2016 16:21
Την Πέμπτη 14 Απριλίου στις 8 το βράδυ η Μαρία Δημητριάδη θα παρουσιάσει στην Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης, τη νέα δουλειά του Δημήτρη Σκουρογιάννη.
Πράξις: έκθεση της Μαρίας Βλαντή στη Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης
25.02.2016 12:17
Την Πέμπτη 3 Μαρτίου στις 8 το βράδυ η Μαρία Δημητριάδη θα παρουσιάσει στην Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης, τη νέα δουλειά της Μαρίας Βλαντή.