Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Το φιλί στην άσφαλτο

Το φιλί στην άσφαλτο
Μέχρι τις 9 Ιουνίου θα διαρκέσουν οι παραστάσεις του έργου, Το φιλί στην άσφαλτο που παρουσιάζεται στο θέατρο Εξαρχείων. Πρόκειται για μια

διασκευή του ομώνυμου έργου του μεγάλου βραζιλιάνου δραματουργού Nelson Rodrigues που παίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το κοινωνικό περιβάλλον του έργου, ρεαλιστικό και οικείο για τον θεατή αφού συνθέτει ένα σκηνικό γεμάτο από αδηφάγα media, εξευτελισμό των ανθρωπίνων σχέσεων και σκανδαλοθηρία.

Και όλα αυτά φόντο σε ένα τραγικό συμβάν. Το έργο καταγγέλλει, αλλά  με έντονα σατιρική διάθεση τον κοινωνικό ξεπεσμό, που γίνεται πια πολύ εύκολα αισθητός. 

Ο Nelson Rodrigues (1912-1980) θεωρείται ο σημαντικότερος θεατρικός συγγραφέας της Βραζιλίας. Τα ριζοσπαστικά του έργα, με σαφείς επιρροές από το αρχαίο ελληνικό δράμα, άσκησαν καταλυτική επίδραση ανανεώνοντας τη θεατρική γλώσσα της χώρας του. Έχουν διασκευαστεί επανειλημμμένα για το θέατρο και τον κινηματογράφο και παίζονται εδώ και χρόνια με επιτυχία σε Ευρώπη και Αμερική καθώς εξακολουθούν μέχρι σήμερα να είναι εξαιρετικά επίκαιρα.

Το Φιλί στην άσφαλτο (1960) ανήκει σε μια κατηγορία έργων του που είναι γνωστά ως Tragedias Cariocas (cariocas λέγονται οι κάτοικοι του Ρίο ντε Τζανέιρο), ένα είδος που ανανέωσε την κωμωδία ηθών, χρησιμοποιώντας ένα σκοτεινότερο ύφος και θεματοποιώντας ζητήματα που θεωρούνταν ταμπού.

Η σκηνοθεσία είναι του ελληνοβραζιλιάνου Φίλιππου Mendes σε συμπαραγωγή με το θέατρο Εξαρχείων και την υποστήριξη της βραζιλιάνικης  πρεσβείας στην Αθήνα.

Παίζουν: Ιερώνυμος Καλετσάνος, Ένκε Φεζολλάρι, Αθηνά Τσικνιά, Στέφανος Αθανασόπουλος, Λουίζα Κωστούλα. Guest: Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Στέλλα Κρούσκα, Νέστωρ Κοψιδάς.

Πρωτότυπη μουσική: Imam baildi

Σχετικές ειδήσεις
Κυμβελίνος, του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στο Θέατρο Εξαρχείων
21.10.2016 16:39
Στην έκτη της παραγωγή η Εταιρεία Θεάτρου Υπερίων παρουσιάζει στο Θέαρεο Εξαρχείων την αινιγματική περιπετειώδη κωμωδία του Σαίξπηρ «Κυμβελίνος» σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Κοέν.
Ζευγάρια, του Χάρολντ Πίντερ στο Θέατρο Εξαρχείων
29.09.2016 14:43
Ο Τάκης Βουτέρης κι η Αννίτα Δεκαβάλλα γιορτάζουν τα 40 χρόνια του Θεάτρου Εξαρχείων, ανεβάζοντας Πίντερ για πρώτη φορά. Έναν «σύγχρονο κλασικό» συγγραφέα, απόλυτα ταιριαστό με το μέχρι τώρα ρεπερτόριο του Θεάτρου Εξαρχείων, που έχει κάνει μεγάλες επιτυχίες, συστήνοντας στο ελληνικό κοινό σύγχρονους συγγραφείς, με έργα που ανέβαιναν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως το ΤΙΜΗΜΑ και άλλα έργα του Άρθουρ Μίλλερ, η ΆΓΡΙΑ ΔΥΣΗ του Σέπαρντ, η ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ του Φρέιν, η ΚΥΡΙΑ ΚΛΑΪΝ του Ράιτ κ.α.
Η Παρέλαση, της Λούλας Αναγνωστάκη: οι παραστάσεις συνεχίζονται
08.07.2016 12:36
Μετά τις sold out παραστάσεις στο Bijoux de kant hood, η «Παρέλαση» παρουσιάζεται ξανά στην Αθήνα στις 13 & 14 Ιουλίου στο Ρότα Art Bar και στις 20 & 21 Ιουλίου στο ΙΣΟΓΕΙΟ κάτω από τη Μέντα στην Κηφισιά.
Μπέκετ _ Παράθυρο της ομάδας Atomic No6 στην Πάτρα
27.04.2016 14:20
Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις στο διαμέρισμα της οδού Τσιμισκή 28-30 στη Νεάπολη Εξαρχείων, η παράσταση Μπέκετ_Παράθυρο της ομάδας Atomic No6, ετοιμάζει μια μικρή περιοδεία για να παρουσιαστεί και σε άλλα σπίτια, της Ελλάδας και όχι μόνο!
Πιτσιμπούργκο, της Σώτης Τριανταφύλλου στον Πολυχώρο Vault
15.03.2016 11:25
Η παράσταση «Πιτσιμπούργκο» ξεκίνησε την πορεία της το Καλοκαίρι του 2014 στην Χίο, στην γενέτειρα των πρωταγωνιστών της και έκτοτε, όπου παίζεται γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Πέρσι, το αθηναϊκό κοινό την αγκάλιασε στην αυλή του Κόμη στα Πατήσια και τώρα επιστρέφει για 16 προγραμματισμένες παραστάσεις στη σκηνή του φιλόξενου πολυχώρου Vault Theatre Plus. Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Μαρτίου.