Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

VaXiNation

VaXiNation

Η Xippas Gallery εγκαινιάζει την Πέμπτη 29 Απριλίου την έκθεση VaXiNation, μια συνεργασία της Xippas Gallery και της Galerie George-Philippe & Nathalie Vallois στο Παρίσι. Ο τίτλος της έκθεσης είναι ένα λεκτικό παιχνίδι, όπου το V αντιστοιχεί στo Vallois, το X στο Χippas και το N στο Nation, για την εθνική οντότητα, ή vaccination (VaXiNation) για τον εμβολιασμό που τόσο απασχόλησε τον κόσμο ολόκληρο με τη νέα γρίπη.

Λεκτικό παιχνίδι ο τίτλος, εικαστικό παιχνίδι η έκθεση. Μια σύγχρονη αλληγορία, ανεξάρτητη από οποιαδήποτε εθνότητα, ως αντιστάθμισμα ενός κατασκευασμένου μύθου.

Ο γνωστός ιστορικός τέχνης Régis Durand αναφέρει στο κείμενό του για την έκθεση, Υπάρχουν δύο τρόποι, ανάμεσα σε άλλους, που οι άνθρωποι προσλαμβάνουν την έννοια του θανάτου και τη ζωή που προηγείται. Ο ένας, μέσα από την υπερβολή πράξεων και αισθήσεων και ο δεύτερος μέσα από τη διαδικασία συνειδητοποίησης της ουσίας. Τρόπος προστασίας απέναντι στο θάνατο δεν υπάρχει. Ο εμβολιασμός αποτελεί μέσο καταφυγής στην κατάσταση της ανοσίας και κατά συνέπεια προστασία από το θάνατο τόσο στο χώρο όσο και στο χρόνο.

Αλλά αν η τέχνη δεν επιβάλλεται στη ζωή, σίγουρα δεν σκιαγραφεί την έλλειψή της. Είναι μια διαρκής πρόκληση σε κάθε βεβαιότητα και αίσθηση ασφάλειας.

Η ίδια η έκθεση, ως συμβολικός εμβολιασμός, με τους οκτώ καλλιτέχνες της, παρουσιάζει μια αλληλουχία εικόνων με την οποία οι καλλιτέχνες αρέσκονται να «ντύνουν» το όραμά τους σε ένα πανδαιμόνιο από πολλαπλές απεικονίσεις....

Στην έκθεση VaXiNation, η συμμετοχή καλλιτεχνών από διαφορετικές εθνότητες, λειτουργεί ως αλληγορία ενός εμβολιασμού. Με το ίδιο σκεπτικό, η έλλειψη ασφάλειας στη ζωή έχει τη δική της αντιστοιχία στην τέχνη.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Darren Almond, Mike Bouchet, Richard Jackson, Peter Halley, Paul McCarthy, Vik Muniz, Vera Lutter, Keith Tyson.

Σχετικές ειδήσεις
Παιχνίδι και Αντικείμενο Θεάτρου: Έκθεση του Σωτήριου Μίχου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
30.06.2016 15:29
Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση Σ. Μίχου Παιχνίδι και Αντικείμενο Θεάτρου_ΔΩΡΕΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΜΙΧΟΥ (1936-2010), από τις 7 Ιουλίου έως τις 30 Οκτωβρίου 2016.
Η Τέχνη του Σχεδιάζειν: ομαδική έκθεση στην Alma Gallery
15.06.2016 13:57
Η Γκαλερί ALMΑ στην Αθήνα (Υψηλάντου 24, Κολωνάκι), εγκαινιάζει την Πέμπτη 23 Ιουνίου την έκθεση «Η τέχνη του σχεδιάζειν» με σχέδια σε χαρτί έξι Ελλήνων καλλιτεχνών των: Μαρία Γιαννακάκη, Αλέκου Κυραρίνη, Τάσου Μαντζαβίνου, Καλλιρρόης Μαρούδα, Βασίλη Παπανικολάου, Μανταλίνα Ψωμά. Η ιστορικός τέχνης Λουϊζα Καραπιδάκη γράφει χαρακτηριστικά για τους καλλιτέχνες της έκθεσης:
Έκθεση ζωγραφικής της Μαργαρίτας Ταλιαδώρου στη Galerie Δημιουργών
24.05.2016 11:59
Η Art way παρουσιάζει το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016 την έκθεση ζωγραφικής της Μαργαρίτας Ταλιαδώρου στη Galerie Δημιουργών.
3η ομαδική έκθεση της Λέσχης Φωτογραφίας 2ου Γυμνασίου & 2ου Λυκείου Κηφισιάς στην Galerie Δημιουργών
28.04.2016 12:56
Η τελετή εγκαινίων της 3ης Ομαδικής Έκθεσης της Λέσχης Φωτογραφίας 2ου Γυμνασίου & 2ου Λυκείου Κηφισιάς θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016, στην «Galerie Δημιουργών».
Στο δρόμο για την αλήθεια: Ομαδική έκθεση του ΣΚΕΤΒΕ στην Govedarou Art Gallery
31.03.2016 12:29
Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας (Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.) εκθέτει έργα ζωγραφικής και γλυπτικής από συνολικά 53 συμμετέχοντες καλλιτέχνες από τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016 στη GOVEDAROU ART GALLERY στη Θεσσαλονίκη.