Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Διαδραστικά Πεδία

Διαδραστικά Πεδία
Τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010 η Titanium Yiayiannos Gallery εγκαινιάζει την έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Θωμά, η οποία θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2010. Στη έκθεση του αυτή ο Νίκος Θωμάς δημιουργεί με παραδοσιακά υλικά (λάδι σε καμβά), έργα σύγχρονων προβληματισμών και μεταμοντέρνας αντίληψης.

Μέσα από την χειρονομιακή του γραφή, την γεωμετρική αφαίρεση και το κονστρουκτιβιστικό του εικαστικό λεξιλόγιο, ο καλλιτέχνης μορφοποιεί πλέγματα και συσχετισμούς επιπέδων, που αποκαλύπτουν την λειτουργία τόσο της δομής, όσο και των μεταλλαγών της ύλης σε ενέργεια.

Τα φαντασιακά και μεγάλων συνήθως διαστάσεων αυτά «τοπία» αφορούν ενέργειες, φαινόμενα και καταστάσεις που πιθανόν να υφίστανται στον μικρόκοσμο, όπως επίσης στον μακρόκοσμο, αλλά πολύ περισσότερο αυτά προέρχονται από τον κόσμο του υποσυνείδητου, απ΄ όπου ο ζωγράφος διαισθαντικά αντλεί τα δημιουργικά του ερεθίσματα.

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της παρουσιαζόμενης αυτής σειράς των «τοπίων» είναι ο τρόπος που το βάθος πεδίου επενεργεί και μετουσιώνει την επιφάνεια με εσωτερικές ανατροπές, οι οποίες αποκαθηλώνουν κάθε συμβατικότητα, φέρνοντας στο προσκήνιο υποδόριες συγκρουσιακές σχέσεις, απ\' όπου πηγάζουν νέοι ρυθμοί και αρμονικές ισορροπίες αντιθέσεων.

Τα χρώματα του Νίκου Θωμά λειτουργούν ως εντάσεις και παρεμβάσεις του φωτός στον ρευστό χώρο, ο οποίος αποκτά οντολογικό περιεχόμενο, καθώς δραστηριοποιεί τα νέα μορφικά σχήματα που παράγονται, καθορίζοντας ταυτοχρόνως και τις συνεχόμενες μεταμορφωτικές τους δυνατότητες στον χρόνο.

Ο Νίκος Θωμάς γεννήθηκε το 1957 στην Κομοτηνή όπου και σήμερα ζει και εργάζεται. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με Δασκάλους τον Δ. Μυταρά, και τον Γ. Μόραλη στην ζωγραφική και τον Β. Βασιλειάδη στην σκηνογραφία. Διδάσκει εικαστικά ως Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δ.Π.Θ. Έχει παρουσιάσει την δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές, εκθέσεις στην Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Συνεργάστηκε ως σκηνογράφος, ενδυματολόγος και ζωγράφος σκηνικών με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής σε θεατρικές παραγωγές του.

Σχετικές ειδήσεις
Στο δρόμο για την αλήθεια: Ομαδική έκθεση του ΣΚΕΤΒΕ στην Govedarou Art Gallery
31.03.2016 12:29
Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας (Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.) εκθέτει έργα ζωγραφικής και γλυπτικής από συνολικά 53 συμμετέχοντες καλλιτέχνες από τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016 στη GOVEDAROU ART GALLERY στη Θεσσαλονίκη.
Στίγμα Ζωής: έκθεση του Λάζαρου Μαράβα στην ΔΛ gallery
09.03.2016 13:46
Η ΔΛ gallery, εγκαινιάζει την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016 στις 8.00μ.μ., την έκθεση του Λάζαρου Μαράβα με τίτλο «Στίγμα Ζωής», η οποία αποτελείται από μεταλλικές διάτρητες κατασκευές μαύρου χρώματος, που γίνονται ο καμβάς της δικής του ιδιαίτερης ζωγραφικής.
Mare Monstrum: έκθεση της Μαρίας Γιαννακάκη στη γκαλερί Σκουφά
03.03.2016 16:27
Την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016, στις 19.30, εγκαινιάζεται στη γκαλερί Σκουφά η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Γιαννακάκη με τον τίτλο «Mare Monstrum», υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016.
Ζωγραφική: έκθεση της Χρύσας Βουδούρογλου στην Eleftheria Tseliou gallery
03.03.2016 10:47
Η Eleftheria Tseliou gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Χρύσας Βουδούρογλου με τίτλο "Ζωγραφική". Η έκθεση ξεκινά την Τρίτη 8 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 16 Απριλίου 2016.
Still Time: Έκθεση της Μαρίας Φιλιππακοπούλου στην Kourd Gallery
02.03.2016 13:45
“Still Τime”. Με αυτόν τον τίτλο η Kourd Gallery εγκαινιάζει την έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Φιλιππακοπούλου την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016.