Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Πάκμαν, του Γιώργου Παλούμπη

Πάκμαν, του Γιώργου Παλούμπη
Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Γιώργος Παλούμπης μετά τις μεγάλες επιτυχίες Penalty και Νο44 συνεχίζει δυναμικά με το Πάκμαν να μελετά με ρεαλισμό και πολύ χιούμορ την καθημερινότητα του σύγχρονου Έλληνα, στο θέατρο Χώρα από το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Το Πάκμαν αναζητά την αλήθεια στην πίστα του αχανούς αστικού τοπίου. Αθήνα σήμερα. Τέσσερις άνθρωποι. Τρία διαμερίσματα. Δύο οπτικές. Μία σύμπτωση. Το παιχνίδι αρχίζει κι ο καθένας έχει μόνο μια ζωή.

Στο έργο παρακολουθούμε ταυτόχρονα τρία διαμερίσματα: Στο ένα ο Μάνος με την Ειρήνη, ένα επιτυχημένο, κοσμικό ζευγάρι με προχωρημένες απόψεις. Στο άλλο η Εκάβη, αδελφή της Ειρήνης, μια γυναίκα αποφασισμένη να ζει μόνη, χωρίς την ψευδαίσθηση μιας ερωτικής σχέσης. Στο τρίτο ο Θάνος, ένας παλιός φίλος του Μάνου από το στρατό, ο οποίος ζει μοναχικά αναρρώνοντας από έναν επίπονο χωρισμό.

Μία αθώα φαινομενικά πράξη στιγμιαίας έμπνευσης, θα οδηγήσει τους τέσσερις σε μια παράξενη συνάντηση και θα φέρει στην επιφάνεια τα θέλω του καθενός. Η πραγματικότητα του ενός θα αρχίσει να αποτελεί κίνδυνο για την πραγματικότητα του άλλου. Το παιχνίδι έχει μόλις αρχίσει… γιατί η αλήθεια δεν είναι πάντα αντικειμενική…

Η χρήση και η μελέτη του ρεαλισμού στοχεύει αφενός στην απεικόνιση των συμπεριφορών των σημερινών Ελλήνων, μέσα στις οποίες ανιχνεύεται ένα πλούσιο υλικό που κινείται ανάμεσα στην ποίηση και το χιούμορ, και αφετέρου στην ανακάλυψη των βαθύτερων προθέσεων και παθών των χαρακτήρων που κρύβονται κάτω από τις καθημερινές τους στιγμές.

Το Πάκμαν πραγματεύεται την έννοια της αλήθειας σ\' ένα σύγχρονο αστικό περιβάλλον και σε μια κοινωνία που αγωνιά να ισορροπήσει ανάμεσα στο παλιό και το καινούριο. Επιλέγοντας λοιπόν το συγκεκριμένο πλαίσιο Ελλάδα του σήμερα, η ομάδα επιχειρεί μέσα από την διαδικασία των προβών, να προσεγγίσει τη φιλοσοφική διάσταση της αλήθειας στις ανθρώπινες σχέσεις… με πολύ ρεαλισμό και χιούμορ!

Παίζουν οι ηθοποιοί: Mάνος Κανναβός, Θάνος Αλεξίου, Εκάβη Ντούμα, Ειρήνη Μαργαρίτη.

Σχετικές ειδήσεις
Enter Sandman, από τον Θέμελη Γλυνάτση στο Skrow Theater
26.01.2017 12:40
Ο σκηνοθέτης Θέμελης Γλυνάτσης, μια από τις πιο ιδιαίτερες φωνές του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου με πλούσιες ακαδημαϊκές θεατρικές σπουδές και ξεχωριστές καλλιτεχνικές συνεργασίες (Φεστιβάλ Αθηνών, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Θέατρο οδού Κυκλάδων, Γιώργος Κουμεντάκης), επιστρέφει στο Skrow, δυο χρόνια αργότερα μετά την όπερα δωματίου «Cendrillion» της Pauline Viardot, για να παρουσιάσει από τις 21 Φεβρουαρίου μια παράσταση βασισμένη στη νουβέλα Ο Ζάντμαν του E. T. A. Hoffmann.
Μάνα κουράγιο και τα παιδιά της, του Μπέρτολτ Μπρεχτ στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
10.10.2016 15:59
Η παράσταση του κλασικού αντιπολεμικού αριστουργήματος του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που γράφτηκε το 1939, ενώ ο συγγραφέας βρισκόταν αυτοεξόριστος στη Σουηδία, σηματοδοτεί μια διπλή επιστροφή στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Ο Σέρβος σκηνοθέτης Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς επιστρέφει μετά από 13 χρόνια για να σκηνοθετήσει σε νέα μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα ένα από τα πιο επίκαιρα μπρεχτικά έργα.
Λυκόφως: Ρεπερτόριο 2016 - 2017
07.09.2016 15:32
Η εταιρεία Λυκόφως του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου κλείνοντας 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας, μπαίνει δυναμικά και στη νέα θεατρική σεζόν! Με τέσσερις επαναλήψεις που γέμισα ασφυκτικά τα θέατρα, τρεις νέες παραγωγές, μια διεθνή συνεργασία και παραγωγές εξαιρετικού ενδιαφέροντος οι οποίες που θα ανακοινωθούν σύντομα, φιλοδοξεί για ακόμη μια χρονιά να συνδυάσει, με το δικό της ξεχωριστό τρόπο, το υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα των παραστάσεών της με την συγκινητικά υψηλή αποδοχή τους από τους θεατές.
Η «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη συνεχίζει δυναμικά την περιοδεία της!
22.07.2016 10:48
Η «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη συνεχίζει δυναμικά την περιοδεία της!
Θάρρος και αλήθεια, μια πρωτότυπη διαδραστική παράσταση στο Τρένο στο Ρουφ
08.06.2016 14:38
Από την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016 και για τέσσερις μόνο παραστάσεις, στην καινούργια υπαίθρια θεατρική σκηνή της Αμαξοστοιχίας - Θεάτρου ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΣΤΟ ΡΟΥΦ παίζουμε «Θάρρος και αλήθεια».