Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Εσύ και τα σύννεφά σου

Εσύ και τα σύννεφά σου
Το έργο Εσύ και τα σύννεφά σου, του Eric Westphal, είναι η τρίτη κατά σειρά παραγωγή του Αγγέλων Βήμα, που κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου. Η σκηνοθεσία είναι του Κοραή Δαμάτη, με πρωταγωνιστές τους Αντιγόνη Βαλάκου, Σμαράγδα Σμυρναίου, Δημήτρη Μπικηρόπουλο και Αντώνη Θεοδωρακόπουλο.

Πρόκειται για ένα έργο σκληρό, ευφυές, ποιητικό αλλά και απροσδόκητα κωμικό, που ψηλαφά την ανθρώπινη ψυχή με έναν τρόπο βαθύ και, ταυτόχρονα, ανάλαφρο σαν σε ένα ευφυές παιγνίδι.

Είναι η ιστορία δύο ώριμων γυναικών, αδελφές μεταξύ τους, που ζουν χρόνια μόνες στο σπίτι που τους άφησε ο πατέρας τους, σχεδόν ‘έγκλειστες’.

Η μικρότερη (Σμαράγδα Σμυρναίου), ‘μεγαλώνει’ επί δεκαετίες την μεγαλύτερη και ψυχικά ευάλωτη αδελφή της (Αντιγόνη Βαλάκου), σ’ ένα σπίτι αποκομμένο, από το οποίο βγαίνει μόνο η ίδια για τα απολύτως απαραίτητα.

Η μεγαλύτερη ζει πάντα στο σπίτι, ‘αυτή και τα σύννεφά της’. Όλες της οι ανάγκες και όλα της τα καπρίτσια ικανοποιούνται από την μικρότερη αδελφή και από τον βοηθό (Δημήτρης Μπικηρόπουλος) του ζωολόγου πατέρα τους.

Τα πράγματα κυλούν φαινομενικά ήσυχα μέχρι τις φορές –και δεν είναι λίγες- που η μεγαλύτερη και ευάλωτη αδελφή τυλίγεται από ‘τα σύννεφά της’. Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, εισβάλλει στο σπίτι η βία, αλλά μια βία ιδιότυπη, σαν παιγνίδι ψυχών, σαν άσκηση πνευμάτων, σαν κυνηγητό σκιών. Ποιος είναι ο δυνατότερος και ποιος ο αδύναμος σ’ αυτή τη μάχη; Ποιος ο εξαρτώμενος και ποιος ο δυνάστης;

Ο καταλύτης εδώ είναι ένας ανυποψίαστος εμπορικός αντιπρόσωπος, ένας περιοδεύων πλασιέ (Αντώνης Θεοδωρακόπουλος), που χτυπάει την πόρτα του αποκομμένου σπιτιού και το μόνο που πασχίζει είναι να πουλήσει τις βούρτσες του σε μια υποψήφια πελάτισσα που είναι ήδη χαμένη στα σύννεφά της.

Σχετικές ειδήσεις
Aurora, του Βλαδίμηρου Νικολούζου στο Θέατρο Ροές
20.02.2017 13:33
Το Rēs Ratio Network υποδέχεται στο Θέατρο Ροές την πρώτη σκηνοθετική δουλειά του Βλαδίμηρου Νικολούζου, Αurora, με πρωταγωνίστρια την Ηλέκτρα Νικολούζου, από Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017 και για έξι μοναδικές παραστάσεις. Πρόκειται για έναν μονόλογο μιας γυναίκας που ακροβατεί στα όρια του πραγματικού, ανάμεσα στους ήχους και το σώμα.
Η Παρεξήγηση του Albert Camus στο Θέατρο Radar: Παράταση παραστάσεων
20.04.2016 14:45
Λόγω της μεγάλης προσέλευσης, η παράσταση του έργου "Η Παρεξήγηση" του Albert Camus, σε σκηνοθεσία Αναστασίας Παπαστάθη, παρατείνεται στο Θέατρο Radar και μετά το Πάσχα από τις 6 έως τις 29 Μαΐου και μόνο για 12 παραστάσεις.
Ισορροπιστής αεροσκαφών, του Θόδωρου Θεοδωρίδη σε μικρή περιοδεία
04.03.2016 14:46
Οι παραστάσεις στην Αθήνα στον Πολυχώρο Αθηναΐς, για το έργο του Θόδωρου Θεοδωρίδη «Ισορροπιστής αεροσκαφών» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, με τον Δημήτρη Πιατά και την συμμετοχή των Αλέξανδρου Τούντα και Ανδρέα Ανδρέου, ρίχνουν αυλαία την Τρίτη 8 Μαρτίου, όπως είχε προγραμματιστεί.
Ο Καλόγερος του Μatthew Gregory Lewis στο Skrow Theater
24.02.2016 15:15
Το Skrow Theater και η ομάδα Skrow Theater Group παρουσιάζουν το έργο του Μatthew Gregory Lewis, Ο Καλόγερος, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου.
Πλατφόρμα νέων δημιουργών με θέμα τον Εμφύλιο στην Πειραματική Σκηνή -1 του Εθνικού
24.02.2016 10:30
Το Εθνικό Θέατρο και η Πειραματική Σκηνή -1 ευχαριστεί όλες τις ομάδες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για τη φετινή Πλατφόρμα νέων δημιουργών: "Θέμα Εμφύλιος".