Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Στρέλλα, του Πάνου Χ. Κούτρα

Στρέλλα, του Πάνου Χ. Κούτρα
Μετά την επίσημη συμμετοχή στο 59ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου - Panorama -και σε πολλά ακόμη- και αφού βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες της Γαλλίας στις 18 Νοεμβρίου, η Στρέλλα έρχεται στις ελληνικές αίθουσες στις 17 Δεκεμβρίου, σε συνεργασία με το Filmcenter του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Με λένε Στέλλα. Οι φίλοι με φωνάζουν Στρέλλα, γιατί λένε ότι είμαι λίγο τρελλή. Επιβίωσε από την Επίθεση του Γιγαντιαίου Μουσακά, αντιστάθηκε στην Αληθινή Ζωή και δεκατρία χρόνια μετά την εγκατάστασή του στην Ελλάδα, ο Πάνος Χ. Κούτρας μοιάζει επιτέλους να… στρελλάθηκε!

Με συνεργάτη τη γαλλική Films Distribution και, στην πορεία, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ολοκλήρωσε την τρίτη του ταινία μεγάλου μήκους Στρέλλα: μια ερωτική ιστορία ανάμεσα σε μια τρανσέξουαλ πόρνη κι έναν άντρα που, βγαίνοντας από τη φυλακή, προσπαθεί να προσδιορίσει την ταυτότητά του.

Μια ταινία βαθιά ρομαντική, κοινωνικά προκλητική, αισθητικά μαγευτική – γυρισμένη σε φιλμ Super 16mm – που αποδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο του Πάνου Χ. Κούτρα στα κινηματογραφικά πράγματα. Μια ταινία πολύπλοκη και απλή, σαν το καλοφυλαγμένο μυστικό στην εξέλιξη της πλοκής της, ή σαν τη δυσκολότερη αλήθεια που δέχεσαι με ευκολία όταν αγαπάς.

Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Βερολίνου 2009, στο τμήμα Πανόραμα. Από τότε, με το θάρρος της αγάπης του κοινού και των επιδοκιμαστικών κριτικών, η Στρέλλα ταξίδεψε και βραβεύτηκε σε πολλά Φεστιβάλ σε όλον τον κόσμο (βλ. ειδική ενότητα παρακάτω). Επιπλέον, η Στρέλλα, μαζί με τον Κυνόδοντα του Γιώργου Λάνθιμου, βρίσκεται ανάμεσα στις 48 ταινίες που είναι υποψήφιες για τα φετινά Βραβεία Ευρωπαΐκού Κινηματογράφου.

Παραγωγή, Σκηνοθεσία Πάνος Χ. Κούτρας. Σενάριο Πάνος Χ. Κούτρας, Παναγιώτης Ευαγγελίδης. Μουσική Μιχάλης Δέλτα.

Παίζουν: Γιάννης Κοκιασμένος, Μίνα Ορφανού, Μπέτυ Βακαλίδου, Μίνως Θεοχάρης, Αργύρης Καβίδας, Κώστας Σειραδάκης και ο Γιώργος Μάζης.

Σχετικές ειδήσεις
Επίσημη ιστορία, του Λουίς Πουένσο
17.11.2016 11:09
Η σημαντική ταινία του Λουίς Πουένσο, Επίσημη Ιστορία, κυκλοφορεί ψηφιακά αποκατεστημένη στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου από την Weirdwave.
Νύχτες Πρεμιέρας 2016: Τα βραβεία των πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών
26.09.2016 14:54
Σε μια βραδιά αφιερωμένη στο μέλλον του ελληνικού σινεμά, το 22o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας απένειμε τα βραβεία των πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών.
Πλατεία Αμερικής, του Γιάννη Σακαρίδη: Παγκόσμια πρεμιέρα στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Busan
07.09.2016 13:03
Η νέα ταινία του Γιάννη Σακαρίδη «Πλατεία Αμερικής/Amerika Square» κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Busan, που διεξάγεται φέτος από 6-15 Οκτωβρίου 2016 στη Νότια Κορέα.
To 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας τιμά τον αισθηματία Νίκο Τριανταφυλλίδη
20.07.2016 13:56
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2016, τιμά τον αισθηματία Νίκο Τριανταφυλλίδη μέσα από ένα μεγάλο αφιέρωμα.
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του ΦΚΘ
23.03.2016 12:49
Οι ταινίες που προβάλλονται αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα, 24 με 30 Μαρτίου 2016, στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι οι εξής