Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017

Στρέλλα, του Πάνου Χ. Κούτρα

Στρέλλα, του Πάνου Χ. Κούτρα
Μετά την επίσημη συμμετοχή στο 59ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου - Panorama -και σε πολλά ακόμη- και αφού βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες της Γαλλίας στις 18 Νοεμβρίου, η Στρέλλα έρχεται στις ελληνικές αίθουσες στις 17 Δεκεμβρίου, σε συνεργασία με το Filmcenter του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Με λένε Στέλλα. Οι φίλοι με φωνάζουν Στρέλλα, γιατί λένε ότι είμαι λίγο τρελλή. Επιβίωσε από την Επίθεση του Γιγαντιαίου Μουσακά, αντιστάθηκε στην Αληθινή Ζωή και δεκατρία χρόνια μετά την εγκατάστασή του στην Ελλάδα, ο Πάνος Χ. Κούτρας μοιάζει επιτέλους να… στρελλάθηκε!

Με συνεργάτη τη γαλλική Films Distribution και, στην πορεία, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ολοκλήρωσε την τρίτη του ταινία μεγάλου μήκους Στρέλλα: μια ερωτική ιστορία ανάμεσα σε μια τρανσέξουαλ πόρνη κι έναν άντρα που, βγαίνοντας από τη φυλακή, προσπαθεί να προσδιορίσει την ταυτότητά του.

Μια ταινία βαθιά ρομαντική, κοινωνικά προκλητική, αισθητικά μαγευτική – γυρισμένη σε φιλμ Super 16mm – που αποδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο του Πάνου Χ. Κούτρα στα κινηματογραφικά πράγματα. Μια ταινία πολύπλοκη και απλή, σαν το καλοφυλαγμένο μυστικό στην εξέλιξη της πλοκής της, ή σαν τη δυσκολότερη αλήθεια που δέχεσαι με ευκολία όταν αγαπάς.

Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Βερολίνου 2009, στο τμήμα Πανόραμα. Από τότε, με το θάρρος της αγάπης του κοινού και των επιδοκιμαστικών κριτικών, η Στρέλλα ταξίδεψε και βραβεύτηκε σε πολλά Φεστιβάλ σε όλον τον κόσμο (βλ. ειδική ενότητα παρακάτω). Επιπλέον, η Στρέλλα, μαζί με τον Κυνόδοντα του Γιώργου Λάνθιμου, βρίσκεται ανάμεσα στις 48 ταινίες που είναι υποψήφιες για τα φετινά Βραβεία Ευρωπαΐκού Κινηματογράφου.

Παραγωγή, Σκηνοθεσία Πάνος Χ. Κούτρας. Σενάριο Πάνος Χ. Κούτρας, Παναγιώτης Ευαγγελίδης. Μουσική Μιχάλης Δέλτα.

Παίζουν: Γιάννης Κοκιασμένος, Μίνα Ορφανού, Μπέτυ Βακαλίδου, Μίνως Θεοχάρης, Αργύρης Καβίδας, Κώστας Σειραδάκης και ο Γιώργος Μάζης.

Σχετικές ειδήσεις
Επίσημη ιστορία, του Λουίς Πουένσο
17.11.2016 11:09
Η σημαντική ταινία του Λουίς Πουένσο, Επίσημη Ιστορία, κυκλοφορεί ψηφιακά αποκατεστημένη στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου από την Weirdwave.
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του ΦΚΘ
23.03.2016 12:49
Οι ταινίες που προβάλλονται αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα, 24 με 30 Μαρτίου 2016, στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι οι εξής
Στο Fuocoammare η Χρυσή Άκτος του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου
22.02.2016 15:07
Στο Fuocoammare (Fire at Sea) του Gianfranco Rosi, απονέμηθηκε η Χρυσή Άκτος του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου, το οποίο είναι το πρώτο ντοκιμαντέρ που του απονέμεται το μεγάλο βραβείο στην ιστορία του Φεστιβάλ.
Κινηματογραφικές Προβολές στο …«δρόμο» για τα Βραβεία
17.02.2016 15:36
Για πρώτη φορά φέτος, στο πλαίσιο της ανάδειξης των Κινηματογραφικών Βραβείων 2016, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου διοργανώνει προβολές των μεγάλου μήκους ταινιών που υποβλήθηκαν για συμμετοχή στην διαδικασία της βράβευσης.
Suntan: Παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ
21.01.2016 15:47
Η τρίτη και πολυαναμενόμενη μεγάλου μήκους ταινία του βραβευμένου Έλληνα σκηνοθέτη Αργύρη Παπαδημητρόπουλου («Bank Bang», «Wasted Youth»), γυρισμένη εξ ολοκλήρου στην πανέμορφη Αντίπαρο, επιλέχθηκε για την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ, ανάμεσα σε σπουδαίες κινηματογραφικές παραγωγές από όλο τον κόσμο.