Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Μια νύχτα μια ζωή στο θέατρο Πρόβα

Μια νύχτα μια ζωή στο θέατρο Πρόβα
Η Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου Πρόβα παρουσιάζει το έργο του Σπύρου Μελά Μια νύχτα, μια ζωή, ένα από τα δέκα δράματα-σταθμούς του νεοελληνικού θεάτρου του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, που αποτέλεσαν το βασικό όχημα για την εξέλιξη και την πρόοδο της εγχώριας δραματουργίας.

Το έργο Μια νύχτα μια ζωή έχει σαν θέμα την σύγκρουση της παλιάς οικογενειακής παράδοσης με τις καινούργιες συνθήκες ζωής της εργαζόμενης γυναίκας.  Είναι ένα έργο τολμηρό, συγκλονιστικό, με τέλεια αρχιτεκτονική δομή, και άρτιους χαρακτήρες. Οι σκηνές εναλλάσσονται με ταχύτητα, πολλές εκπλήξεις και απρόοπτα, ενώ η πλοκή του έργου και οι ψυχολογικές μεταπτώσεις των ηρώων αιχμαλωτίζουν τον θεατή.

Η οικονομική κρίση και ο εύκολος πλουτισμός, ο έρωτας και το μίσος, το ηθικό καθήκον και το πάθος δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, που δοκιμάζει δραματικά τις αντοχές μιας οικογένειας και φέρνει στο φως όλα τα απωθημένα βιώματα που κρύβει η άβυσσος της ψυχής. Οι οικογενειακές σχέσεις ήταν, είναι και θα παραμείνουν αιματηρές και ζωώδεις.

Ο συγγραφέας ασκεί οξύτατη κριτική στις οικογενειακές και κοινωνικές δομές, παρουσιάζοντάς τις απογυμνωμένες από την ηθογραφία του καιρού του, πράγμα που καθιστά το έργο συγκλονιστικά επίκαιρο και για τον σημερινό θεατή.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Σωτήρης Τσόγκας προχώρησε σε μια ευρεία προσαρμογή του κειμένου, ώστε να καταστεί δυνατή η επικοινωνία του δραματικού πυρήνα του έργου με τον σύγχρονο θεατή.  Αλλαγές στο γλωσσικό μόρφωμα, συντομεύσεις, απαλείψεις ηθογραφικών στοιχείων, προσθήκες που φωτίζουν τον πυρήνα του δράματος, αποτέλεσαν το αντικείμενο της δραματουργικής του επεξεργασίας.

Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή στις 25 Αυγούστου 1924 από το θίασο της Κυβέλης, ενώ το τελευταίο ανέβασμα έγινε τη χειμερινή περίοδο 1950-51 από την Ελληνική Σκηνή σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαίρη Ραζή, Σωτήρης Τσόγκας, Νίκος Παπαδόπουλος, Κοραλία Τσόγκα, Γιάννης Δροσάκης, Γιάννης Μοσχίδης.

Σχετικές ειδήσεις
Η
04.10.2016 17:25
Χρονιά Σαίξπηρ η φετινή και το Εθνικό Θέατρο συνεχίζει το επετειακό αφιέρωμα στον μεγάλο ελισαβετιανό (που ξεκίνησε την προηγούμενη περίοδο με τον «Ριχάρδο Γ‘» και το «Δωμάτιο του Σαίξπηρ»), ανοίγοντας την Κεντρική Σκηνή, στις 20 Οκτωβρίου με τη «Δωδέκατη νύχτα».
Πρώτες φωτογραφίες από την «Δωδέκατη Νύχτα» του Εθνικού Θεάτρου
27.09.2016 16:16
Η «Δωδέκατη νύχτα» του Σαίξπηρ, αναμένεται να παρουσιαστεί από 20 Οκτωβρίου στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού, σε μετάφραση Νίκου Χατζόπουλου και σε σκηνοθεσία του νεαρού και ταλαντούχου σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά -ο οποίος καταπιάνεται πρώτη φορά με έργο του Σαίξπηρ- ενώ τους ήρωες θα "ζωντανέψει" επί σκηνής ένα επιτελείο εκλεκτών ηθοποιών. Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες της παράστασης, οι οποίες μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον, και ετοιμαστείτε να ζήσετε μία νύχτα περιπέτειας, μεταμφιέσεων ή ...ό,τι προτιμάτε!
Εγώ, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, από την Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα
24.06.2016 14:08
Με αφορμή την συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του σπουδαίου Γερμανού συγγραφέα Μπέρτολτ Μπρεχτ, η Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα παρουσιάζει την παράσταση «Εγώ, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ», μία συρραφή κειμένων από θεατρικά έργα και ποιήματα του.
Το Τέρας κι Εγώ του Σταμάτη Μαλέλη στο Θέατρο Αυλαία
31.05.2016 14:17
H παράσταση «Το Τέρας κι Εγώ» του Σταμάτη Μαλέλη, βασισμένη στο ομότιτλο συγκλονιστικό μπέστ σέλερ, παρουσιάζεται στο Θέατρο Αυλαία την Τρίτη 31 Μαΐου και Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016 από το Θέατρο Πρόβα σε διασκευή Σωτήρη Τσόγκα και Γιάννη Ζέρβα.
Τόποι Μνήμης – Ανοιχτή Πρόβα στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
30.03.2016 11:22
Το Σάββατο 2 Απριλίου 2016 στις 5:30 μμ στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζονται για μία μόνο παράσταση οι «Τόποι Μνήμης – Ανοιχτή Πρόβα», στα πλαίσια του Θεματικού Φεστιβάλ που οργανώνει η Πειραματική Σκηνή για τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, από την έναρξη του οποίου συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια.