Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Φύλλα από γυαλί, του Φίλιπ Ρίντλεϋ

Φύλλα από γυαλί, του Φίλιπ Ρίντλεϋ
Με το έργο του Φίλιπ Ρίντλεϋ Φύλλα από γυαλί ξεκινούν την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου οι παραστάσεις στο Απλό Θέατρο (Νέα Σκηνή). Το έργο που έλαβε εξαιρετικές κριτικές ανεβαίνει σε μετάφραση Ευάγγελου Τυρόγλου, σκηνοθεσία  Βίκυς Γεωργιάδου σκηνικά - σκηνικά Κων/νου Ζαμάνη, μουσική Κώστα Ανδρέου και φωτισμούς Μελίνας Μάσχα .

Γραμμένο το 2007, το Φύλλα από γυαλί έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα πιο δυναμικά και καίρια έργα της σύγχρονης αγγλικής δραματουργίας.

Αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας, που κάτω από τη γυαλιστερή της επιφάνεια, τον καθωσπρεπισμό της και την τυπική συνταγή της ευτυχίας της, κρύβει ένοχα μυστικά, που προσπαθεί να αποσιωπήσει ή να αγνοήσει μέχρι τη στιγμή που η τελική τους έκρηξη θα αποκαλύψει σοκαριστικά το καρκίνωμα ψεύδους που υπάρχει στο DNA αυτής της οικογένειας, αφήνοντας μια μετέωρη αίσθηση ανεπίδοτης λύτρωσης.

Ο Φίλιπ Ρίντλεϋ, μ\' αυτό το ανατριχιαστικό και βραδυφλεγές δράμα, που έχει στο κέντρο του την ιστορία δύο αδερφών, βάζει στο μικροσκόπιο τη σχέση ανάμεσα στη μνήμη και την αλήθεια. Η μνήμη ακρωτηριάζεται από φόβο και η αλήθεια είναι το μεγαλύτερο θύμα της. Η σιωπή ή ο κωδικοποιημένος λόγος προσπαθούν να κρύψουν την αλήθεια, της οποία η συσσωρευμένη καταπίεση δημιουργεί διαρκώς μικρές ηφαιστειακές εκρήξεις μέσα από τις οποίες η ενοχή προβάλει ως ένα εφιαλτικό ενδεχόμενο.

Με αναφορές στον Ίψεν , όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο το παρελθόν έρχεται και καθορίζει το παρόν και το μέλλον, και στον Πίντερ, όσον αφορά τη μνήμη και τις εκδοχές της αλήθειας, το Φύλλα από γυαλί εξερευνά τις συνέπειες από την άρνηση της ευθύνης και της ειλικρίνειας.

Και μέσα από τον μικρόκοσμό μιας οικογένειας συνδέει τα θέματα της παραπληροφόρησης, της απάτης και της χειραγώγησης με το ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο του σύγχρονου κόσμου. Η απόκρυψη της αλήθειας και η παραποίηση των γεγονότων στο οδυνηρό παρελθόν μιας οικογένειας σχετίζεται με τις αντίστοιχες πρακτικές στο πλαίσιο των σύγχρονων πολέμων και του γενικευμένου κλίματος τρομοκρατίας, καθιστώντας το έργο την πιο ανάγλυφη απόδοση της πραγματικότητας που μας περιβάλλει.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Θέμις Μπαζάκα, Μαρία Παρασύρη, Γιώργης Τσαμπουράκης και Θανάσης Δόβρης.

Σχετικές ειδήσεις
H παράλειψη της οικογένειας Κόλεμαν: έξτρα παράσταση στη Β’ σκηνή του Θεάτρο Οδού Κεφαλληνίας
30.12.2016 10:13
Η παράσταση Η παράλειψη της Οικογένειας Κόλεμαν υποδέχεται το νέο έτος με μία επιπλέον παράσταση τη Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου στις 18.30. Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν έως και τις 10 Ιανουαρίου.
Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί, για 2 παραστάσεις στα Σφαγεία
29.09.2016 15:32
Η πιο πολυσυζητημένη παράσταση της περασμένης σεζόν «Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί», θα παρουσιαστεί στις 13 και 14 Οκτωβρίου στα Σφαγεία, στο πλαίσιο των 51ων Δημητρίων, στη Θεσσαλονίκη.
Μάρτυς μου ο Θεός, του Μάκη Τσίτα, για τρίτη χρονιά στο Vault

27.09.2016 17:13
Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε από τότε που πρωτοανέβηκε το 2014, τις εξαιρετικές κριτικές που απέσπασε και την περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, συνεχίζονται για τρίτη συνεχή χρονιά στον Πολυχώρο Vault οι παραστάσεις του έργου του Μάκη Τσίτα «Μάρτυς μου ο Θεός» –βασισμένου στο ομότιτλο μυθιστόρημά του, που τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014–, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη, με τον Ιωσήφ Ιωσηφίδη στον ρόλο του Χρυσοβαλάντη.
Αριστοφανιάδα, από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης: παραστάσεις Σεπτεμβρίου
02.09.2016 14:19
Η «Αριστοφανιάδα», καλοκαιρινή παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης, μετά τη μεγαλειώδη πρεμιέρα που έκανε στο Ηρώδειο (4.500 θεατές) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και τις διθυραμβικές κριτικές θεατών και δημοσιογράφων, συνεχίζει τις παραστάσεις της σε Αρχαία Θέατρα και μεγάλα φεστιβάλ της περιφέρειας. Από 29/8 έως 18/9 θα παρουσιαστεί σε όλα τα Φεστιβάλ των Δήμων της Αττικής.
Οι 12 Ένορκοι του Reginald Rose στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
16.03.2016 15:44
«Οι 12 Ένορκοι», η επιτυχημένη παράσταση που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και τέσσερα βραβεία, έπειτα από δύο θεατρικές σεζόν sold-out παραστάσεων στην Αθήνα, θα φιλοξενηθεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, για έντεκα μοναδικές παραστάσεις στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, από 14 έως 24 Απριλίου 2016.