Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Ένας Προφήτης του Ζακ Οντιάρ

Ένας Προφήτης του Ζακ Οντιάρ
Η ταινία Ένας Προφήτης του Ζακ Οντιάρ θα προβληθεί στο πλαίσιο του αφιερώματος η Διεθνής Εικόνα σε Πρώτη Προβολή του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Στο φιλμ πρωταγωνιστούν οι Αντέλ Μπενσερίφ, Νιλς Άρεστρουπ, Χικέμ Γιακούμπι, και ο πρωτοεμφανιζόμενος Ταχάρ Ραχίμ στο ρόλο του Μαλίκ.

Ο Ζακ Οντιάρ, ο κατεξοχήν εκπρόσωπος του μοντέρνου Γαλλικού νουάρ, παρουσιάζει το «Ένας Προφήτης», μία άψογα στιλιζαρισμένη, όσο και ενδοσκοπική «βουτιά» στη σκοτεινή πλευρά της σύγχρονης γαλλικής κοινωνίας, η οποία έκλεψε με χαρακτηριστική άνεση τις εντυπώσεις στο τελευταίο φεστιβάλ Κανών, αποσπώντας παράλληλα το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής.  

Ο Μαλίκ, ένας 19χρονος Άραβας, αμόρφωτος και ορφανός από γονείς, θα καταδικαστεί με 6ετή ποινή κάθειρξης για κάποιο έγκλημα που διέπραξε. Μέσα στη φυλακή ωστόσο, με τη βοήθεια της Κορσικής μαφίας και ενός Ιμάμη με μεγάλη επιρροή, όχι μόνο θα ανδρωθεί, αλλά και θα αναρριχηθεί στις εγκληματικές βαθμίδες, καταλήγοντας, ως ελεύθερος πολίτης πλέον, να γίνει ο απόλυτος άρχοντας του εγκλήματος στα γαλλικά προάστια, εφαρμόζοντας άριστα στην πράξη όλα όσα έμαθε στη «στενή».

O Ζακ Οντιάρ, ένας σκηνοθέτης που έχει κερδίσει με το σπαθί του το δικαίωμα να θεωρείται ο «μπροστάρης» του μοντέρνου Γαλλικού νουάρ, επιστρέφει με ένα συναρπαστικό δράμα φυλακής, διαδραματιζόμενο στο μεγαλύτερο μέρος του πίσω από τα κάγκελα, με τη συμμετοχή ενός πλήθους ερασιτεχνών ηθοποιών, οι οποίοι συμβάλλουν τα μέγιστα σε επίπεδο ρεαλισμού. Και, χάρη στην αξιοσημείωτη ικανότητα του να εντοπίζει και να εμβαθύνει στις κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικές παραμέτρους που διέπουν τη λειτουργία του γαλλικού υπόκοσμου, το «Un Prophete» αναμένεται να ικανοποιήσει εξίσου τόσο εκείνους που θα το προσεγγίσουν ως μια περίτεχνη μορφή κοινωνικού σχολίου, όσο και εκείνους που θα το επιλέξουν απλά και μόνο για την κινηματογραφική τους διασκέδαση, ως γνήσιοι fan του είδους.   
 
Ο 56χρονος δημιουργός, μέσω ενός εξαιρετικού, πολυσύνθετου σεναρίου με έντονη την παρουσία του μεταφυσικού στοιχείου, πετυχαίνει να φέρει το θεατή αντιμέτωπο με το φαινόμενο ενός νέου ανθρώπου, ο οποίος μπαίνει φυλακή «άγουρος» μικροκακοποιός και βγαίνει «φτασμένος» εγκληματίας – κάτι που στην εποχή μας αποτελεί, δυστυχώς, την σκληρή πραγματικότητα.

Σχετικές ειδήσεις
Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, του Ζυλ Ντασσέν στο Γαλλικό Ινστιτούτο
17.02.2017 12:52
Το ciné-club του Γαλλικού Ινστιτούτου τον Φεβρουάριο συντονίζεται με τις εκδηλώσεις για το έτος Καζαντζάκη, και μετά την εκδήλωση του Γαλλικού Ινστιτούτου στις 17/2/2017, με τίτλο «ο Νίκος Καζαντζάκης και η ποίηση. Η Οδύσσεια ή η πορεία ενός ελεύθερου ανθρώπου», προσκαλεί το κοινό την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, στις 19.30΄ να γνωρίσει ή να ξαναδεί το μυθιστόρημα του μεγάλου συγγραφέα Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, έτσι όπως μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Jules Dassin με τίτλο Celui qui doit mourir.
Το μυθιστόρημα ενός χαρτοκλέφτη, του Sacha Guitry στο Cine-club του Γαλλικού Ινστιτούτου
11.10.2016 10:53
Το ciné-club μας επιστρέφει το φθινόπωρο με τρεις ταινίες, σχετικές με την πολιτιστική επικαιρότητα.
Οιδιπόδειο αλά Γαλλικά, της Julie Delpy
31.05.2016 12:06
Η Feelgood παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 9 Ιουνίου 2016 την ταινία Οιδιπόδειο αλά Γαλλικά (Lolo) σε σκηνοθεσία της Julie Delpy.
Η περιφρόνηση, του Jean-Luc Godard στον Κήπο της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών
31.05.2016 11:32
Μετά από τις τρεις επιτυχημένες οργανώσεις του Ciné-Club ολοκληρώνεται το πρώτο μέρος αυτού του κύκλου με μια υπαίθρια προβολή σ’ έναν από τους ομορφότερους κήπους της Αθήνας, αυτόν της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών.
Ο Προφήτης, του Δημήτρη Πούλου
28.04.2016 16:00
Η NEW STAR παρουσιάζει σε Α’ Προβολή από 5 Μαΐου 2016 στους κινηματογράφους την ταινία του Δημήτρη Πούλου, «Ο Προφήτης».