Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

3ο συνέδριο κόμικς στη Μυτιλήνη

3ο συνέδριο κόμικς στη Μυτιλήνη
Το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας και η ερευνητική ομάδα για την Ιστορία και Θεωρία των Κόμικς ICONOTOPIA πραγματοποιούν το τρίτο συνέδριο του Τμήματος για την Ιστορία και Θεωρία των Κόμικς, με τίτλο FearfulSymmetry: Κόμικς, Πολιτική και Νέες Τεχνολογίες.

Η εποχή μας θα είναι πιθανότατα γνωστή στο μέλλον ως η περίοδος μετά την 11η Σεπτεμβρίου που, ως γνωστόν, άλλαξε πολλά. Για την παγκοσμιοποίηση, μιλάμε ήδη τουλάχιστον εδώ και μια δεκαετία. Τα πλαίσια των θεματικών του συνεδρίου ορίζονται σε αυτό το πολιτισμικό περιεχόμενο και στην επίδραση που είχε στην τέχνη των κόμικς.

Υπάρχουν ξεκάθαρα πολιτικά κόμικς (Palestine, SafeAreaGorazde, Persepolis, Pyongyang: AJourneyinNorthKorea, ExitWounds, TheNine-ElevenReport), κόμικς που περιέχουν άμεσα ή ενδόμυχα την πολιτική πραγματικότητα των καιρών (IntheShadowofNoTowers, Blankets, PrideofBaghdad, TheArrival, YTheLastMan, DMZ, LeMonstre, XXeCiel.com, CivilWar, MourirAuParadis), και άλλα αναφέρονται στην επίδραση της τεχνολογίας ή στην ανθρώπινη μοναξιά των καιρών μας(Epileptic, BlackHole, LaPerdida). Όλα αυτά εμπίπτουν στις θεματικές του συνεδρίου.

Πιο επιγραμματικά αποδίδονται τα παραπάνω στις θεματικές ενότητες που ακολουθούν: Πολιτικά κόμικς, Πολιτική φαντασία (Political Fiction), Οι υπερήρωες στη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα, Το προσωπικό ως πολιτικό. Σύγχρονες μικρές τραγωδίες, Χιούμορ και Πολιτική, Ιδεολογικά Αδιέξοδα, Κόμικς και Νέες Τεχνολογίες. Νέα Μέσα έκφρασης;, Κόμικς και Νέες Τεχνολογίες. Μικτές πραγματικότητες (mixed realities), New Media Art – Digital Art – Virtual Art. Τα κόμικς ως υλικό, ως μήνυμα, ως περιεχόμενο, Η πολιτική έκφραση στη γλώσσα των κόμικς.

Σχετικές ειδήσεις
Διαπλέοντες το Αιγαίο – Ένα Οπτικό Ρέκβιεμ για τη Μεσόγειο: Έκθεση του Γιώργου Ξένου στη Μυτιλήνη
28.07.2016 13:25
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου στο πλαίσιο των Πολιτιστικών της Δράσεων διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Ξένου με τίτλο Διαπλέοντες το Αιγαίο – Ένα Οπτικό Ρέκβιεμ για τη Μεσόγειο, η οποία θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016 στις 20:00 στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυτιλήνης.
Έκθεση τελειόφοιτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη
10.06.2016 13:02
Από το Σάββατο 11 έως και την Κυριακή 19 Ιουνίου 2016, στην αυλή του ιστορικού κτηρίου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη, διοργανώνεται έκθεση από τους τελειόφοιτους φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τίτλο «Ο άνθρωπος, παιδί μου, είναι σαν το νερό. Δεν τον σταματάει τίποτε».
Athens Biennale 2015-2017 - ΟΜΟΝΟΙΑ: Σύναψη 2 - Το πρόγραμμα
12.04.2016 10:47
Η Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 OMONOIA μας προσκαλεί στη Σύναψη 2: Επαναπροσδιορίζοντας την κριτική των θεσμών – Από τη σκοπιά του Νότου. Το διεθνές συνέδριο ανοίγει τις πόρτες του την Παρασκευή 15 Απριλίου στο Nέο Rex του Εθνικού Θεάτρου (Πανεπιστημίου 48) και ολοκληρώνεται το Σάββατο 16 Απριλίου στο Μπάγκειον (Πλατεία Ομονοίας).
Από τα νερά του Αιγαίου στο Βερολίνο: Παρουσίαση του φωτογραφικού οδοιπορικού της Μάρως Κουρή
24.11.2015 16:53
Μια αποστολή της Μάρως Κουρή στη Μυτιλήνη στάθηκε η αφορμή για μια ανέλπιστη γνωριμία που θα οδηγούσε σε ένα οδοιπορικό. Μέσα από το φωτογραφικό της φακό η βραβευμένη με τα διεθνή βραβεία PX3 και SCOOP φωτορεπόρτερ αποτυπώνει το ταξίδι εννέα Σύρων προσφύγων προς τη δική τους γη της επαγγελίας, το Βερολίνο.
Παράξενες μέρες: 14η Έκθεση Κόμικς & Επιτραπέζιων Παιχνιδιών στη Θεσσαλονίκη
19.11.2015 14:30
Η έκθεση κόμικς και επιτραπέζιων παιχνιδιών με τίτλο "ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ" θα φιλοξενηθεί από την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015 στην αίθουσα Αλλατίνη-Ντασώ του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.