Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

3ο συνέδριο κόμικς στη Μυτιλήνη

3ο συνέδριο κόμικς στη Μυτιλήνη
Το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας και η ερευνητική ομάδα για την Ιστορία και Θεωρία των Κόμικς ICONOTOPIA πραγματοποιούν το τρίτο συνέδριο του Τμήματος για την Ιστορία και Θεωρία των Κόμικς, με τίτλο FearfulSymmetry: Κόμικς, Πολιτική και Νέες Τεχνολογίες.

Η εποχή μας θα είναι πιθανότατα γνωστή στο μέλλον ως η περίοδος μετά την 11η Σεπτεμβρίου που, ως γνωστόν, άλλαξε πολλά. Για την παγκοσμιοποίηση, μιλάμε ήδη τουλάχιστον εδώ και μια δεκαετία. Τα πλαίσια των θεματικών του συνεδρίου ορίζονται σε αυτό το πολιτισμικό περιεχόμενο και στην επίδραση που είχε στην τέχνη των κόμικς.

Υπάρχουν ξεκάθαρα πολιτικά κόμικς (Palestine, SafeAreaGorazde, Persepolis, Pyongyang: AJourneyinNorthKorea, ExitWounds, TheNine-ElevenReport), κόμικς που περιέχουν άμεσα ή ενδόμυχα την πολιτική πραγματικότητα των καιρών (IntheShadowofNoTowers, Blankets, PrideofBaghdad, TheArrival, YTheLastMan, DMZ, LeMonstre, XXeCiel.com, CivilWar, MourirAuParadis), και άλλα αναφέρονται στην επίδραση της τεχνολογίας ή στην ανθρώπινη μοναξιά των καιρών μας(Epileptic, BlackHole, LaPerdida). Όλα αυτά εμπίπτουν στις θεματικές του συνεδρίου.

Πιο επιγραμματικά αποδίδονται τα παραπάνω στις θεματικές ενότητες που ακολουθούν: Πολιτικά κόμικς, Πολιτική φαντασία (Political Fiction), Οι υπερήρωες στη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα, Το προσωπικό ως πολιτικό. Σύγχρονες μικρές τραγωδίες, Χιούμορ και Πολιτική, Ιδεολογικά Αδιέξοδα, Κόμικς και Νέες Τεχνολογίες. Νέα Μέσα έκφρασης;, Κόμικς και Νέες Τεχνολογίες. Μικτές πραγματικότητες (mixed realities), New Media Art – Digital Art – Virtual Art. Τα κόμικς ως υλικό, ως μήνυμα, ως περιεχόμενο, Η πολιτική έκφραση στη γλώσσα των κόμικς.

Σχετικές ειδήσεις
15η Έκθεση κόμικς στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
06.12.2016 11:32
Οι εκδόσεις Ένατη Διάσταση και ο Ελληνικός Σύλλογος Φίλων Ιστορίας & Παιχνιδιών Στρατηγικής (Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ.), σε συνεργασία με το εργαστήριο ελευθέρων σπουδών COMINK, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ, διοργανώνουν από την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου έως και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, την έκθεση κόμικς και επιτραπέζιων παιχνιδιών COMIC Ν’ PLAY 2016, με τίτλο "Αστεία πράγματα".
Υποθετικοί Χοροί: έκθεση του Γκεόργκι Λιτιτσέφσκι στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
08.11.2016 17:15
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης υποδέχεται τον σημαντικότερο εκπρόσωπο του κόμικς στην σύγχρονη ρωσική τέχνη, τον Γκεόργκι Λιτιτσέφσκι (Georgy Litichevsky, γεν. Dnepropetrovsk 1956, ζει στη Μόσχα και την Νυρεμβέργη).
Hybrids: μια διαδραστική έκθεση στα όρια Τέχνης και Τεχνολογίας στη Στέγη
01.11.2016 11:39
Ένα συναρπαστικό ταξίδι για όλη την οικογένεια σε μια άλλη πραγματικότητα. Τεχνολογία, ακτιβισμός και ποπ κουλτούρα συμβαδίζουν στη νέα έκθεση που πραγματοποιεί η Στέγη σε συνεργασία με το καινοτόμο ερευνητικό και πολιτιστικό κέντρο νέων μέσων Ars Electronica του Linz.
Διαπλέοντες το Αιγαίο – Ένα Οπτικό Ρέκβιεμ για τη Μεσόγειο: Έκθεση του Γιώργου Ξένου στη Μυτιλήνη
28.07.2016 13:25
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου στο πλαίσιο των Πολιτιστικών της Δράσεων διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Ξένου με τίτλο Διαπλέοντες το Αιγαίο – Ένα Οπτικό Ρέκβιεμ για τη Μεσόγειο, η οποία θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016 στις 20:00 στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυτιλήνης.
Έκθεση τελειόφοιτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη
10.06.2016 13:02
Από το Σάββατο 11 έως και την Κυριακή 19 Ιουνίου 2016, στην αυλή του ιστορικού κτηρίου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη, διοργανώνεται έκθεση από τους τελειόφοιτους φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τίτλο «Ο άνθρωπος, παιδί μου, είναι σαν το νερό. Δεν τον σταματάει τίποτε».