Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017

Σουίτες σε κόκκινο μείζον

Σουίτες σε κόκκινο μείζον
Το Ίδρυμα Θεοχαράκη θα φιλοξενήσει στο αμφιθέατρό του, για δύο μοναδικά ρεσιτάλ πιάνου, τη Λορέντα Ράμου, με έργα μπαλέτου των Cage, de Falla, Σκαλκώτα και Prokofiev, την Πέμπτη 22 και Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διάσημα μπαλέτα του πρώτου μισού του 20ού αιώνα στις πιανιστικές τους εκδοχές, γραμμένες από τους ίδιους τους συνθέτες. Ο έρωτας που απειλείται από το θάνατο είναι η κοινή θεματολογία του πρώτου μέρους του ρεσιτάλ με τα έργα Η Λυγερή κι ο Χάρος του Νίκου Σκαλκώτα και αποσπάσματα από τη σουίτα Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Sergei Prokofiev.

Στο δεύτερο μέρος, ο ήχος του πιάνου μεταμορφώνεται με ένθετα αντικείμενα στο εσωτερικό του για τη Bacchanale του John Cage πριν ακουστεί Ο χορός της φωτιάς από το μπαλέτο Ο Μάγος Έρωτας του Manuel de Falla, ένα από τα δεξιοτεχνικότερα έργα του πιανιστικού ρεπερτορίου.

Η Λορέντα Ράμου έχει αφοσιωθεί στην μουσική για πιάνο του 20ού και 21ου αιώνα, αναδεικνύοντας συχνά το έργο σημαντικών Ελλήνων συνθετών με τις ηχογραφήσεις και τις συναυλίες της. Έχει συμπράξει με σημαντικούς σολίστ και σύνολο τόσο στην Ελλάδα όσο στο εξωτερικό, αποσπώντας εξαιρετικά θετικές κριτικές.

Σχετικές ειδήσεις
Ο βιρτουόζος Νίκος Σκαλκώτας: ρεσιτάλ με έργα για βιολί και πιάνο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
17.11.2016 16:32
Σε μια από τις σπουδαιότερες μορφές της ελληνικής μουσικής του προηγούμενου αιώνα αποδίδει φόρο τιμής ο ετήσιος κύκλος του Μεγάρου Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα (1904-1949). Η εναρκτήρια συναυλία του κύκλου έχει τίτλο «Ο βιρτουόζος Ν. Σκαλκώτας» και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα για βιολί και πιάνο του δεινού δεξιοτέχνη του βιολιού και μεγάλου συνθέτη, τα οποία θα ερμηνεύσουν ο βιολονίστας Γιώργος Δεμερτζής και ο πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος.
«Alain Lefèvre και Νέοι Πιανίστες»: Επετειακή συναυλία DionysiaTrust στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
04.10.2016 11:49
Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου (ώρα 20:30), σε μια εορταστική συναυλία στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, οι νικητές των διαγωνισμών πιάνου που διοργάνωσε τα τελευταία πέντε χρόνια η DionysiaTrust θα εμφανιστούν σε ένα ρεσιτάλ δεξιοτεχνίας, ερμηνεύοντας έργα σημαντικών συνθετών του πιανιστικού ρεπερτορίου: Frédéric Chopin, Alexander Scriabin, Isaac Albéniz.
Impromptus: Ρεσιτάλ του Χαράλαμπου Αγγελόπουλου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
24.02.2016 16:14
Μετά το πρόσφατο ρεσιτάλ της σοπράνο Λένιας Ζαφειροπούλου, με φωνητικές μικρογραφίες του Φραντς Σούμπερτ, σειρά έχουν οι πιανιστικές μινιατούρες του σπουδαίου αυστριακού συνθέτη, οι Impromptus, έργα 142 και 90. Θα τις παρουσιάσει ο διακεκριμένος σολίστ Χαράλαμπος Αγγελόπουλος, την Τρίτη 1 Μαρτίου στις 8:30 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του Κύκλου Σούμπερτ.
Μόδεστος Μούσορσκυ – Ενρίκε Γρανάδος: Εικαστική μουσική στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
19.02.2016 17:06
Ο διακεκριμένος σολίστ Απόστολος Παληός παρουσιάζει στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, ένα ιδιαίτερο θεματικό ρεσιτάλ πιάνου επιλέγοντας δύο αριστουργηματικά έργα του ρεπερτορίου, τις Εικόνες από μια έκθεση του Ρώσου Μούσορσκυ και τις Γκογιέσκας του Ισπανού Γρανάδος, συνθέσεις που αντλούν έμπνευση από ζωγραφικούς πίνακες αποτελώντας εξαιρετικά δείγματα της στενής διασύνδεσης μουσικής και εικαστικής τέχνης.
Αναβολή - Μόδεστος Μούσορσκυ – Ενρίκε Γρανάδος: Εικαστική μουσική στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
29.01.2016 16:26
Ο διακεκριμένος σολίστ Απόστολος Παληός παρουσιάζει στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, ένα ιδιαίτερο θεματικό ρεσιτάλ πιάνου επιλέγοντας δύο αριστουργηματικά έργα του ρεπερτορίου, τις Εικόνες από μια έκθεση του Ρώσου Μούσορσκυ και τις Γκογιέσκας του Ισπανού Γρανάδος, συνθέσεις που αντλούν έμπνευση από ζωγραφικούς πίνακες αποτελώντας εξαιρετικά δείγματα της στενής διασύνδεσης μουσικής και εικαστικής τέχνης. - Η συναυλία αναβάλλεται