Στο παράλληλο πρόγραμμα της 2ης Μπιενάλε θα δούμε τη Θεσσαλονίκη, όπως την είδαν 11 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εμπνευσμένοι από την ιστορία της, που διοργάνωσε το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης.

Η Θεσσαλονίκη αποκτά… πρόσωπο. Το κεφάλι απεικονίζεται ζωγραφικά, και αποκτά ένα γλυπτό- σώμα (Χαρά Πιπερίδου). Σαλιγκάρια που διαγράφουν πάνω σε μια μεταλλική επιφάνεια …Την γραμμή της ιστορίας (The line of history, Wilfredo Prieto).

Εικόνες από το κέντρο της πόλης κοντά στη θάλασσα προβάλλει το ένα βίντεο. Το άλλο είναι ένα animation με πρωταγωνιστή ένα… αμάξι Yugo, ενώ ένα πραγματικό… Yugo στο χώρο ολοκληρώνει την βιντεοεγκατάσταση Κάτω από την πόλη (Under the city) που μεταφέρει την ιδέα της μετανάστευση (Janis Ραφαηλίδου), ενώ στιγμές από τη λειτουργία του Μπέη Χαμάμ ως οθωμανικό λουτρό ξαναζωντανεύουν από τον Hamra Abbas.

Συμμετέχουν οι Hamra Abbas (Πακιστάν), Sanjar Djabbarov (Ουζμπεκιστάν- υπότροφος του Κ.Μ.Σ.Τ.), Claudio Gobbi (Ιταλία), Dylan Graham (Αυστραλία),  Jerome Loisy (Γαλλία), Wilfredo Prieto (Κούβα), Bidyut (Bobby) Singha (Ινδία), Yang Yongliang (Κίνα), Janis Ραφαηλίδου, Βασιλική Μάττα, Χαρά Πιπερίδου, Σταύρος Δίτσιος. Επιμέλεια: Άννα Μυκονιάτη, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελήτρια Κ.Μ.Σ.Τ.