Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

DOM, ένα μετέωρο καλλιτεχνικό σύνολο

DOM, ένα μετέωρο καλλιτεχνικό σύνολο
Η Ελένη Κοτσώνη εγκανιάζει τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου τη νέα της ατομική έκθεση στη γκαλερί a.antonopoulou.art. Πρόκειται για μία εγκατάσταση, που τιτλοφορείται DOM, γεννημένη μέσα από την ανακατασκευή του χώρου.

Το DOM είναι ένα μετέωρο σύνολο διαρθρωμένο από μικρά καλλιτεχνικά αντικείμενα, που απλώνεται στο μήκος της γκαλερί και καταφέρνει να ριζώσει, να πάρει συγκεκριμένη μορφή και να γίνει τόπος.
Πρόκειται για μια site specific ανακατασκευή του χώρου, δια μέσου αντικείμενων – φετίχ, σχεδίων και ζωγραφικών έργων. Ο τίτλος παραπέμπει στο θόλο σαν σκέπαστρο και καταφύγιο και υπονοεί τη σχέση τέχνης και λατρείας.

Για το DOM η Ελένη Κοτσώνη εμπνέεται από αρχιτεκτονικούς χώρους όπως τα Haus Tambaran της Ωκεανίας ή τα House of Words (Toguna) στο Μαλί. Οι αρχετυπικοί αυτοί χώροι, που χτίζονται στο ψηλότερο σημείο των οικισμών, σχεδιάζονται με αναφορά στο σώμα της αρχέγονης γυναίκας και δέχονται μόνο τους ενήλικες άντρες της φυλής. Πρόκειται για χώρους συνάντησης, ανάπαυσης, τελετουργίας, μύησης, ακόμα και προετοιμασίας πολέμου. Σε αυτούς στεγάζεται και η πολιτιστική κληρονομιά, τα κειμήλια, η τέχνη.

Η Ελένη Κοτσώνη εμπνέεται από την ιστορία των δημόσιων αυτών σπιτιών που έχουν κατά κάποιο τρόπο μια εντυπωσιακή πληρότητα, και όπου συνυπάρχουν η ψυχανάλυση, η ψυχεδέλεια, τα πνεύματα των προγόνων, με την τέχνη, την πολιτική και την επιστήμη. Σε μια ελεύθερη μεταφορά αυτής της εξωτικής, για την καλλιτέχνιδα, ατμόσφαιρας, η εγκατάσταση επιχειρεί να ανασκευάσει καθημερινά υλικά και να τους δώσει νέα υπόσταση.

Σχετικές ειδήσεις
Clarity, έκθεση της Ζωής Γαϊτανίδου στην γκαλερί The Breeder
22.02.2017 15:55
Η γκαλερί The Breeder παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Ζωής Γαϊτανίδου στο χώρο της. Η έκθεση, με τίτλο Clarity, αποτελείται από νέα έργα με παστέλ και κέντημα σε καμβά, μαζί με μία εγκατάσταση ήχου και βίντεο.
Παραλογές 2016, ΞΕΝΙΩ: Ατομική έκθεση στην Chili Art Gallery
07.12.2016 14:36
Η Chili Art Gallery εγκανιάζει την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Πόλυς Γεωργακοπούλου ΞΕΝΙΩ την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016.
Good Buy Human: έκθεση της Carly Mark στη γκαλερί The Breeder
15.06.2016 12:20
Η ατομική έκθεση της Carly Mark «Good Buy Human» που παρουσίαζεται στο δευτερο όροφο της γκαλερί The Breeder, είναι αποτέλεσμα της διαμονής της καλλιτέχνιδας στην Αθήνα, στα πλαίσια του The Breeder Residency Program -που επιμελείται η Σταματία Δημητρακοπούλου- και επικεντρώνεται σε ζωγραφική, γλυπτά, βίντεο και εγκαταστάσεις με σημείο αναφοράς την εμμονή της Carly Mark στην εταιρία ζαχαρωτών Haribo. Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδος.
Μετέωρο Βήμα: έκθεση σκίτσων για το προσφυγικό στο Μετρό Συντάγματος
28.04.2016 16:34
Η μεγάλη έκθεση σκίτσων για το προσφυγικό, με τίτλο «Μετέωρο Βήμα», που ξεκίνησε από την Ρόδο, στις 7 Μαρτίου 2016 και εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριο Προκόπη Παυλόπουλο, συνεχίζει το ταξίδι της, και μετά την Κω την Λέρο και το Αγαθονήσι, κάνει στάση στην Αθήνα!
y.st.rd: έκθεση του Κώστα Χριστόπουλου στη γκαλερί Ζουμπουλάκη
16.03.2016 12:38
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την τρίτη ατομική έκθεση του Κώστα Χριστόπουλου με τίτλο «y.st.rd». Η εγκατάσταση στον χώρο αποτελείται από ζωγραφικά και γλυπτικά έργα μεικτής τεχνικής. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 31 Μαρτίου έως τις 6 Μαΐου 2016.