Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

City-reality-show

City-reality-show
H Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων και η Σχολή Βακαλό Art and Design, επιδιώκοντας να συμβάλουν στη συζήτηση γύρω από το θέμα της σύγχρονης μεγαλούπολης και ειδικότερα της πόλης των Αθηνών, διοργανώνουν την έκθεση City-reality-show.

Η έκθεση επιδιώκει να μεταφέρει τις ιδέες, τους προβληματισμούς και τα ερωτήματα νέων δημιουργών για το φαινόμενο της σύγχρονης μεγαλούπολης, ως του χώρου εκείνου στον οποίο αφενός υλοποιούνται οι κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές, κ.ά. λειτουργίες, αφετέρου διαδραματίζονται η προσωπική ζωή και οι διαπροσωπικές σχέσεις.

Η κεντρική ιδέα της έκθεσης, η οποία συνοψίζεται στον τίτλο city-reality-show, αναφέρεται στους τρεις κεντρικούς άξονες προσέγγισης του θέματος: ο αστικός χώρος ως πραγματικότητα (reality), όπως βιώνεται καθημερινά από τους κατοίκους του, η μεγαλούπολη ως ένα φαντασμαγορικό θέαμα (show), το οποίο (ανα)παράγεται από την τουριστική πολιτική, τη βιομηχανία της διασκέδασης και τα εξωραϊστικά έργα, και η σύγχρονη Αθήνα ως ένα μεγάλο reality show, όπου τα όρια πραγματικότητας και θεάματος θολώνουν και συχνά εξαφανίζονται, αφήνοντας έτσι να αναδυθούν ταυτόχρονα και ισότιμα από τη μία τα προβλήματα και τα αδιέξοδα κι από την άλλη η φαντασία, το όνειρο και η επιθυμία.

Ενδεικτικά, οι θεματικές περιοχές στις οποίες αναπτύσσεται η έκθεση περιλαμβάνουν ζητήματα αισθητικής, ιστορικότητας και αναπαράστασης της πόλης, την εμπειρία της αστικής (urban) περιπλάνησης, τις μορφές ρύπανσης (φυσικής, οπτικής, ηχητικής), τη σχέση πολεοδομικής τάξης και ταξικότητας, τις διαδικασίες επιτήρησης και ελέγχου, τη συμβολή των μεταναστών στη λειτουργία και την αισθητική της πόλης, ποικίλες εικαστικές και αρχιτεκτονικές προτάσεις εναλλακτικών χρήσεων/διαμορφώσεων του αστικού περιβάλλοντος και των αντικειμένων του, κ.ά.

Τα έργα ανήκουν σε ένα ευρύ φάσμα εκφραστικών τρόπων και εφαρμογών, όπως, π.χ., εικαστικές αναπαραστάσεις, αρχιτεκτονικά σχέδια και μακέτες, κολλάζ, φωτογραφίες, ασαμπλάζ και τρισδιάστατες κατασκευές, έντυπα και βιβλία, δημόσιες δράσεις, χάπενινγκ, ντοκουμέντα, κείμενα, κ.λπ.

Το μεγαλύτερο μέρος των εκτιθέμενων έργων έχει προκύψει στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος της Σχολής Βακαλό, ωστόσο, η έκθεση city-reality-show δεν είναι μια παρουσίαση σπουδαστικών εργασιών ούτε και εξειδικευμένη έκθεση εικαστικών έργων ή πολεοδομικών/αρχιτεκτονικών μελετών.

Η έκθεση σχεδιάστηκε και διοργανώθηκε από τη Σχολή Βακαλό κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου Αθηναίων κυρίου Νικήτα Κακλαμάνη, πρόσκληση η οποία έγινε αμέσως δεκτή από τη Διεύθυνση της Σχολής και αγκαλιάστηκε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τους σπουδαστές και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Σχετικές ειδήσεις
The Show Must Go On: Έκθεση στην Can Christina Androulidaki Gallery
10.01.2017 11:32
Στην πρώτη του ατομική έκθεση στην γκαλερί CAN με τίτλο ‘The Show Must Go On’ ο Σωτήρης Πανουσάκης παρουσίαζει μια σειρά από ζωγραφικά έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων που δημιούργησε τα τελευταία 13 χρόνια.
91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού: η έκθεση στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
18.10.2016 11:44
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) παρουσιάζει την έκθεση 91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού, από τις συλλογές της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ.& Σ. Μοσχανδρέου Ι. Π. Μεσσολογγίου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο κτίριο του Μεταξουργείου, από τις 8 Νοεμβρίου 2016 έως τις 8 Ιανουαρίου 2017.
Μια μέρα στη λιμνοθάλασσα: Έκθεση του Andrea Bonetti στο City Link
18.05.2016 11:17
Η Costa Navarino και το City Link, σε συνεργασία με τον σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ και την Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία, παρουσιάζουν μέχρι τις 5 Ιουνίου 2016 την έκθεση με τίτλο «Μια μέρα στη λιμνοθάλασσα», του Andrea Bonetti.
Architecture of Reality: Μία έκθεση τέχνης με αφορμή το έργο του Le Corbusier
24.03.2016 13:47
Το πρόγραμμα Visual Arts της σχολής Frances Rich of Fine and Performing Arts του Deree - Αμερικανικού κολλεγίου Ελλάδος, παρουσιάζει την έκθεση Architecture of Reality, στην οποία συμμετέχουν σπουδαστές και απόφοιτοι του τμήματος.
Ψευδαισθήσεις και πραγματικότητα: έκθεση του Athens Prin Fest στο metamatic:taf
07.03.2016 15:31
Το metamatic:taf με μεγάλη χαρά συνεργάζεται για ακόμη μια χρονιά με την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών στο πλαίσιο της 3ης έκδοσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Χρακτικής και Εκτυπώσεων / Athens Print Fest, φιλοξενώντας την έκθεση Ψευδαισθήσεις και πραγματικότητα.