Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Θαλασσινά τοπία

Θαλασσινά τοπία
Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών- Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία παρουσιάζει από τις 3 Αυγούστου 2009 και μέχρι το τέλος του 2009 το δεύτερο μέρος της Συλλογής Στάθη το οποίο έχει ως θέμα τα θαλασσινά τοπία.
Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών εμπλούτισε τη μόνιμη συλλογή του μέσω της δωρεάς της Αικατερίνης Αναστασιάδου, το γένος Στάθη. Η δωρεά πραγματοποιήθηκε το 1992 και περιλαμβάνει 112 πίνακες ζωγραφικής Ελλήνων καλλιτεχνών.Μετά από τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης και διαμόρφωσης των απαιτούμενων χώρων για την έκθεση τους, οι πίνακες οι οποίοι αποτελούν τη Συλλογή Στάθη είναι προσιτοί στους επισκέπτες του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών από το Φεβρουάριο του 2009. Λόγω του μεγάλου αριθμού τους, τα έργα χωρίστηκαν σε θεματικές κατηγορίες και εκθέτονται κατά ομάδες εναλλασσόμενες σε τακτά χρονικά διαστήματα. Πρώτο παρουσιάστηκε το μέρος της Συλλογής  εκείνο αποτελούμενο από καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν επηρεαστεί από τη Σχολή του Μονάχου, όπως οι Γιώργος  Ροϊλός, Συμεών Σαββίδης, Απόστολος Γεραλής.

Στο δεύτερο μέρος, όπου συγκεντρώθηκαν τα έργα τα οποία έχουν ως θέμα τα θαλασσινά τοπία, παρουσιάζονται  οι υδατογραφίες των: Βικέντιου Μποκατσιάμπη (Τοπίο της Κέρκυρας),  Άγγελου Γιαλλινά  (Τοπίο της Κέρκυρας, Κέρκυρα: Ποντικονήσι), Αιμίλιου Προσαλέντη (Καράβια) , Συμεών Σαββίδη (Παραλία Θεσσαλονίκης) και οι ελαιογραφίες των: Βασιλείου Χατζή (Στο Κατάστρωμα, Αραγμένο Καράβι), Νικόλαου Οθωναίου (Γυναίκες στα βράχια της θάλασσας), Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη (Κορίτσι στην παραλία Φαλήρου, Φωτογράφος) Βάσου Γερμένη(Βάρκα σε Λιμάνι), Βασιλείου Μαγιάση (Ακροθαλασσιά). Δεδομένου ότι ο ίδιος ο Κοσμάς Στάθης ήταν θαλασσογράφος, παρουσιάζονται δυο ελαιογραφίες του, το Αραγμένο Καράβι, όπου αντιγράφει την ομότιτλη θαλασσογραφία του Βασιλείου Χατζή  και το ιμπρεσσιονιστικό έργο Καΐκια.

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση ελληνικής θαλασσογραφίας στο Ίδρυμα B. & M. Θεοχαράκη
06.02.2017 15:31
Η Εθνική Πινακοθήκη και το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη θα παρουσιάσουν στους χώρους του ιδρύματος την έκθεση «Παρά θιν’αλός: Θαλασσινά θέματα στη νεοελληνική ζωγραφική» με εξαιρετικά έργα, προερχόμενα από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη, του Υπουργείου Πολιτισμού, της συλλογής Σωτήρη Φέλιου και του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017 στις 20.00 από την Υπουργό Πολιτισμού, κυρία Λυδία Κονιόρδου.
Έντευξις - Φωτογραφικός Αύγουστος 2016: έκθεση του Photometria στην Κέρκυρα
24.08.2016 10:09
Το Photometria International Photography Festival σε συνεργασία με την Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας, παρουσιάζει την Oμαδική Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο "Έντευξις - Φωτογραφικός Αύγουστος 2016" κατά την περίοδο 12/08/2016 - 15/09/2016, στην Αίθουσα Τέχνης (Κήπος του Λαού) και στο χώρο της Ιονίου Βουλής.
Οι Αυθάδειες του Ήλιου: εικαστική έκθεση με έργα του Leonardo Cremonini στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας
22.08.2016 12:55
Έξι χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου εικαστικού Leonardo Cremonini, το Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο Ύδρας διοργανώνει και παρουσιάζει από 3 Σεπτεμβρίου έως 30 Οκτωβρίου 2016 την έκθεση «Οι Αυθάδειες του Ήλιου» με έργα του μεγάλου Ιταλού δημιουργού, σε επιμέλεια του Αλέξη Βερούκα.
ALlmost Divine: έκθεση του Άγγελου Μαυραειδή στη Μύκονο
12.08.2016 10:33
Στην ανακαινισμένη Αίθουσα Σ. Συριώτη του Δήμου Μυκόνου θα φιλοξενείται από τις 21 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου 2016 η 1η ατομική έκθεση ζωγραφικής "ΑLLmost Divine" του Άγγελου Μαυραειδή.
Κεραμική από την Κίνα: έκθεση με έργα της συλλογής του Μουσείου Μπενάκη
06.06.2016 16:23
Για πρώτη φορά ύστερα από 35 χρόνια, το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει στο ελληνικό και διεθνές κοινό επιλογή αριστουργημάτων κινεζικής κεραμικής από τη συλλογή του.