Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Οι αρχές της Nouvelle Vague

Οι αρχές της Nouvelle Vague
Ο θερινός κινηματογράφος του Δήμου Αθηναίων, Σινέ Στέλλα, αξιοποιεί το προνόμιο των δημοτικών κινηματογράφων να μπορούν να προγραμματίζουν ταινίες που οι υπόλοιποι αδυνατούν, και παρουσιάζει, καθημερινά έως και τις 8 Ιουλίου, ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην Nouvelle Vague.

Στα πλαίσια του αφιερώματος θα προβληθούν οι ταινίες: Επικίνδυνες Σχέσεις (Les Liaisons Dangereuses) του Roger Vadim, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Λακλος (1762),  Οι Εραστές (Les Amants) του Louis Mal, βραβευμένη με το Ειδικό βραβείο φεστιβάλ Βενετίας το 1958 και Λόλα (Lola) του Jacques Demy, ταινια που έλαβε το Βραβείο Γάλλων κριτικών καλύτερης ταινίας το 1961 αλλά και Ειδικό βραβείο Κριτικών της Νέας Υόρκης το 2001.

Τρεις απόλυτα κλασσικές ταινίες, που απαρτίζουν την πρωτοπορία των πρώτων δεκαετιών του μεταπολεμικού γαλλικού κινηματογράφου. Διαφορετικές θεματολογικά και στιλιστικά δείχνουν την ποικιλία και τη διαφορετικότητα της Nouvelle Vague: γι\' αυτό δεν είναι τυχαία και η ονομασία της Νέο Κύμα μιας και η λέξη κύμα κρύβει μέσα της την έννοια της κίνησης και της δύναμης.

Το πρόγραμμα των προβολών είναι το εξής:
Παρασκευή 3 Ιουλίου, ώρες: 20.30 και 23.00: Επικίνδυνες Σχέσεις (Les Liaisons Dangereuses)
Σάββατο 4 Ιουλίου - Κυριακή 5 Ιουλίου, ώρες: 21.00 και 23.00: Οι Εραστές (Les Amants)
Δευτέρα 6 έως Τετάρτη 8 Ιουλίου, ώρες: 21.00 και 23.00: Λόλα (Lola)

Επίσης, την Παρασκευή 3 Ιουλίου στις 20.30 στα πλαίσια του αφιερώματος, οι κριτικοί κινηματογράφου Γιαννης Ζουμπουλάκης και Χρήστος Μήτσης θα προλογίσουν την προβολή τη ταινίας Επικίνδυνες Σχέσεις (Les Liaisons Dangereuses) του Roger Vadim και θα συνομιλήσουν με το κοινό για το κίνημα της Nouvelle Vague.

Σχετικές ειδήσεις
Στα
15.11.2016 10:09
Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου έδωσε το παρών στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο ολοκληρώθηκε την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016, απονέμοντας το ετήσιο βραβείο της για την καλύτερη ελληνική ταινία της χρονιάς στα 90 χρόνια ΠΑΟΚ - Νοσταλγώντας το μέλλον του Νίκου Τριανταφυλλίδη.
Βραβείο FIPRESCI για τη νέα ταινία του Στεφάν Μπριζέ στο Φεστιβάλ Βενετίας
13.09.2016 15:26
Το Βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας που μόλις ολοκληρώθηκε, απονεμήθηκε στον Γάλλο σκηνοθέτη Στεφάν Μπριζέ και την ταινία του με τίτλο «Une vie» (A woman's life).
Το «Suntan» στην τελική δεκάδα για το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
05.07.2016 13:15
Το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου είναι μια από τις δέκα ταινίες που διεκδικούν το βραβείο Lux για το 2016, το επίσημο βραβείο στήριξης του ευρωπαϊκού κινηματογράφου που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Δύο μεγάλα βραβεία για το «Suntan» στα Φεστιβάλ Εδιμβούργου και Βρυξελλών
27.06.2016 10:42
Η ταινία «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου κατάφερε αποσπάσει το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο διεθνές τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου και το Βραβείο της Επιτροπής Νέων στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Βρυξελλών.
Η Μικρά Αγγλία ταξιδεύει στην Αμερική
24.06.2016 17:11
Μετά από μια πολύ επιτυχημένη πορεία στα ελληνικά ταμεία, συγκεντρώνοντας πάνω από 400.000 εισιτήρια και 6 βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ταινίας, φωτογραφίας, σκηνικών, κοστουμιών, ήχου και μακιγιάζ), καθώς και το βραβείο Καλύτερης Ταινίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σανγκάης, η «Μικρά Αγγλία ταξιδεύει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.