Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Γάμος άνευ νύμφης

Γάμος άνευ νύμφης
Το Αμφι-Θέατρο Σπύρου Α. Ευαγγελάτου παροσουσιάζει την κωμωδία του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκάβη, Γάμος άνευ νύμφης, σε μια περιοδεία πεντε παραστάσεων, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Η σπαρταριστή κωμωδία του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή Γάμος άνευ νύμφης είναι ένα από τα ελάχιστα θεατρικά κείμενα του 19ου αιώνα, που παραμένουν ζωντανά. Προβάλλει χιουμοριστικά τις προσπάθειες εξευρωπαϊσμού των λαϊκώτερων τάξεων στην Αθήνα, που μόλις είχε γίνει πρωτεύουσα.

Το έργο πρωτοπαίχτηκε κατά τα τέλη του 1843, λίγο μετά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου, κατά την οποία ο Όθων υποχρεώθηκε να παραχωρήσει Σύνταγμα. Στην επαναστατική αυτήν, για την εποχή της, κωμωδία έχουν προστεθεί τραγούδια, που περιγράφουν το ιστορικό κλίμα, σε στίχους που έγραψε ο σκηνοθέτης μιμούμενος το γοητευτικό γλωσσικό ύφος του Ραγκαβή.

Η σκηνοθεσία είναι του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Γιώργου Πατσά και η μουσική του Γιάννη Αναστασόπουλου.

Ερμηνεύουν οι: Αγροικογιάννης: Μιχάλης Μητρούσης, Υπουλίδης: Νικόλας Παπαγιάννης, Καλαρρύτης: Σωτήρης Τσακομίδης, Πηδηκτούλης: Λευτέρης Πολυχρόνης. Και οι μουσικοί: Άκης Στρατουδάκης (βιολί), Γιάννης Αναστασόπουλος (πιάνο) και Μαριάνθη Κυρίου (τραγούδι).

Σχετικές ειδήσεις
Ο «Ματωμένος Γάμος» στο Δημοτικό Κηποθέατρο Πρέβεζας
19.08.2016 13:23
Η μεγάλη επιτυχία του Θεάτρου Έκφραση που γνώρισε την αποθέωση στα Γιάννενα, Ο «Ματωμένος Γάμος» συνεχίζει την περιοδεία του σε όλη την Ήπειρο! Το Σάββατο 3 Σεπτέμβρη θα παρουσιαστεί στο Κηποθέατρο Πρέβεζας.
Του Κουτρούλη ο γάμος, του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή στο 22ο Φεστιβάλ Παπάγου – Χολαργού
14.07.2016 11:54
Στα πλαίσια του 22ου Φεστιβάλ Δήμου Παπάγου – Χολαργού θα παρουσιαστεί την Τρίτη 19 Ιουλίου 2016 η παράσταση «ΤΟΥ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ Ο ΓΑΜΟΣ» του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή, στο Κηποθέατρο Παπάγου.
Του Κουτρούλη ο γάμος, του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών
05.07.2016 15:17
Το έργο «ΤΟΥ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ Ο ΓΑΜΟΣ» σε απόδοση κειμένου και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλατζόπουλου, με τον Γιάννη Βούρο και την Τάνια Τρύπη έρχεται στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών, την Τρίτη 12 Ιουλίου 2016.
Επιτρέποντες: Η κωμωδία του Μενάνδρου από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων σε περιοδεία
30.06.2016 10:54
Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων ετοιμάζεται και φέτος για την μεγάλη θερινή του περιοδεία και ανεβάζει ένα έργο ανάλαφρο, με πολλά κωμικά στοιχεία και παρεξηγήσεις: την κωμωδία του σπουδαίου αρχαίου ποιητή Μενάνδρου «Επιτρέποντες», σε μετάφραση Τάσου Ρούσσου, σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, μουσική Στάθη Δρογώση.
Του Κουτρούλη ο γάμος, του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή στο Θέατρο Βράχων
13.06.2016 16:43
Το Θέατρο Βράχων φιλοξενεί τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016 το έργο του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή, Του Κουτρούλη ο γάμος.