Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ εγκαινιάζει το πρόγραμμά του για το 2017 με μια πρωτοποριακή έκθεση του Βρετανού καλλιτέχνη Michael Landy, που εμπεριέχει ως βασικό στοιχείο την ενεργή συμμετοχή του κοινού.

Η έκθεση BREAKING NEWS-ATHENS συνδυάζει τη συμμετοχή του κοινού με την πρακτική του καλλιτέχνη στη δημιουργία μιας έκθεσης-σκιαγράφηση της σημερινής εικόνας μιας πόλης πολυπληθυσμιακής και δυναμικά μεταβαλλόμενης στο ιδιότυπο πλαίσιο μιας κρίσης με διάρκεια. Για το σκοπό αυτό, ο ΝΕΟΝ και ο Michael Landy καλούν το κοινό της Αθήνας να συνδιαμορφώσει την έκθεση με τις δικές του εικόνες, μηνύματα, φωτογραφίες, συνθήματα, τα οποία θα αξιοποιηθούν από τον καλλιτέχνη και την ομάδα του στη δημιουργία των έργων.

Εικόνες τοπίου της σύγχρονης Αθήνας, εικόνες που αποτυπώνουν την κοινωνική συνθήκη, εικόνες πρωτοσέλιδα ειδήσεων, εικόνες γεγονότα της καθημερινής ζωής, εικόνες κείμενα, σύμβολα και λογότυπα, αφορισμοί και συνθήματα στους δρόμους, κωδικοποιούνται και μεταφράζονται στην αφαιρετική οπτική γλώσσα που έχει αναπτύξει ο Landy στο πρόσφατο έργο του. Είτε αυτά θα έχουν πολιτική χροιά είτε όχι, η σύνθεσή τους θα δημιουργήσει ένα συλλογικό και συνεργατικό πορτρέτο της Αθήνας φτιαγμένο από το συλλογικό ασυνείδητο της πόλης και της χώρας ολόκληρης, αντί να αντικατοπτρίζει μόνο την υποκειμενική ματιά του καλλιτέχνη.

Το BREAKING NEWS-ATHENS είναι μια νέα ανάθεση του ΝΕΟΝ προς τον Michael Landy. Είναι μέρος μιας σειράς εικαστικών παραγωγών του Landy που αναπτύσσουν την ίδια προσέγγιση χαρτογράφησης του σύγχρονου αστικού χώρου. Οι ομώνυμες εκθέσεις έχουν παρουσιαστεί το 2015 στο Μόναχο και το Λονδίνο και το 2016 στη Βασιλεία. Στην εκδοχή της Αθήνας εντάσσεται για πρώτη φορά η άμεση συμμετοχή του κοινού στην πρακτική του καλλιτέχνη, μαζί με την παράλληλη συνύπαρξη του εργαστηρίου. Το τελικό έργο και η διαδικασία παραγωγής βρίσκονται σε διάλογο στον ίδιο χώρο.

Η έκθεση BREAKING NEWS-ATHENS εξελίσσεται κατά τη διάρκεια τεσσάρων μηνών και πραγματοποιείται στο χώρο της Διπλαρείου Σχολής, στο κέντρο της Αθήνας. Από τις 14 Φεβρουαρίου, το κοινό καλείται να στέλνει φωτογραφίες με τα δικά του μηνύματα, κείμενα, εικόνες, επικεφαλίδες, διαφημίσεις, αφορισμούς και αποφθέγματα. Οι φωτογραφίες θα επιλέγονται και θα υπόκεινται σε επεξεργασία από τον καλλιτέχνη και την ομάδα του, στο ειδικό εργαστήριο που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της Διπλαρείου και θα αναρτώνται σταδιακά στο χώρο της έκθεσης, ως ένα συμβάν σε εξέλιξη, με τη συνεχή προσθήκη νέων έργων.

O χώρος της έκθεσης θα ανοίξει για το κοινό την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017 και η εγκατάσταση θα ολοκληρωθεί στις 11 Ιουνίου 2017. Για τέσσερις μήνες η επικοινωνία μεταξύ κοινού και καλλιτέχνη θα παραμένει ανοιχτή και ο εσωτερικός χώρος στη Διπλάρειο θα μεταμορφωθεί σταδιακά σε έναν καμβά των συναισθημάτων, απόψεων και εμπειριών των κατοίκων και των επισκεπτών, που εξελίσσονται παράλληλα με την πόλη που αλλάζει διαρκώς: Μια πόλη σε συνεχή εγρήγορση.

Oι φωτογραφίες θα συγκεντρώνονται κατά το διάστημα 14 Φεβρουαρίου – 26 Μαΐου 2017, μέσω της ιστοσελίδας του ΝΕΟΝ (neon.org.gr), ή τυπωμένες στο χώρο της έκθεσης κάθε Παρασκευή από τις 12.00 έως τις 19.00.

Οι φωτογραφίες που θα επιλεγούν και θα συμπεριληφθούν στην έκθεση θα αναρτηθούν στον λογαριασμό @breakingnewsathens στο Instagram.

Μετά το πέρας της έκθεσης οι συμμετέχοντες μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να πάρουν το έργο που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή τους.

O Michael Landy γεννήθηκε το 1963 στο Λονδίνο, όπου εξακολουθεί να ζει και να εργάζεται. Σπούδασε στο Goldsmiths και κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε στην ιστορική πλέον έκθεση Freeze του Λονδίνου το 1988. Καθ’ όλη την πορεία του, ο καλλιτέχνης δημιούργησε επιβλητικές εγκαταστάσεις και performance, στοχεύοντας στην εξερεύνηση πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων.

Το 2001 το μνημειώδες έργο του Break Down, κατ’ ανάθεση του Artangel, ήταν μια συστηματική καταστροφή 7.227 προσωπικών του αντικειμένων μέσα σε ένα πρώην πολυκατάστημα του Λονδίνου. Το 2004, δημιούργησε το Semi-detached, ένα πλήρους κλίμακας ομοίωμα της μπροστινής και πίσω όψης του σπιτιού των γονιών του, που παρουσιάστηκε στην Tate Britain. Ο Landy είναι επίσης γνωστός για τα σχολαστικά σχέδιά του, έχοντας δημιουργήσει μια σειρά από 80 πορτρέτα μελών της οικογένειας και φίλων του, καθώς και μια σειρά από ιδιαιτέρως λεπτομερή βοτανικά σχέδια αγριόχορτων.

Το περασμένο έτος, η δουλειά του Landy ήταν το θέμα της σημαντικής αφιερωματικής έκθεσης Out of Order στο Μουσείο Tinguely στη Βασιλεία. Στις πρόσφατες ατομικές εκθέσεις του περιλαμβάνεται η παρουσίαση του Art Bin στο 2014 Yokohama Triennale, ένα γιγάντιο δοχείο για αποτυχημένα έργα τέχνης, που πραγματοποιήθηκε αρχικά στο South London Gallery το 2010. Επίσης, το 2014 το Saints Alive ταξίδεψε στο Antiguo Colegio de San Ildefonso στην Πόλη του Μεξικό, μετά την πρώτη παρουσίασή του στην Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο το 2013. Το Saints Alive ήταν το αποκορύφωμα του recidency του Landy στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου και αποτελούνταν από ζωντανά κινητικά γλυπτά, εμπνευσμένα από τις εικόνες των αγίων της συλλογής.

Το 2008 ο Landy εξελέγη μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών του Λονδίνου. Έργα του Michael Landy φιλοξενούνται στις συλλογές πολλών δημόσιων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της Tate στο Λονδίνο, του Συμβουλίου Τεχνών της Αγγλίας και του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Οργανισμός κοινής ωφέλειας ΝΕΟΝ ιδρύθηκε το 2013 από το συλλέκτη και επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλο. Ο ΝΕΟΝ φιλοδοξεί να φέρει το σύγχρονο πολιτισμό κοντά στο σύγχρονο πολίτη, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα της καλλιτεχνικής δημιουργίας να αφυπνίσει, να συγκινήσει, να παρακινήσει. Συγχρόνως, επιδιώκει να συμβάλει στην ευρύτερη προσπάθεια αναβάθμισης της πόλης και της καθημερινότητας του πολίτη. Να συμβάλει στην αποκατάσταση της σχέσης του πολίτη με τη λειτουργία και τα δρώμενα της πόλης του.

Ο ΝΕΟΝ δεν περιορίζεται σε ένα μόνον χώρο. Έδρα του είναι ολόκληρη η πόλη, το ευρύτερο αστικό περιβάλλον. Είναι ένας ζωντανός και ενεργός συνομιλητής με την κοινωνία, τους θεσμούς και το κοινό.

Ο ΝΕΟΝ υλοποιεί τους στόχους του μέσα από εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις και συζητήσεις, προγράμματα χορηγιών και υποτροφιών και τη δημιουργία ενός δικτύου διεθνών συνεργασιών και ανταλλαγών. Ο ΝΕΟΝ συμπράττει με θεσμικούς φορείς πολιτισμού και ενισχύει τη δραστηριότητα δημοσίων και ιδιωτικών φορέων με σκοπό τη διάδοση της σύγχρονης τέχνης. Ο ΝΕΟΝ επιδιώκει να αναδείξει τον πολιτισμό ως βασικό μοχλό προόδου και ανάπτυξης.