Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

2ο Ιόνιο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Παύλος Καρρέρ

2ο Ιόνιο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Παύλος Καρρέρ
To Ιόνιο Φεστιβάλ Κλασικής μουσικής Παύλος Καρρέρ υποδέχεται το φιλόμουσο κοινό για δεύτερη φορά φέτος, από τις 21 Ιουλίου έως και τις 18 Αυγούστου, με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Ευρώπη, και υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Βασίλη Σταμάτη.

Οι βασικοί στόχοι του φεστιβάλ είναι και φέτος η ενίσχυση και εξάπλωση της κλασικής μουσικής, καθώς και ο εκπαιδευτικός ρόλος του Φεστιβάλ στο μη μυημένο στον κόσμο της κλασικής μουσικής, κοινό. Σε αυτά τα πλαίσια έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις που κάθε μια από αυτές εντάσσονται σε τρείς διαφορετικές θεματικές ενότητες, καθώς και παράλληλα  αφιερώματα, master classes, παρουσιάσεις.

Συγκεκριμένα: 1η Θεματική Ενότητα: «Η οικογένεια των κλασικών εγχόρδων»
Από το μπαρόκ στη σύγχρονη εποχή τα έγχορδα ορχήστρας έχουν εμπνεύσει όλους τους μεγάλους συνθέτες και έχουν μαγέψει πλήθη ακροατών με τις ηχοχρωματικές τους δυνατότητες. Σε αυτή την ενότητα έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε το παγκοσμίου φήμης κουαρτέτο εγχόρδων  Belcea Quartet στην πρώτη τους εμφάνιση στη χώρα μας. Ακολουθούν δυο ακόμα συναυλίες από καταξιωμένους καθηγητές και σολίστ το Ιονίου Πανεπιστημίου η μία με έργα για βιολί και βιόλα και η άλλη με έργα για δύο βιολιά και συνοδεία πιάνου.

2η θεματική ενότητα: «Η κλασική μουσική της Ανατολικής Ευρώπης»
Από το Σοπέν στον Τσαϊκόφσκι και από τους Έλληνες συνθέτες στο Λιστ, η κλασική μουσική της Ανατολικής Ευρώπης είναι ιδιαίτερη σε υφή και πλούσια σε συναισθήματα. Στην ενότητα αυτή και με την βοήθεια και στήριξη της Πολωνικής πρεσβείας θα παρουσιαστούν οι Silesian Guitar Octet, το μοναδικό σταθερό οκτέτο κλασικής κιθάρας στον κόσμο. Αλλά επειδή μουσική γράφεται και στις μέρες μας, το μουσικό σύνολο Cirquito θα παρουσιάσει τις δικές του συνθέσεις σε μια πρωτότυπη συναυλίαπαράσταση , που συνδυάζει τη μουσική με την εικόνα και το λόγο. Η ενότητα κλείνει με τον Κο Μάριο Καζά στο πιάνο και την Κα Ελένη-Λυδία Σταμέλλου στο τραγούδι. Δύο πολλά υποσχόμενοι βραβευμένοι καλλιτέχνες .

3η θεματική ενότητα «Ζακυνθινοί ερμηνευτές κλασσικής μουσικής»
Το Φεστιβάλ έχει επίσης στόχο να δώσει ώθηση σε καλλιτέχνες που κατάγονται από τη Ζάκυνθο. Το κουιντέτο μαντολίνων Carlo Munier από την Ιταλία, με τη συμμετοχή του Δημήτρη Ποταμίτη, υπό την καθοδήση του Ugo Orlandi θα παρουσιάσει παλαιά μουσική της Ζακύνθου. Η ζακυνθινής καταγωγής λυρική τραγουδίστρια Διονυσία-Νιόβη Κλαυδιανού θα ταξιδέψει από το Βερολίνο για να μας χαρίσει μια μοναδική βραδιά και το φεστιβάλ θα κλείσει με τους φιναλίστ του  Παν-Ιόνιου Διαγωνισμού πιάνου. Γιατί οι μουσικοί και η μουσική ανανεώνονται. Ελπίζουμε να είστε όλοι εκεί και να το απολαύσετε.

Και το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ:
Τρίτη 21/07/2009: Συναυλία κλασσικής κιθάρας Silesian Guitar Octet
Παρασκευή 24/07/2009: Συναυλία με έργα για βιολί και βιόλα από καθηγητές του Ιονίου Πανεπιστημίου
Τρίτη 28/07/2009: Συναυλία Πιάνο-Φωνή (Ελ. Σταμέλλου – Μ. Καζάς)
Παρασκευή 31/07/2009: Συναυλία του κουαρτέτου εγχόρδων Belcea Quartet
Τρίτη 04/08/2009: Κουιντέτο νυκτών “Carlo Munier”
Παρασκευή 07/08/2009: Cirquito:  «Οι Μήδειες του κόσμου» multimedia παράσταση
Τρίτη 11/08/2009: Συναυλία Πιάνο-Φωνή (Δ.Κλαυδιανού-M.Lange)
Παρασκευή 14/08/2009: Συναυλία δύο βιολιών με συνοδεία πιάνου
Τρίτη 18/08/2009: Διαγωνισμός Πιάνου Νέων ερμηνευτών

Σχετικές ειδήσεις
Νύχτες Κλασικής Μουσικής για 2η χρονιά στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη
09.09.2016 12:44
Από τις 28 Σεπτεμβρίου έως και την 1η Οκτωβρίου, το Ίδρυμα Schwarz σε συνεργασία με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη διοργανώνουν για δεύτερη χρονιά τις Νύχτες Κλασικής Μουσικής, φιλοξενώντας σημαντικούς μουσικούς του σπουδαίου Curtis Institute of Music που θα παρουσιάσουν αριστουργήματα της παγκόσμιας μουσικής ιστορίας.
Μία σερενάτα–Τέσσερις Εποχές από την Academica στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
08.09.2016 12:43
Το κοινό τις υποδέχτηκε με ενθουσιασμό πέρυσι και ανυπομονεί να τις απολαύσει και φέτος στον Κήπο του Μεγάρου! Οι βραδιές κλασικής μουσικής συνεχίζονται και το φετινό φθινόπωρο στο Μέγαρο, αλλά πάντα με καλοκαιρινή, χαλαρή διάθεση και με γοητευτικές μελωδίες σαν αυτές που διάλεξε να παρουσιάσει στη συναυλία της στον Κήπο η Ορχήστρα Αcademica Αθηνών την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου (ώρα έναρξης 8:30 μ.μ.).
Σεπτέμβριος στον Κήπο του Μεγάρου με κλασική μουσική
16.08.2016 14:07
Οι βραδιές κλασικής μουσικής στον Κήπο, μετά τη μεγάλη απήχηση που είχαν πέρυσι στο κοινό, συνεχίζονται για δεύτερη χρονιά στις 7, 14 και 23 Σεπτεμβρίου, με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων ΑΤΤΙΚΑ (7/9), την Αcademica Αθηνών (14/9) και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (23/9). Ας υποδεχτούμε το φθινόπωρο λοιπόν με καλοκαιρινή διάθεση και δημοφιλείς μελωδίες που όλοι αγαπήσαμε!
Καλοκαίρι 2016 με μουσική στον Κήπο του Μεγάρου
01.06.2016 12:39
Το Μέγαρο ανανεώνει και φέτος το καθιερωμένο ραντεβού του με το κοινό στον πιο μουσικό Κήπο της Αθήνας, με μια σειρά πολυαναμενόμενων συναυλιών από καταξιωμένους καλλιτέχνες, ορχήστρες και χορωδίες που θα δώσουν έναν διαφορετικό τόνο στις καλοκαιρινές βραδιές της πόλης αλλά και στις φθινοπωρινές μας νύχτες, αφού το πρόγραμμα συνεχίζεται και τον Σεπτέμβριο, με εκπλήξεις και συναυλίες κλασικής μουσικής.
Με δύο χορδές, στο σούρουπο: Μικρού μήκους συναυλία στο Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ
14.04.2016 15:51
Η Χριστίνα Μαξούρη, συνεχίζοντας να ερευνά την a cappella ερμηνεία και η Σοφία Ευκλείδου, κινούμενη αριστοτεχνικά μεταξύ κλασικής και παραδοσιακής μουσικής, συνυπάρχουν σε μια εσωστρεφή και ενίοτε σιωπηλή ατμόσφαιρα, και μας καλούν σε μια οικεία μουσική αφήγηση, προλογίζοντας μουσικά, τη Μεγάλη Εβδομάδα.