Στον παλμό της γνώσης και του πολιτισμού συνεχίζει το Γαλλικό Ινστιτούτο με νέο πρόγραμμα και δράσεις για το νέο έτος που μόλις ξεκίνησε.

Πιστοί στις βασικές αρχές που καθοδηγούν το τριετές πλάνο του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος 2016 – 2018, συνεχίζουμε δυναμικά τις δράσεις μας και το 2017, με νέες προτάσεις και με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο μέλλον.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ

Ο προγραμματισμός 2017 του Γαλλικού Ινστιτούτου βασίζεται σε 3 κύριους άξονες:

O πρώτος βασικός άξονας έχει στόχο την προσέγγιση, την στήριξη και την ανάδειξη της νεολαίας που εκπαιδεύεται, καλλιεργείται και καινοτομεί. Πιστεύουμε στη δυναμική της και στην ανανέωση που αυτή φέρνει στο κοινό μας καθώς και στην ευρύτητα σκέψης της που επιτρέπει και σε κείνη να κατανοήσει και σε μας να της γνωρίσουμε, τη γαλλική αντίληψη του κόσμου μας.

Ο δεύτερος άξονας που διέπει τη δράση μας είναι η παρουσία της Γαλλίας στην επαρχία. Σε αυτή τη κατεύθυνση το Γαλλικό Ινστιτούτο θα συνεχίσει ακόμη πιο δυναμικά την πολιτική αποκέντρωσης των δραστηριοτήτων του, με πολιτιστικές, επιστημονικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να αναδείξει όσο το δυνατόν περισσότερο την παρουσία της Γαλλίας.

Τέλος ο τρίτος άξονας αφορά τις προτάσεις μας για νέα θέματα σε νέα σχήματα: Στον προγραμματισμό του Γαλλικού Ινστιτούτου περίοπτη θέση κατέχουν η λογοτεχνία, η ποίηση, ο κινηματογράφος, η καινοτομία, η επιστημονική και η πολιτική σκέψη. Τα θέματα αυτά θα αναπτυχθούν μέσα από τις ακόλουθες ενότητες: H νεολαία που καινοτομεί και δημιουργεί, οι εικαστικές τέχνες, το ζήτημα της αισθητικής, το θέμα του αστικού χώρου, η Ευρώπη και η ευρωπαϊκή ταυτότητα, οι συνθήκες και οι δυνατότητες της σύγχρονης δημιουργίας καθώς και το focus στα βιντεοπαιχνίδια.

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος προτείνουμε νέες προσεγγίσεις σε θέματα της επικαιρότητας, είτε καθημερινά είτε οικονομικά είτε σχετικά με μείζονα υπαρξιακά ζητήματα αλλά κυρίως έχουμε στόχο τη διασταύρωση των απόψεων και τον συνδυασμό των επιστημονικών κλάδων.

Στα νέα σχήματα που αποτελούν τους Κύκλους όπως Οι λέξεις επί σκηνής, Η νεολαία που καινοτομεί, το Ciné-Club, Η λογοτεχνία πέρα μακριά, έρχονται φέτος να προστεθούν ένας κύκλος για τους Δημιουργούς με πλατό media σε απευθείας μετάδοση στο διαδίκτυο, η Λέσχη Ανάγνωσης, το θερινό κινηματογραφικό φεστιβάλ γαλλικών ταινιών, η Νύχτα της Φιλοσοφίας επινοημένη εκ νέου, με διαδραστικές στρογγυλές τράπεζες, υπαίθριες αναγνώσεις στη διάρκεια του μήνα Γαλλοφωνίας, η νομαδική μπιενάλε σύγχρονης τέχνης κ.α. Η ανανέωση των θεματικών μας είναι σημαντική αλλά πιο σημαντική είναι η σε βάθος αλλαγή της μορφής των εκδηλώσεων που προτείνουμε για να προσελκύσουμε ένα διαφορετικό και πιο νεανικό κοινό.

Τέλος ένα σκέλος της δραστηριότητάς μας που θα αναπτύξουμε ιδιαίτερα από φέτος είναι η επαγγελματική κατάρτιση των πολιτιστικών εργαλείων. Ο πολιτισμός ως πρόκληση για ανάπτυξη και ταυτότητα αποτελεί θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερο τους συνεργάτες μας. Θα συνοδεύσουμε και θα βοηθήσουμε αυτήν τη διαδικασία αξιολόγησης και ανταλλαγής γνώσεων και θα ενθαρρύνουμε την συνεργασία μεταξύ σχολών επιμόρφωσης, επαγγελματιών και καλλιτεχνών των δύο χωρών. Αυτή η υποστήριξη θα υλοποιηθεί με τη βοήθεια συναντήσεων, διαμονών και σεμιναρίων. Δύο συναντήσεις έχουν ήδη προγραμματιστεί για το φθινόπωρο 2017: ένα σεμινάριο για επαγγελματίες με θέμα τις συνθήκες καλλιτεχνικής δημιουργίας (επιμόρφωση, οργάνωση, δικαιώματα) και οι ημερίδες για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα.

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Σε ακριβή αντιστοιχία με τους προαναφερόμενους άξονες δράσης του, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για την επίτευξη των στόχων του, μπορεί να υπολογίζει, σε ένα πολύ πλούσιο δίκτυο συνεργατών που το 2017 θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Χάρη σ’ αυτές τις συνεργασίες η δράση του Γαλλικού Ινστιτούτου γίνεται γνωστή και εκτός των τειχών του.

Πιο αναλυτικά συνεργαζόμαστε:

– με το Θέατρο Τέχνης: σε λίγες ημέρες θα γίνει η πρεμιέρα του έργου του Roger Vitrac «Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία» σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη πάνω σε ένα λιμπρέτο του Σταμάτη Κραουνάκη, με τον ίδιο στο ρόλο του Βικτώρ!,
– με το Εθνικό Θέατρο για την παραγωγή του έργου «Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια του Ζακ Λακαριέρ», μια παράσταση σε σκηνοθεσία της Φένιας Παπαδόδημα.
– με το θέατρο « Η Νέα Σκηνή – Λευτέρης Βογιατζής» για το νέο μας φεστιβάλ «Το Γαλλικό Θέατρο, ένα νέο βλέμμα» , όπου θα παρουσιαστούν 3 ρομαντικά έργα το φθινόπωρο
– με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, για το έργο του Albert Camus «Καλιγούλας» και για το Φεστιβάλ «Διαφορετικότητα», τον Ιούνιο που θα περιλαμβάνει δρώμενα μέσα στη πόλη

Συνεχίζουμε βέβαια στον τομέα του θεάτρου και του χορού, την συνεργασία μας με το Ελληνικό Φεστιβάλ όπου θα προσκληθούν σπουδαίοι γάλλοι καλλιτέχνες, και με την Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση που επιλέγει τα καλύτερα της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Όσον αφορά τον κινηματογράφο, συνεχίζουμε τις σταθερές συνεργασίες μας μεταξύ άλλων με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, με το Φεστιβάλ Σύρου, κλπ.

Ανακοινώνουμε με χαρά τη νέα μας συνεργασία με την γειτονική μας Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, στους υπέροχους κήπους της οποίας θα διοργανώσουμε ένα Θερινό Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου, με 6 ταινίες που θα προβληθούν μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου. Όσον αφορά τη μουσική, συνεχίζουμε την συνεργασία μας με την Εθνική Λυρική Σκηνή που έχει ξεκινήσει την εγκατάστασή της στους νέους χώρους της στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, και ιδιαίτερα στον προγραμματισμό της Εναλλακτικής Σκηνής, καθώς και με σημαντικά μουσικά σύνολα της Αθήνας. Πολύ σημαντικές είναι και οι συνεργασίες μας στον τομέα της ηλεκτρονικής μουσικής, με γάλλους μουσικούς, όπως το φεστιβάλ Plissken, το Φεστιβάλ Inmute και το Gazarte.

Όσον αφορά το βιβλίο, θα συνεχίσουμε τις συνεργασίες μας με εκδοτικούς οίκους, στη μετάφραση γαλλικών βιβλίων στα ελληνικά αλλά και με γάλλους εκδότες για την προώθηση της ελληνικής λογοτεχνίας στη Γαλλία. Θα συνεχίσουμε τις συνεργασίες μας και με τα βιβλιοπωλεία Λεξικοπωλείο, Ιανός και Public. Εγκαινιάζουμε φέτος επίσης μια λέσχη ανάγνωσης, της οποίας η λειτουργία θα βασίζεται στο ότι ο κάθε ένας που θα συμμετέχει, θα φέρνει ένα αγαπημένο του γαλλόφωνο βιβλίο και θα συνομιλεί γι αυτό με τους άλλους αναγνώστες. Οι συναντήσεις θα γίνονται στο café του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Όσον αφορά τις εικαστικές τέχνες, συμμετέχουμε στην πρόσκληση Γάλλων καλλιτεχνών στην Documenta 14, στην 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, στο Athens Photo Festival στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μήνα Φωτογραφίας. Επίσης συμμετέχουμε σε τρεις πολύ σημαντικές εκδηλώσεις : στις εκθέσεις «Thiknes of time», «GR 80» με την εκπληκτική έκθεση φωτογραφιών του Κωνσταντίνου Πίττα που εγκαινιάζεται στις 24 Ιανουαρίου καθώς και σε μια ακόμη έκθεση φωτογραφιών, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Pierre Bourdieu που θα πλαισιωθεί από πολλές στρογγυλές τράπεζες με θέμα την Αγάπη για την τέχνη. Τέλος, το 2017 ξεκινάει μια σημαντική συνεργασία με το Palais de Tokyo με εκδηλώσεις για την σύγχρονη τέχνη, τις οποίες θα παρουσιάσουμε αργότερα μέσα στο χρόνο.

Όσον αφορά τις συζητήσεις ιδεών, συνεχίζουμε την συνεργασία μας με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τον κύκλο «CNRS, Ξεπερνώντας τα σύνορα της γνώσης» αλλά και με πολλούς άλλους συνεργάτες για την οργάνωση στο Γαλλικό Ινστιτούτο, 3 συνεδρίων κατά τη διάρκεια του έτους: ένα με θέμα για την θεωρία της μορφής, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Paris-IV της Σορβόννης τον Ιούνιο, ένα άλλο για τον φιλόσοφο Merleau Ponty τον Οκτώβριο και τέλος ένα συνέδριο τον Νοέμβριο για την φιλοσοφία του δικαίου.

ΤΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

4Η ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ
19 ΜΑΙΟΥ 2017
IFG, GOETHE INSTITUT

Η επόμενη Νύχτα της Φιλοσοφίας που θα διοργανωθεί σε συνεργασία με το ινστιτούτο Goethe, θα είναι μια συμμετοχική και πολυθεματική εκδήλωση με θέμα την αισθητική. Δεν πρόκειται απλά για μια νύχτα σκέψης πάνω στην αισθητική, αλλά για μια νέα σύλληψη μιας νύχτας αισθητικής. Μια νέα εμπειρία προτείνεται κατά τη διάρκεια αυτής της νύχτας, όπου οι έννοιες θα συναντήσουν τις αισθήσεις και θα ερμηνευτούν μέσα από διαφορετικές γνώσεις και πρακτικές.

Το δύο ινστιτούτα προσκάλεσαν την Camille Louis, φιλόσοφο και δραματουργό και την κολλεκτίβα της Kom.post που αποτελείται από γερμανούς, έλληνες και γάλλους καλλιτέχνες και ερευνητές, για να επιμεληθεί τη διοργάνωση της φετινής Νύχτας της Φιλοσοφίας. Η κολλεκτίβα θα προτείνει μια διαδρομή ανάμεσα στα δύο Ινστιτούτα ως καλλιτεχνική παρέμβαση, σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Μιστριώτη, δημιουργώντας έτσι μια σύνδεση μεταξύ τους και αναδεικνύοντας την κοινή περιοχή τους.

Τα μουσικά σύνολα του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Βλαστού θα συμμετέχουν σε αυτό το περίπατο. Η Στέλλα Κάλτσου θα επιμεληθεί τη φωτεινή εγκατάσταση μέσα στα ινστιτούτα και σε όλο το μήκος της διαδρομής. Η φετινή Νύχτα της Φιλοσοφίας υποστηρίζεται από το Γαλλογερμανικό Ταμείο.

18ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΤO ΜΑΡΤΙΟ Η ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
23 – 29.03.2017
ΑΘΗΝΑ | IFG, ΔΑΝΑΟΣ, ΑΣΤΟΡ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ |ΟΛΥΜΠΙΟΝ

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας διοργανώνεται για πρώτη φορά τις ίδιες ημερομηνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει το διαγωνιστικό τμήμα, που θα περιλαμβάνει δέκα περίπου ταινίες που έχουν αγοραστεί από Έλληνες διανομείς και για τις οποίες έχουν ήδη απαντήσει θετικά συντελεστές τους ότι θα παρευρεθούν. Στο τμήμα «Πανόραμα», οι ταινίες που προγραμματίζονται είναι επιλεγμένες σε συνεργασία με τις πρεσβείες των γαλλόφωνων χωρών στην Ελλάδα. Για την 18η οργάνωση του φεστιβάλ, μια θεματική ενότητα για την μουσική στον κινηματογράφο θα είναι η ευκαιρία να δούμε και να ξαναδούμε ταινίες των οποίων η μουσική επένδυση έγινε γνωστή και έμεινε στην ιστορία. Στο πλαίσιο αυτής της ενότητας θα διοργανωθεί και ένα masterclass. Tέλος η λευκή κάρτα δίνεται φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου.

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ

Η γιορτή της Γαλλοφωνίας που θα διεξαχθεί φέτος σε διάφορα σημεία της χώρας από τις 6 έως τις 21 Μαρτίου, αποτελεί ένα πολυαναμενόμενο γεγονός που κινητοποιεί ένα μεγάλο αριθμό θεσμικών συνεργατών. Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής πολιτικής παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις δράσεις μας και συγκεκριμένα την διοργάνωση του εθνικού διαγωνισμού της γαλλοφωνίας ο οποίος κινητοποίησε πέρσι σχεδόν 4000 μαθητές από όλη την Ελλάδα, εγκρίνοντας επίσης τον περίπλου του γαλλόφωνου οχήματος κατά τη διάρκεια του Απριλίου, για μία σειρά ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών δράσεων που συμβάλλουν στην παρουσία και προώθηση της γαλλικής γλώσσας στα σχολικά ιδρύματα που εκφράζουν ενδιαφέρον.

Τα μεγάλα βραβεία του διαγωνισμού θα απονεμηθούν στο Γαλλικό Ινστιτούτο στις 20 Μαρτίου παρουσία εκπροσώπων των γαλλόφωνων Πρεσβειών ,πρωταγωνιστών της δράσης αυτής μέσα από μία σειρά παραστάσεων, διαλέξεων, εργαστηρίων υψηλής ποιότητας που προτείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα και που επεκτείνονται στην επαρχία στις εγκαταστάσεις των παραρτημάτων του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Πάτρα και την Λάρισα, καθώς επίσης και σε σχολικά ιδρύματα ή στους χώρους των γαλλόφωνων ή γαλλόφιλων πολιτιστικών συλλόγων.

Το πρόγραμμα της γιορτής συνεχίζεται με μία σειρά συναντήσεων, συναυλιών και συζητήσεων.

ΗΜΕΡΕΣ ΤΑΛΕΝΤΟΥ
10 – 11.02.2017
IFG

Καθώς το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος απευθύνεται πρωτίστως στην ελληνική νεολαία και πιστεύει στο ταλέντο της, οργανώνει κάθε χρόνο μία εκδήλωση βαρύνουσας σημασίας αφιερωμένη στην ανώτατη εκπαίδευση και τον προσανατολισμό των νέων, ώστε να βοηθήσει τους νέους να χτίσουν το μέλλον τους. Ο τομέας των επαγγελμάτων που σχετίζονται με την ψηφιακή οικονομία είναι ένας από αυτούς όπου η ζήτηση για εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό θα αυξηθεί στα προσεχή χρόνια. Έτσι, στις 10 Φεβρουαρίου, δίνει την ευκαιρία για μία συζήτηση με θέμα τις νέες ικανότητες που απαιτεί η ψηφιακή επανάσταση, σε συνεργασία με τον ΣΕΒ, το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και με την συμμετοχή ειδικών και επαγγελματιών του χώρου. Στις 11 Φεβρουαρίου, οι φοιτητές θα μπορέσουν να συναντήσουν εκπροσώπους από 20 γαλλικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, στην ετήσια έκθεσή μας, και να ενημερωθούν για τις σπουδές στη Γαλλία και για το πρόγραμμα υποτροφιών της Γαλλικής Πρεσβείας.

ΝΕΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ | FOCUS : ΒΙΝΤΕΟΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Τον Σεπτέμβριο 2015, το Γαλλικό Ινστιτούτο αποφάσισε να δημιουργήσει μέσα στη βιβλιοθήκη Octave Merlier ένα νέο χώρο αποκλειστικά αφιερωμένο στα βιντεοπαιχνίδια, με το σκεπτικό ότι το βιντεοπαιχνίδι αποτελεί πλέον, μετά από 30 χρόνια ύπαρξης, μια σύγχρονη μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Το παιχνίδι είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Ως παιδιά, όλοι συνηθίζαμε να παίζουμε: το παιχνίδι διέπει όλους τους πολιτισμούς και αναπτύσσεται σε άπειρες μορφές. Η πρακτική τους, ταυτόχρονα πολιτισμική και ψηφιακή είναι ευρύτατα διαδεδομένη. Σας προτείνουμε λοιπόν μέσα από αυτό το νέο ραντεβού να ανακαλύψετε αυτούς τους καινούριους κόσμους και να εξερευνήσετε τις χρήσεις τους. Και πράγματι, όλος ο κόσμος παίζει, είτε με το κινητό του στο μετρό, είτε μεταξύ φίλων σε κονσόλα στο σπίτι του, είτε σε μια διαδικτυακή κοινότητα στο PC. Οι τεχνικοί νεωτερισμοί βοήθησαν στην εύκολη σε όλους πρόσβαση του βιντεοπαιχνιδιού κάνοντάς το πιο προσιτό στους αμύητους αλλά και κάνοντας τα γραφικά όλο και πιο όμορφα και ρεαλιστικά, μετατρέποντας έτσι τα παιχνίδια σε διαδραστικές κινηματογραφικές εμπειρίες. Έτσι λοιπόν, είναι αυτοί οι καινούργιοι κόσμοι και πρακτικές που θα προτείνουμε προς εξερεύνηση στο κοινό μας μέσα από το Focus : Βιντεοπαιχνίδια με τη διοργάνωση εργαστηρίων για αρχάριους, τουρνουά και δραστηριότητες μέσα στο χώρο καθώς και συναντήσεις με δημιουργούς και φορείς αυτής της νέας πολιτιστικής βιομηχανίας.

07.04.2017, 18.30’ | Benoît SOKAL : Από τα κόμικς στα βιντεοπαιχνίδια, το έπος Syberia
AUDITORIUM THEO ANGELOPOULOS – IFG
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ κόμικς «Comicdom Con Athens 2017»

Ο Benoît Sokal θα είναι ο πρώτος Γάλλος δημιουργός που δέχτηκε το κάλεσμά μας και θα έρθει στην Αθήνα με την υποστήριξη του « Comicdom Con Athens » για να μας παρουσιάσει το Syberia 3, το τελευταίο μέρος μιας τριλογίας που θεωρείται μια από τις πιο μεγάλες επιτυχίες των βιντεοπαιχνιδιών. Το Syberia 3, που ανήκει στο είδος των adventure game, προσκαλεί τον παίχτη σ’ ένα ταξίδι στη φαντασία μέσα από ένα μοναδικό οπτικό σύμπαν. Αυτή η πρωτότυπη ιστορία, εμπνευσμένη από μεγάλα γεγονότα του 20ου αιώνα δημιουργήθηκε από τον Benoît Sokal, που είναι ένας από τους πρώτους κομίστες που συνέλαβε, πραγματοποίησε και επέβλεψε την όλη διαδικασία παραγωγής ενός βιντεοπαιχνιδιού.

ΟΙ ΚΥΚΛΟΙ

CINÉ-CLUB
ΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΣΙΝΕΦΙΛ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

Μετά την πρώτη του χρονιά, η αγάπη και ο ενθουσιασμός με τις οποίες το κοινό και οι παρουσιαστές των ταινιών αγκάλιασαν τον κύκλο ciné-club, μας οδήγησαν στην ανανέωση αυτών των μηνιαίων ραντεβού και για το 2017, με προβολές κλασσικών και πιο νέων ταινιών, πάντα σε συνδυασμό με την πολιτιστική επικαιρότητα. Έτσι στις 24 Ιανουαρίου το ciné-club συντονίζεται με την παράσταση «Δον Ζουάν» σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού στη Στέγη και προβάλλει την ταινία του Eric Rohmer «Νύχτες με πανσέληνο» με παρουσιαστή τον Γιάγκο Αντίοχο, κριτικό κινηματογράφου στο Αθηνόραμα. Στις 21 Φεβρουαρίου το αφιέρωμα στο Νίκο Καζαντζάκη που διοργανώνεται στο πλαίσιο του κύκλου «Λέξεις επί σκηνής» με αφορμή τα 60 χρόνια από τον θάνατό του, θα είναι η αφορμή για την προβολή της ταινίας του Jules Dassin «Celui qui doit mourir» που είναι η μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του μυθιστορήματος « Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». H επόμενη προβολή του ciné-club έχει προγραμματιστεί για τις 16 Μαίου.

Κι επειδή το καλοκαίρι ενδείκνυται για υπαίθριες συναντήσεις, το ciné-club θα δώσει τη σκυτάλη στο νέο κινηματογραφικό μας ραντεβού, το Θερινό Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου «En plein air», σε συνεργασία με την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, με προβολές στους πανέμορφούς κήπους της. Οι ημερομηνίες και οι ταινίες που θα προβληθούν, θα ανακοινωθούν σύντομα.

Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΠΕΡΑ ΜΑΚΡΙΑ

Κάθε δύο μήνες σας προτείνουμε να συναντήσετε το «αλλού» στον χώρο και τον χρόνο της σύγχρονης λογοτεχνίας, ταξίδια και οράματα μακρινά, μέσα από συγγραφείς που έγραψαν στη γαλλική γλώσσα αλλά προέρχονται από διάφορους ορίζοντες. Στο πλαίσιο αυτό θα έχουμε τη χαρά να υποδεχτούμε στις 7 Μαρτίου, στο πλαίσιο του Μήνα της Γαλλοφωνίας, τον μεγάλο γαλλοαλγερινό συγγραφέα Boualem Sansal

ΤΑ RENDEZ-VOUS CAMPUS FRANCE
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ!

Στο πλαίσιο αυτού του κύκλου διοργανώνονται συναντήσεις κάθε δυο μήνες για θέματα σπουδών στη Γαλλία. Οι συναντήσεις αυτές έχουν βρει μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό που ανταποκρίνεται μαζικά σε κάθε μας πρόσκληση για ενημέρωση. Το πρώτο Rendez-vous Campus France του 2017 θα έχει ως θέμα τις προπτυχιακές σπουδές και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στο Audi­torium Theo Angelopoulos. Το δεύτερο μας Rendez-vous θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο και θα είναι αφιερωμένο στις διδακτορικές σπουδές.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΚΕΨΗ

Ο κύκλος αυτός προτείνει τη συζήτηση για καίρια θέματα που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες. Έτσι για το 2017, θα θέσει επί τάπητος το ζήτημα της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής ταυτότητας προσκαλώντας γάλλους διανοούμενους από διάφορους τομείς του επιστητού. Την εναρκτήρια διάλεξη του κύκλου θα δώσει στις 31 Ιανουαρίου η Νιcole Fontaine Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου από το 1999 ως το 2002, με τίτλο «Ευρώπη μετά το Brexit, πώς να επαναπροσδιορίσουμε το εγχείρημα μιας ενωμένης και αλληλέγγυας Ευρώπης». Βαθιά πεπεισμένη για την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας ενωμένης Ευρώπης, ανοίγει τον κύκλο διαλέξεων του 2017 και μας καλεί να σκεφτούμε την «υπαρξιακή κρίση» που περνάει η Ευρώπη. Στις 7 του επόμενου Νοεμβρίου, θα έχουμε την τιμή να υποδεχτούμε έναν εξέχοντα Γάλλο διανοούμενο, τον Pierre Rosanvallon, στρατευμένο επιστήμονα, καθηγητή στο Κολλέγιο της Γαλλίας και ιδρυτή της δεξαμενής σκέψης «La République des idées». Το πλούσιο του έργο έχει ως κεντρικό άξονα την μελέτη της ιστορίας και των μεταβολών της σύγχρονης δημοκρατίας.

ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η θεματική που επιλέχθηκε για αυτό το κύκλο το 2017 είναι αυτή των έξυπνων και δημιουργικών πόλεων. Το φθινόπωρο, Γάλλοι ειδικοί αυτού του τομέα που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε πώς η τεχνολογική καινοτομία μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής, να ενισχύσει τους κοινωνικούς δεσμούς και να προωθήσει την δημοκρατία. Ένας από αυτούς είναι ο παγκοσμίως γνωστός Γαλλοκολομβιανός επιστήμονας, Carlos Moreno.

CNRS
ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ

Κύκλος CNRS: Αυτός ο κύκλος που οργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής, αναδεικνύει το Εθνικό Κέντρο Επιστημονική Έρευνας (CNRS) που βρίσκεται στην πρώτη θέση των παγκόσμιων οργανισμών έρευνας. Οι προσκεκλημένοι είναι ερευνητές παγκοσμίου φήμης. Έτσι, στις 7 Φεβρουαρίου 2017, Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Μέγαρο Μουσικής υποδέχονται τον παλαιοντολόγο Michel Brunet, που έχει κάνει μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών, αυτή του Toumaï, του πιο αρχαίου γνωστού μας προγόνου. Θα μας διηγηθεί την προέλευση και την ιστορία της ανθρώπινης οικογένειας, αυτά που ξέρουμε, αυτά που νομίζουμε ότι ξέρουμε, αυτά που αγνοούμε. Στις 16 Μαΐου, θα είναι η σειρά του Jules Hoffmann, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής του 2011 και ο οποίος θα μας αποκαλύψει τα μυστικά της ανοσίας.

ΛΕΞΕΙΣ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ
ΜΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ

Ο κύκλος αυτός που ξεκίνησε το 2016, μας χάρισε αξέχαστες βραδιές το 2016, θα περιλαμβάνει και φέτος λογοτεχνικές βραδιές προβάλλοντας την ποίηση μέσα από αναγνώσεις, παρουσιάσεις ποιητών και ηθοποιών, με τη συνοδεία μουσικής και κινηματογραφικών προβολών. Έτσι στις 2 Φεβρουαρίου διοργανώνουμε μια βραδιά αφιερωμένη στον Paul Celan, έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές του 20ου αιώνα, με παρουσίαση του έργου του Θωμά Συμεωνίδη « Υπάρχει επίσης» , σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου. Στη συνέχεια, στις 17 Φεβρουαρίου η βραδιά θα είναι αφιερωμένη στο Νίκο Καζαντζάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από το θάνατό του και θα έχει τίτλο «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η ποίηση. Η Οδύσσεια ή η πορεία ενός ελεύθερου ανθρώπου». Θα διαβαστούν αποσπάσματα από την Οδύσσεια, συνοδεία μουσικής. Στις 15 Μαρτίου, θα ταξιδέψουμε στο σύμπαν ενός θησαυρού της γαλλικής λογοτεχνίας που ακόμη είναι υπό εξερεύνηση, του François Augiéras. Τον Μάιο οι Λέξεις επί σκηνής θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα της Νύχτας Φιλοσοφίας (19/05) και στις 19 Ιουνίου, στο πλαίσιο της Γιορτής της Μουσικής, θα απολαύσουμε το ντουέτο Jacques Bertin – Laurent Desmurs. Ο κύκλος θα συνεχιστεί το φθινόπωρο με την βραδιά «Οπτική ποίηση – ηχητική ποίηση – συγκεκριμένη ποίηση» που θα γίνει τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο θα έχουμε τη τιμή να φιλοξενήσουμε στο Ινστιτούτο έναν από τους μεγαλύτερους εν ζωή γάλλους συγγραφείς, τον Pierre Michon.

O ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ
ΜΙΑ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ

Ενθαρρύνοντας νέες μορφές διαλόγου, έκφρασης και σκέψης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος δίνει τον λόγο στους δημιουργούς, στους καλλιτέχνες, σε όλους τους πολίτες που με ενδιαφέρον διερωτώνται για τη θέση που καταλαμβάνει η δημιουργία, που μοιράζονται καλλιτεχνικές δράσεις στην υπηρεσία ενός σκοπού και φαντάζονται άλλες. Ένας κύκλος που φιλοδοξεί να γίνει μια «αγορά» αποτελούμενη από τρία είδη συναντήσεων μέσα σε ένα συμμετοχικό και ευχάριστο πνεύμα:

ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΕΊΝΑΙ (P)ARTY!
Ένας χώρος συνάντησης με τους καλλιτέχνες που επισκέπτονται την Ελλάδα
Σε συνεργασία με το Pavillon του Palais de Tokyo και σε αποκλειστικότητα, πέντε Δευτέρες, ανοιχτές σε όλους, με προβολές, περφόρμανς, συναυλία.. Κάθε παρέμβαση προκαλεί σκέψεις, εμπειρίες και αισθήσεις.

ΤΟ ΠΛΑΤΟ MΕDIA
Ένα διαδραστικό πλατό στο χώρο μας και εξ’ αποστάσεως.
Σε σκηνογραφία του Vincent Cavaroc, ο χώρος αυτός, ακριβώς όπως ένα τηλεοπτικό πλατό, θα συγκεντρώσει γύρω από την προβληματική της δημιουργικής πόλης προσκεκλημένους από διαφορετικούς ορίζοντες – καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, ερευνητές, παράγοντες που συντελούν στην αλλαγή ή όσους κάνουν χρήση αυτών κλπ.- για να μοιραστούν τις εμπειρίες και τα σχέδιά τους. Σε απευθείας μετάδοση στο Διαδίκτυο, μπορείτε να παρακολουθείτε και να συμμετέχετε από οπουδήποτε ανάλογα με το πρόγραμμά σας.

ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Ώρα για μια πρόκληση
Πριν ή μετά τα πλατό média, ένας χρόνος για μελέτη για αυτούς που θέλουν να μοιραστούν τα δημιουργικά τους σχέδια, να ανταποκριθούν σε συλλογικές προκλήσεις και νέες δημιουργικές πρακτικές. Στο πλαίσιο ενός εργαστηρίου που θα συντονίζει ένας καλεσμένος και με αφετηρία μία πρακτική μελέτη εργασίας, οι συμμετέχοντες, σε περιορισμένο αριθμό, θα ανταποκρίνονται συλλογικά σ’αυτή την πρόκληση.

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙ
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος οργανώνει 4 βραδιές κάθε χρόνο για να συνδέσει τα οικοσυστήματα της γαλλικής και της ελληνικής καινοτομίας που θέτουν νέες βάσεις για τον κόσμο του αύριο. Για το 2017, ο κύκλος παρουσιάζει πρωτοπόρους που εργάζονται σε ποικίλους τομείς όπως η γεωργία (στις 23 Φεβρουαρίου) ή οι έξυπνες πόλεις (το φθινόπωρο). Οι εκδηλώσεις θα έχουν τη μορφή lab sessions, συζητήσεων που θα ακολουθούνται από Cocktail-Networking ή προβολών ντοκιμαντέρ όπως η ταινία-φαινόμενο «Αύριο», στις 27 Ιανουαρίου ή το ντοκιμαντέρ «Farming on crisis «, στις 23 Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ
Οι στρογγυλές τράπεζες για την Εκπαίδευση διεξάγονται από το 2013 και τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Λαμβάνουν χώρα κάθε δύο με τρείς μήνες ακολουθώντας ένα κοινό σχήμα: μία διάλεξη για το ευρύ κοινό το απόγευμα της Παρασκευής στο Γαλλικό Ινστιτούτο, ένα γεύμα εργασίας με στελέχη της Εκπαίδευσης και εκπροσώπους του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, συνδιοργανώτριας του κύκλου, και τέλος ένα εργαστήριο το πρωινό του Σαββάτου για το κοινό που επιθυμεί να εμβαθύνει τον προβληματισμό.

Ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα που το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σας προσκαλεί να ανακαλύψετε καθ’ όλη την διάρκεια του 2017.