Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Βυζαντινές Αρχόντισσες

Βυζαντινές Αρχόντισσες
Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων θα φιλοξενήσει από τις 11 έως τις 30 Ιουνίου στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου, την έκθεση της Ντιάνας Μπισογιάννη με θέμα Βυζαντινές Αρχόντισσες, η οποία προβάλλει τη συμβολή των γυναικών στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Η Ντιάνα Μπισογιάννη επί σειρά ετών ασχολείται με την έρευνα όλων των εποχών του Βυζαντίου, καθώς και των μεταβυζαντινών χρόνων, εστιάζοντας την προσοχή της στην πνευματικότητα και την αισθητική που αναπτύχθηκε μέσα από την ελληνορθόδοξη παράδοση.

Ζωγραφίζει και παραλλήλως μεταμορφώνει τις επιφάνειες σε ανάγλυφες  εικαστικές συνθέσεις της «μαλακής γλυπτικής»  (soft sculpture). Το ενδιαφέρον της στρέφεται  κυρίως στους ρόλους που διαδραμάτισαν οι γυναίκες της άρχουσας τάξης και της αυτοκρατορικής αυλής, οι οποίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο με την συμμετοχή τους  στην πολιτική, τις τέχνες και τα γράμματα. Βυζαντινές Αρχόντισσες όπως η Αγία Ελένη 326 μ.Χ., η Θεοδώρα 527μ.χ., η Αγία Θεοδοσία 730 μ.Χ. η Αγία Ειρήνη η Αθηναία και άλλες αυτοκράτειρες και αγίες, φωτισμένες  προσωπικότητες εκείνης της περιόδου.

Μέσα από  εικαστικές παρεμβάσεις και συνεχόμενες διαπραγματεύσεις χρωμάτων, σχημάτων, όγκων και ρυθμικών μοτίβων, παρουσιάζονται συνολικά 60 έργα, που πλαισιώνονται με στοιχεία της προσωπικότητας και της εποχής των συγκεκριμένων γυναικών.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης  Αθηνά Σχινά.

Σχετικές ειδήσεις
Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση 1950-1974, έκθεση στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
04.01.2017 15:47
Μετά τις εκθέσεις «Εικαστικές τέχνες και Αντίσταση 1936 - 1949» που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος σε Αθήνα και Πάτρα, στο πλαίσιο της ίδιας απόφασης της Γενικής μας Συνέλευσης αναφορικά με την έκθεση «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση», το ΕΕΤΕ προχώρησε στη δεύτερη φάση της μελέτης που περιλαμβάνει την περίοδο από το 1950 μέχρι και το 1974.
Ξεναγήσεις στην έκθεση
16.12.2016 15:23
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), η Ουγγρική Ακαδημία Τεχνών, με τη συνεργασία της Πρεσβείας της Ουγγαρίας στην Αθήνα παρουσιάζουν την έκθεση φωτογραφίας Ανιχνεύσεις και φωτογραφικά αρχεία: Αρχεία Ζωής, στη Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων στο κτίριο Πειραιώς, από τις 19 Οκτωβρίου 2016 έως τις 8 Ιανουαρίου 2017.
91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού: η έκθεση στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
18.10.2016 11:44
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) παρουσιάζει την έκθεση 91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού, από τις συλλογές της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ.& Σ. Μοσχανδρέου Ι. Π. Μεσσολογγίου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο κτίριο του Μεταξουργείου, από τις 8 Νοεμβρίου 2016 έως τις 8 Ιανουαρίου 2017.
Ο Έκτος Κύκλος του Prix Pictet: Disorder – Αταξία στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
30.06.2016 13:38
Το διεθνές βραβείο φωτογραφίας Prix Pictet σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων συνεχίζει την περιοδεία της Έκθεσης των Επιλαχόντων για τον έκτο κύκλο του με τίτλο Disorder (Aταξία) στη Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων στο κτίριο της πλατείας Κουμουνδούρου, από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2016.
Ζωή: έκθεση του Νίκου Σταυρακαντωνάκη στις Εικαστικές Αναζητήσεις
09.03.2016 14:34
Στα πλαίσια της συμμετοχής τους στο 3ο Φεστιβάλ Χαρακτικής Αθηνών, οι Εικαστικές Αναζητήσεις, ένας χώρος που δημιούργησε ο Μελέτης Φικιώρης και προσφέρεται αφιλοκερδώς στους, νέους κυρίως, εικαστικούς για να παρουσιάζουν την δουλειά τους, εγκαινιάζουν την Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016, ώρα 7:00μ.μ. την έκθεση χαρακτικής του Νίκου Σταυρακαντωνάκη, με τον τίτλο «Ζωή».