Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

Βυζαντινές Αρχόντισσες

Βυζαντινές Αρχόντισσες
Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων θα φιλοξενήσει από τις 11 έως τις 30 Ιουνίου στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου, την έκθεση της Ντιάνας Μπισογιάννη με θέμα Βυζαντινές Αρχόντισσες, η οποία προβάλλει τη συμβολή των γυναικών στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Η Ντιάνα Μπισογιάννη επί σειρά ετών ασχολείται με την έρευνα όλων των εποχών του Βυζαντίου, καθώς και των μεταβυζαντινών χρόνων, εστιάζοντας την προσοχή της στην πνευματικότητα και την αισθητική που αναπτύχθηκε μέσα από την ελληνορθόδοξη παράδοση.

Ζωγραφίζει και παραλλήλως μεταμορφώνει τις επιφάνειες σε ανάγλυφες  εικαστικές συνθέσεις της «μαλακής γλυπτικής»  (soft sculpture). Το ενδιαφέρον της στρέφεται  κυρίως στους ρόλους που διαδραμάτισαν οι γυναίκες της άρχουσας τάξης και της αυτοκρατορικής αυλής, οι οποίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο με την συμμετοχή τους  στην πολιτική, τις τέχνες και τα γράμματα. Βυζαντινές Αρχόντισσες όπως η Αγία Ελένη 326 μ.Χ., η Θεοδώρα 527μ.χ., η Αγία Θεοδοσία 730 μ.Χ. η Αγία Ειρήνη η Αθηναία και άλλες αυτοκράτειρες και αγίες, φωτισμένες  προσωπικότητες εκείνης της περιόδου.

Μέσα από  εικαστικές παρεμβάσεις και συνεχόμενες διαπραγματεύσεις χρωμάτων, σχημάτων, όγκων και ρυθμικών μοτίβων, παρουσιάζονται συνολικά 60 έργα, που πλαισιώνονται με στοιχεία της προσωπικότητας και της εποχής των συγκεκριμένων γυναικών.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης  Αθηνά Σχινά.

Σχετικές ειδήσεις
91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού: η έκθεση στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
18.10.2016 11:44
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) παρουσιάζει την έκθεση 91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού, από τις συλλογές της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ.& Σ. Μοσχανδρέου Ι. Π. Μεσσολογγίου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο κτίριο του Μεταξουργείου, από τις 8 Νοεμβρίου 2016 έως τις 8 Ιανουαρίου 2017.
Ο Έκτος Κύκλος του Prix Pictet: Disorder – Αταξία στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
30.06.2016 13:38
Το διεθνές βραβείο φωτογραφίας Prix Pictet σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων συνεχίζει την περιοδεία της Έκθεσης των Επιλαχόντων για τον έκτο κύκλο του με τίτλο Disorder (Aταξία) στη Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων στο κτίριο της πλατείας Κουμουνδούρου, από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2016.
100 Χρόνια Χοσέ Γουαδαλούπε Ποσάδα: έκθεση στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
22.02.2016 10:43

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Μεξικού και την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών του Μεξικού, της Μεξικάνικης Υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας για την Ανάπτυξη και του Ιδρύματος Posada, παρουσιάζουν την έκθεση 100 Χρόνια Χοσέ Γουαδαλούπε Ποσάδα (1852 – 1913) σε επιμέλεια του Ντένη Ζαχαρόπουλου.
Πολυτεχνείο 1973: έκθεση φωτογραφίας στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων
05.11.2015 14:51
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και οι εκδόσεις FLIPPRESS σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου παρουσιάζουν την έκθεση φωτογραφίας «Πολυτεχνείο 1973» από τα αρχείο του φωτορεπόρτερ Βασίλη Καραγεώργου, στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας από 13 έως 29 Νοεμβρίου.
Τρεις γενιές ελληνικής Ζωγραφικής – Χαρακτικής: έκθεση στην Πινακοθήκη Αθηναίων
29.10.2015 17:00
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου Ι.Π. Μεσολογγίου μας προσκαλούν στα εγκαίνια της μεγάλης εικαστικής έκθεσης Τρεις γενιές ελληνικής Ζωγραφικής – Χαρακτικής, τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 7.00 μ.μ. στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.