Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

"Ανθρωπόκαινος, 20° C": Έκθεση από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

Τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα, εγκαινιάζεται η έκθεση του Ανδρέα Σιτορέγκο, με τίτλο Ανθρωπόκαινος, 20° C, στο Τζαμί Καρά Μουσά Πασά, στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου. Πρόκειται για μία  βίντεο εγκατάσταση in situ που πραγματοποιείται με την αιγίδα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.

 

Ο τίτλος του έργου, αποτελεί αναφορά στην επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής από ανθρωπογενείς αιτίες, που σηματοδοτούν την αυγή μιας νέας γεωλογικής περιόδου για τον πλανήτη Γη, και που οι επιστήμονες ονόμασαν “Ανθρωπόκαινο Εποχή”. Η πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση για την άνοδο  της θερμοκρασίας κατά 20οC στον Β. Πόλο, είναι το συμπληρωματικό σχόλιο στον τίτλο της έκθεσης, για  να περιγραφεί το συγκεκριμένο θέμα του έργου, που είναι το λιώσιμο των πάγων εξαιτίας ανθρωπογενών παραγόντων.

 

Η βίντεο εγκατάσταση ξετυλίγεται ως αφήγηση , πάνω και μέσα στα αρχιτεκτονικά στοιχεία του συγκεκριμένου εσωτερικού χώρου, από τα τόξα και την κόγχη, μέχρι τον τρούλο, κι αποτελείται από έξι προβολές: Στα τόξα, τοποθετούνται οι φάσεις μιας Σισύφειας ανηφορικής πορείας, με τον σύγχρονο Άνθρωπο να σέρνει ένα κομμάτι πάγου. Στην κόγχη, προβάλλεται η άνοδος της στάθμης του νερού, ενώ στον τρούλο, παρουσιάζεται το βίντεο που υπαινίσσεται  τον εγκλωβισμό του θεατή μέσα στο νερό, καθώς κλείνει αργά το σκέπασμα πάνω από την επιφάνεια του νερού.

 

Ο σχεδιασμός της εγκατάστασης, με τα βίντεο και το ηχητικό περιβάλλον μέσα στο οποίο διαδραματίζεται το θέμα, σχεδιάστηκαν in situ, με τη συνεργασία του καλλιτέχνη και της επιμελήτριας στο τέλος Νοεμβρίου 2016, προκειμένου να ενσωματωθεί το έργο στον συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό χώρο.

 

Ας σημειωθεί, ότι το γεγονός της επιτάχυνσης της κλιματικής αλλαγής στην Ανθρωπόκαινο εποχή, έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια της Οικολογικής Τέχνης και του Καλλιτεχνικού Ακτιβισμού, θέμα και τίτλος για διεθνείς ομαδικές εκθέσεις, κινητοποιώντας καλλιτέχνες όπως ο Olafur Eliasson και ο Wei Wei, και επιμελητές - διανοητές, όπως ο Nicolas Bourriaud.

 

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

Καλλιτέχνης: Ανδρέας Σιτορέγκο

Κάμερα: Κωνσταντίνος ΤηλιγάδηςΑνδρέας Σιτορέγκο

Επιμέλεια-κείμενα: Αννα Χατζηγιαννάκη

Σχετικές ειδήσεις
03.11.2016 11:08
Tην Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016 εγκαινιάζεται στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης έκθεση χαρακτικής με τίτλο "Χαρακτικές συνομιλίες. Οι νέοι Έλληνες χαράκτες απέναντι στους Έλληνες χαράκτες του παρελθόντος", όπου συμμετέχουν νέοι χαράκτες του Τομέα Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Η Γιόκο Όνο με το «Ex-it» στα 51α Δημήτρια!
26.09.2016 13:39
Η Γιόκο Όνο για έναν σχεδόν μήνα θα "καταλάβει" το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με την εγκατάσταση «Ex-it», φίλμς και διαδραστικές performances, στα πλαίσια των 51ων Δημητρίων.
Παρουσίαση του noise:muse project 2016 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
08.06.2016 16:38
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μας προσκαλεί στην παρουσίαση του noise:muse project 2016 και στη συμμετοχική ηχητική δράση για το κοινό "Ιmagine", στο πλαίσιο της έκθεσης ENIGAMI, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Αναδρομική έκθεση για τον Γιώργο Ζογγολόπουλο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου
15.04.2016 12:36
Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου γι’ αυτό το καλοκαίρι μια αναδρομική έκθεση στο έργο του διακεκριμένου γλύπτη, Γιώργου Ζογγολόπουλου, με τίτλο "Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης".
Nature Morte: ομαδική έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
30.03.2016 14:43
Η συνύπαρξη πέντε Ελλήνων καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στον τόπο τους και το εξωτερικό και ενός ιστορικού καλλιτέχνη από τη Γερμανία, συνιστούν την πρόταση για μία έκθεση στο ζήτημα της Νεκρής Φύσης του 2016, σε επιμέλεια της Μαρίας Μαραγκού, στο Mουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.