Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Άγρα σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη ο κατάλογος της αναδρομικής έκθεσης του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου Όψεις αδήλων στο Κτήριο της οδού Πειραιώς, που εγκαινιάστηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2016. Ο κατάλογος περιλαμβάνει 140 έργα του καλλιτέχνη.

Ζωγραφικὴ μαρτυρία μιᾶς διαδρομῆς αὐτογνωσίας ἀπὸ τὴ μαθητεία στὸ πραγματικὸ μέχρι τοὺς πειρασμοὺς τοῦ ἀοράτου καὶ ἀπὸ ἐκεῖ στὰ στοιχειώδη ζητούμενα μιᾶς λιτῆς εὐημερίας. Ἕνα φωτεινὸ παραπέτασμα στὸ χάος εἶναι ἡ ζωγραφικὴ καὶ «ὄψις ἀδήλων τὰ φαινόμενα».
Όταν ήμαστε μικρά με την αδελφή μου, μας έδινε η μητέρα μας από ένα ψαλίδι και κόβαμε, πέρα-δώθε σε μακριές λουρίδες, τα παλιωμένα ρούχα που δεν άντεχαν πια άλλες επιδιορθώσεις.

Ταιριάζαμε τα χρώματα, δέναμε μετά τις λουρίδες τη μία με την άλλη και τις τυλίγαμε σε μεγάλες μπάλες. Το κάναμε με χαρά, και για την επιτρεπόμενη καταστροφή και για το παιχνίδι με τα πολύχρωμα κουβάρια, πριν μπουν υφάδι στο στημόνι του αργαλειού και γίνουνε στρωσίδια τα κουρέλια μας. Όταν μετά ξαπλώναμε στις καθαρές, φρεσκοπλυμένες κουρελούδες, αναγνωρίζαμε στις ρίγες τους τα ρούχα μας, φορέματα, σεντόνια, τραπεζόπανα, πετσέτες. Την ιστορία μας, τη ζωή μας μεταπλασμένη στην αυτονόητη συνέχεια της οικιακής οικονομίας.
Τίποτε δεν πάει χαμένο, τίποτε δεν παλιώνει όσο μπορεί να μας συντρέχει ζωντανό. Τα πίσω χρόνια μας μας φέρανε ως εδώ –τα κουρελάκια μας–, να ονειρευόμαστε το μέλλον πολύχρωμο και φωτεινό και ωραίο και νάμαστε κι εμείς γεροί να το καλοδεχτούμε.

Διαβάστε επίσης: Όψεις αδήλων, έκθεση του Χρήστου Μποκόρου στο Μουσείο Μπενάκη