Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Dreams and Fragments: Ομαδική έκθεση στην Γκαλερί Λόλα Νικολάου

Dreams and Fragments: Ομαδική έκθεση στην Γκαλερί Λόλα Νικολάου

Η Γκαλερί Λόλα Νικολάου παρουσιάζει την ομαδική έκθεση των Λήδας Αλεξοπούλου, Άκη Καράνου, Εγκράτειας Ρούμπου με τίτλο Dreams and Fragments.

 

Στη ζωγραφική της Λήδας Διονυσίας Αλεξοπούλου η πλαστικότητα επιτυγχάνεται με την αίσθηση της κίνησης και της σκιάς, καθώς το χαρτί/ξύλο τρυπιέται, κόβεται ή καίγεται σε πολλά σημεία του έργου. Χρησιμοποιώντας στοιχεία υπαρκτά κι αναγνωρίσιμα του φυσικού και τεχνητού περιβάλλοντος η ζωγράφος δημιουργεί άλλοτε μινιμαλιστικά ‘τοπία’ κι άλλοτε πιο πολύπλοκες συνθέσεις καλώντας το βλέμμα του θεατή να κυλήσει, να περιπλανηθεί μέσα σε αυτά. Ο θεατής μπορεί έτσι να ζήσει στο ‘κοσμικό σύμπαν που εκείνη οικοδόμησε’, ‘όπου με διαλεκτικές σχέσεις ανάμεσα στο ιερό  και το βέβηλο, αποκαθαίρει τους επιθετικούς προσδιορισμούς από τη λειτουργία συνύπαρξης των μοτίβων της, ενώ δεν τους αφαιρεί τον τελετουργικό τους χαρακτήρα, επιτείνοντας την παραδοξότητα και τονίζοντας τα απροσδόκητα της ζωής .’ (Αθηνά Σχινά, έκθεση Πλόες ΧΧ, Άνδρος 2014).

 

O Άκης Καράνος χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα μέσων στην καταληκτική του έρευνα πάνω στην λανθάνουσα σχέση προσλαμβανουσών και οπτικών ερεθισμάτων. Με μεταμοντέρνα ματιά προσκαλεί τους θεατές να εξερευνήσουν την οριακή περιοχή μεταξύ μορφής και σημασίας, αποκαλύπτοντας απροσδόκητα σημεία σύγκλισης ανάμεσα στη Παράδοση και τις διαπολιτισμικές εικόνες, που κοινωνεί μέσω συναρπαστικά αντισυμβατικής αισθητικής. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της πρακτικής του Άκη Καράνου, είναι ο τρόπος με τον οποίο εγκαθιδρύει έναν χώρο νοητικής αλληλεπίδρασης μεταξύ καθολικά αναγνωρίσιμων εικόνων και αντίληψης καλώντας τους θεατές να εξερευνήσουν την ρευστή σχέση ανάμεσα σε φαντασία και ερμηνεία στη σύγχρονη εποχή. (Dario Rutigliano/Melissa C. Hilborn -Curators).

 

Ταξίδι αναζήτησης για την Εγκράτεια Ρούμπου. Αυτογνωσία ή κάθαρση, η κόλαση του Δάντη? Μια διαδρομή δύσκολη, όπου οι λέξεις αν και άηχες διαθέτουν δύναμη. Λέξεις και εικόνες που προσκαλούν το θεατή σε επαναλαμβανόμενη φυγή από το μικρόκοσμο του. Δημιουργούν ρωγμές. Γεννούν την ανάγκη να βυθιστεί, πέρα από την επιφάνεια. Αυτές οι διαδρομές, αυτή η αναζήτηση καταγράφονται με εικόνες, με λέξεις, με χρώμα και σημάδια στη ζωγραφική επιφάνεια. Σκέψεις, συναισθήματα και βιώματα, οι άλλοι κι εγώ σε μια συνύπαρξη εικαστική.

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση των Δ. Βασιλειάδη, Κ. Βικία-Σακελλάρη, Ε. Στόικου, Σ. Ταυλαρίδη στη γκαλερί Λόλα Νικολάου
16.11.2016 11:44
Η Γκαλερί Λόλα Νικολάου στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει τα έργα τεσσάρων καλλιτεχνών σε μία κοινή έκθεση.
Placebo: έκθεση της Πέγκυς Κλιάφα στη γκαλερί Λόλα Νικολάου
07.09.2016 16:43
Η γκαλερί Λόλα Νικολάου εγκαινιάζει την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 την έκθεση της Πέγκυς Κλιάφα με τίτλο Placebo.
REM-Brand Name 2016: Η Γνησιότητα του Καλλιτέχνη στη γκαλερί Λόλα Νικολάου
15.06.2016 17:09
Το REM-Brand Name που διοργανώνει η γκαλερί Λόλα Νικολάου στη Θεσσαλονίκη επιστρέφει από τις 28 Ιουνίου έως τις 26 Αυγούστου, δίνοντας μας την ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα έργο τέχνης δίνοντας, γιατί όχι, έστω και 5 ευρώ!
Αμφίσημος Λόγος: Έκθεση του Σαράντη Γκάγκα στην Γκαλερί Λόλα Νικολάου
20.04.2016 15:17
Την Παρασκευή 6 Μαΐου 2016 εγκαινιάζεται στην Γκαλερί Λόλα Νικολάου, η έκθεση του Σαράντη Γκάγκα με τίτλο ΑΜΦΙΣΗΜΟΣ ΛΟΓΟΣ.
Τρεις Χώροι, Τρεις Προσωπικές Διαδρομές, Τρεις Ζωγραφικοί Λόγοι: έκθεση στη γκαλερί Λόλα Νικολάου
21.03.2016 11:26
Στην γκαλερί Λόλα Νικολάου, η Έλλη Χρυσίδου, η Ljiljana Jaric, και η Έμμυ Χατζηφωτιάδου, με διαφορετικές αφετηρίες η κάθε μία και πορείες, συναντώνται και συνδιαμορφώνουν μία κοινή εικαστική πράξη.