Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

Ο Δεκέμβριος

Ο Δεκέμβριος
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φιλοξενεί στον υπαίθριο χώρο του Μεγάρου Σταθάτου ένα από τα γλυπτά έργα του Ugo Rondinone, τον Δεκέμβριο, ο οποίος ανήκει σε μια ομάδα δώδεκα γλυπτών, που στο σύνολό τους αντιπροσωπεύουν τους μήνες του χρόνου.

Κάθε έργο έχει ύψος τρία μέτρα και είναι τοποθετημένο σε ξύλινο βάθρο. Το κάθε γλυπτό αποτελεί μία άμορφη μάλλον μάζα στην οποία όμως σχηματίζεται ένα πρόσωπο με ξεχωριστή έκφραση κάθε φορά.
Η διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας, που περιλαμβάνει το πλάσιμο των γλυπτων σε πηλό, τη χύτευση σε αλουμίνιο και το λουστράρισμα στο χρώμα του πηλού, είναι εμφανής.

Τα έργα αυτά που είναι τα πρώτα ελεύθερα εικονιστικά γλυπτά του καλλιτέχνη. Εκπροσωπούν την τέταρτη και τελευταία ομάδα των προσωπείων που ο Rondinone αποκαλεί «Ανατολή Σελήνης». Η κάθε ομάδα έχει ονομαστεί από ένα σημείο του ορίζοντα.

Το έργο του Ugo Rondinone έχει τεράστια ποικιλομορφία, από τη φωτογραφία, το video και τη σύνθεση , έως τη ζωγραφική, τη γλυπτική και το σχέδιο. Ο Rondinone έχει συχνά περιγραφεί ως ένας ρομαντικός καλλιτέχνης, δεδομένου ότι ασχολείται με τα ερωτήματα του χρόνου και του συνόρου, καθώς και με τα όρια του ονείρου και της πραγματικότητας.

Σχετικές ειδήσεις
Μουσείο Μπενάκη: εκθεσιακό πρόγραμμα Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2016
30.08.2016 16:53
Το Μουσείο Μπενάκη ανακοινώνει το εκθεσιακό του πρόγραμμα για τη νέα περίοδο. Παρακάτω δείτε τις εκθέσεις που θα εγκαινιαστούν από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο 2016.
Ηρακλής. Υπερβατική πορεία: έκθεση της Χριστίνας Κουλουμπή στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
05.07.2016 09:58
Το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης φιλοξενεί την ενδιαφέρουσα και διαφορετική έκθεση "Ηρακλής. Υπερβατική πορεία" της εικαστικής καλλιτέχνιδας και ηθοποιού Χριστίνας Κουλουμπή, που απευθύνεται στο κοινό όλων των ηλικιών.
Vicious Circle: έκθεση του Ταξιάρχη Μερμίρη στην Blender Gallery
18.02.2016 12:58
H Blender Gallery σας προσκαλεί στα εγκαίνια της δεύτερης ατομικής έκθεσης του Ταξιάρχη Μερμίρη "Vicious Circle", που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 3 Μαρτίου, στις 19:00.
Aenima: έκθεση του Πάνου Φαμέλη στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
18.01.2016 11:03
Την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η ατομική έκθεση του Πάνου Φαμέλη με τίτλο “Aenima”.
O Olivier Descotes, νέος Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη
18.01.2016 09:50
Εκ μέρους της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, έχω τη χαρά να ανακοινώσω το διορισμό του κυρίου Olivier Descotes (Ολιβιέ Ντεκότ), υπευθύνου καλλιτεχνικής δημιουργίας του γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού και Επικοινωνίας, στη θέση του Διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη.