Το Σχολείο του Σινεμά παρουσιάζει το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Δεκεμβρίου 2016 τις ταινίες Τα Παιδιά του Παραδείσου, του Μαρσέλ Καρνέ και Γυναίκα Πειρασμός, του Πρέστον Στάρτζες.

Τα Παιδιά του Παραδείσου
Les Enfants Du Paradis
Δραματική 1945 | Α/Μ | Διάρκεια: 190′

Κατάλληλη για όλες τις ηλικίες Γαλλική ταινία, σκηνοθεσία Μαρσέλ Καρνέ με τους: Ζαν-Λουί Μπαρό, Πιέρ Μπρασέρ, Αρλετί

Στο Παρίσι του 1830 ο Μπατίστ, ένας μίμος του θεάτρου, ερωτεύεται την Γκαράνς, μια ηθοποιό την οποία πολιορκούν πολλοί άντρες. Οι πολυτάραχες ζωές τους θα συναντηθούν και θα χωρίσουν πολλές φορές, το πάθος του Μπατίστ όμως θα παραμείνει άσβεστο. – Συνοπτική κριτική (Αθηνόραμα)

Διαφημισμένα σαν το γαλλικό «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» και τεράστια εμπορική επιτυχία στην εποχή τους, τα «Παιδιά του Παραδείσου» αποτελούν επίτευγμα και μόνο για τον τρόπο και τις συνθήκες υπό τις οποίες κατάφεραν να γυριστούν στην περίοδο της γερμανικής κατοχής. Συναρπαστικό πανόραμα εποχής και αξέχαστη ερωτική ιστορία, παραμένουν -μαζί με τον «Κανόνα του Παιχνιδιού» του Ζαν Ρενουάρ- η σημαντικότερη, μεγαλειώδης και αξεπέραστη μέχρι σήμερα στιγμή του γαλλόφωνου αφηγηματικού κινηματογράφου.

Σκηνοθεσία: MARCEL CARNE
Σενάριο: JACQUES PREVERT
Παραγωγή: RAYMOND BORDERIE
Μουσική: JOSEPH KOSMA, MAURICE THIRIET
Μοντάζ: HENRI RUST, MADELEINE BONIN
Κοστούμια: ANTOINE MAYO
Σκηνικά: ALEXANDRE TRAUNER

Διεύθυνση Φωτογραφίας: ROGER HUBERT
Πρωταγωνιστούν: ARLETTY, JEAN LOUIS BARRAULT, PIERRE BRASSEUR, MARCEL HERRAND, PIERRE RENOIR, MARIA CASARES, LOUIS SALOU

Απόσπασμα συνέντευξης με τον ΜΑΡΣΕΛ ΚΑΡΝΕ:

-Πώς προέκυψε η δημιουργία της ταινίας;

-Η ταινία προέκυψε από τον Ζαν-Λουί Μπαρό, ο οποίος μας είπε την ιστορία ενός μίμου, του Ντεμπερό, η οποία μας καταγοήτευσε. Ο Ντεμπερό, στην ακμή της καριέρας του, περπατούσε στην Boulevard du Crime, μαζί με την ερωμένη του. Τότε, ένας μεθύστακας φώναξε την ερωμένη και ο Ντεμπερό τον έσπρωξε μακριά με το μπαστούνι του, αλλά εκείνος επέστρεψε και συνέχισε να φωνάζει και να αποκαλεί τη γυναίκα με διάφορες ονομασίες. Ο Ντεμπερό, οργισμένος, χτύπησε τον μεθυσμένο ξανά με το μπαστούνι τόσο δυνατά, που εκείνος έπεσε νεκρός. Και τότε, όλοι έτρεξαν στη δίκη που έγινε, για να ακούσουν τον διάσημο μίμο να μιλάει! Θεώρησα ότι ήταν μια απίθανη ιστορία, το ίδιο και ο Πρεβέρ. Ο παραγωγός μου, Πολβέ, μου είπε: «Θα βγάλω πολλά λεφτά από τους «επισκέπτες της νύχτας». Μαρσέλ, θέλω να μου κάνεις μια πολύ μεγάλη ταινία. Σαν μια τοιχογραφία.» Εκείνη την εποχή όμως είχαμε πολύ λίγα μέσα για να γυρίσουμε ταινία, ήταν εποχή πολέμου. Αποφάσισα να ψάξω υλικό για την ταινία στο μουσείο Carnavalet και έβγαλα περίπου 200 φωτογραφίες από χαρακτικά. Στην οδό Ντοφίν βρήκα ένα βιβλίο του Ζυλ Ζανέν στο οποίο ανακάλυψα ότι ο εξώστης του θεάτρου είναι γνωστός και «παράδεισος»… Σύντομα καταλάβαμε ότι η ταινία θα έχει πολύ μεγάλη διάρκεια. Και ήταν ο Πολβέ που πρότεινε να την χωρίσουμε σε δύο μέρη, σε δύο εποχές. Δέχτηκα, με την προϋπόθεση ότι η πρώτη αποκλειστική κυκλοφορία στο Παρίσι θα έδειχνε την ταινία στο σύνολό της ως μία. Συμφώνησε. Τότε, όταν οι Αμερικανοί εισέβαλλαν στο Βισύ, τα γυρίσματα στη Νίκαια έπρεπε να σταματήσουν. Λάβαμε εντολή από το Βισύ, να επιστρέψουμε στο Παρίσι. Η ταινία προβλήθηκε τελικά όπως είχα θελήσει, ολόκληρη. Η ταινία παιζόταν στους κινηματογράφους για 45 συνεχόμενες εβδομάδες. Και οι πωλήσεις εισιτηρίων σε άλλες περιοχές του Παρισιού που παιζόταν η ταινία επίσης διπλασιάστηκαν. Η ταινία ακόμα προβάλλεται σε όλο τον κόσμο.

«Γυναίκα Πειρασμός» (1941) του Πρέστον Στάρτζες

Μια από τις πιο αντισυμβατικές κωμωδίες όλων των εποχών, το ασπρόμαυρο αριστούργημα του Πρέστον Στάρτζες, με πρωταγωνιστές την Μπάρμπαρα Στάνγουϊκ, τον Χένρι Φόντα και τον Τζέιμς Κόμπερν, θα δούμε την Κυριακή 18.12.2016 στο Σχολείο του Σινεμά στις 20.00 με ελεύθερη είσοδο, ανάλυση και συζήτηση!

Αφηγείται μια ανατρεπτική ιστορία αγάπης με τον πανέξυπνο και ανάλαφρο τρόπο της χολιγουντιανής screwball αισθητικής. Η «Γυναίκα Πειρασμός» καταφέρνει να παντρέψει το λαβ στόρι με πανέξυπνα δροσερά σχόλια και να μεταμφιέσει τα πρωτοπόρα γκαγκς, με τον πιο στιλάτο και ρομαντικό τρόπο, αποφεύγοντας τη λογοκρισία και τους περιορισμούς της εποχής

Η Τζέιν είναι μια λαμπερή ακαταμάχητη χαρτοκλέφτρα η οποία με την πολύτιμη βοήθεια του πατέρα της ξεπαραδιάζει πλούσια θύματα, κάνοντας αλόγιστη χρήση της ασύμμετρης λάμψης και της ανεκλάλητης ομορφιά της. Η ομάδα των απατεώνων οργώνει τις θάλασσες και αναζητά υποψήφιους στόχους σε υπερπολυτελή κρουαζιερόπλοια. Η μοίρα τους ρίχνει πάνω στον Τσαρλς, έναν ντροπαλό και εκνευριστικά αφελή ερπετολόγο, που φαντάζει ως το τέλειο θύμα στα μάτια της υπέροχης λωποδύτισσας, η οποία σκοπεύει να τον αποπλανήσει. Ωστόσο ο έρωτας φαίνεται ότι έχει διαφορετικά σχέδια για την εξέλιξη της περίεργης σχέσης. – πηγή: http://www.cinemag.gr

Η γυναίκα πειρασμός The Lady Eve (1941)

Σκηνοθεσία Πρέστον Στάρτζες
Παραγωγή Πολ Τζόουνς
Μπάντι Τζι ΝταΣίλβα
Σενάριο Πρέστον Στάρτζες
Μόκτον Χόφι (Διήγημα)
Πρωταγωνιστές Μπάρμπαρα Στάνγουικ
Χένρι Φόντα
Τσαρλς Κόμπερν
Μουσική Φιλ Μπουτελιέ
Φωτογραφία Βίκτορ Μίλνερ
Πρώτη προβολή Country flag 25/2/1941
Κυκλοφορία 1941
Διάρκεια 94 λεπτά
Προέλευση Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Γλώσσα Αγγλικά

Η ταινία Η γυναίκα πειρασμός (αγγλ. The Lady Eve) είναι σοφιστικέ κωμωδία παραγωγής 1941 σε σκηνοθεσία Πρέστον Στάρτζες. Η ταινία είναι βασισμένη σε μυθιστόρημα του Μόκτον Χόφι, ενώ το σενάριο γράφτηκε από τον ίδιο τον Στάρτζες. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ο Χένρι Φόντα και η Μπάρμπαρα Στάνγουικ.

Το 1994 ταινία επελέγη να φυλαχθεί για διατήρηση στο Εθνικό Αρχείο Κινηματογράφου των ΗΠΑ από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, με αιτιολόγηση πως είναι πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική.