Οι Kalfayan Galleries σε συνεργασία με την Galerie Krinzinger (Βιέννη) παρουσιάζουν την ατομική έκθεση της διεθνούς φήμης εικαστικού Martha Jungwirth με έργα από τη σειρά ‘Paros’ (2015) τα οποία εμπνεύστηκε και δημιούργησε στο ομώνυμο ελληνικό νησί. Η έκθεση αποτελεί ιδέα της Antonia Rahofer.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, 19:00 – 21:00.

Τα έργα της Martha Jungwirth αντικατοπτρίζουν την άρρηκτη σχέση μεταξύ ταξιδιού και ζωγραφικής. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών η Jungwirth έχει ταξιδέψει επανειλημμένως στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, το Μαρόκο, την Αίγυπτο, το Ομάν, το Μεξικό, τη Γουατεμάλα, και αρκετές φορές στο Μπαλί, τη Βιρμανία και την Καμπότζη. Το 2015 –δέκα χρόνια μετά την πρώτη της επίσκεψη- επέστρεψε στο ελληνικό νησί της Πάρου και αυτή η εμπειρία αποτελεί την αφετηρία της σειράς των έργων που παρουσιάζονται στην ατομική έκθεσή της στις Kalfayan Galleries. Απορρίπτoντας την παραστατικότητα, τα έργα της Jungwirth παραμένουν πιστά στο να εκφράζουν τις αντιδράσεις της καλλιτέχνιδος στα ερεθίσματα της πραγματικότητας, μεταφράζοντας τα συναισθήματα και τις εμπειρίες της σε ζωηρά χρώματα. Κάθε σχέδιο όχι μόνο ανοίγει ένα παράθυρο στη διαδικασία της δημιουργίας του και στο ενδιαφέρον της Jungwirth για τη Φύση, για το πραγματικό και το μυθικό αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζει ένα χρωματιστό απόσπασμα της αυτοβιογραφίας της καλλιτέχνιδας.

Τα έργα της Jungwirth που παρουσιάζονται στις Kalfayan Galleries ανήκουν στη σειρά σχεδίων (υδατογραφίες σε χαρτί) εμπνευσμένων από τις Κυκλάδες, μια θεματική που ξεκίνησε μετά τις επισκέψεις της καλλιτέχνιδος στην Πάρο και τη Νάξο το 1995 και το 1996. Όπως σημειώνει ο Peter Gorsen στον κατάλογο της έκθεσης «Martha Jungwirth. Ein Malbuch »(1997): «Με τη σειρά “Κυκλαδικά ειδώλια και Τοπία από τη Νάξο και την Πάρο”, η Martha Jungwirth ξεκινήσε ένα ταξίδι σε έναν αρχαϊκό, προ-λεκτικό κόσμο έκφρασης, που χαρακτηρίζεται από μύθους και αρχαίες, μαγικές μορφές. Οι Κυκλάδες μας φέρνουν αντιμέτωπους με το πολιτιστικό τοπίο της πρώιμης ελληνικής ιστορίας που θέτει σε δοκιμασία τόσο την προβολή όσο και την περισυλλογή. […] Με τις ακτές τους να βρέχονται από το Αιγαίο, η Νάξος και η Πάρος, όπου η Jungwirth πέρασε δύο μήνες το καλοκαίρι του 1995 και του 1996 αντίστοιχα, της έδωσαν πρόσβαση- όπως το Μπαλί νωρίτερα – σε έναν χαμένο, νεανικό παράδεισο, σε έναν μυστικιστικό χώρο για την επίκληση των πνευμάτων και των μύθων. Εδώ, μακριά από τους συνηθισμένους τουριστικούς προορισμούς, η Jungwirth δημιούργησε υδατογραφίες με τοπία, πάνω σε σελίδες λογιστικών βιβλίων. Η καλλιτέχνης εργάστηκε στα φύλλα ταυτόχρονα (αντί να δουλεύει το ένα μετά το άλλο) απλώνοντάς τα έξω στο έδαφος για να στεγνώσουν. Οι τελικές εκδοχές είναι το αποτέλεσμα μιας διαδοχικής διαδικασίας, εφαρμογής και αφαίρεσης, αραίωσης και πύκνωσης του χρώματος, ίχνη της οποίας παραμένουν ορατά στα τελικά έργα ζωγραφικής. Η διαδικασία αυτή λειτουργεί ως μία μαγική παρομοίωση της κίνησης του νερού της θάλασσας στην ακτή. Η Φύση ζωγραφίζει τις παραλίες της. Οι υδατογραφίες συμμετέχουν στις κοσμικές δυνάμεις με το να τη μιμούνται».

Σύντομο βιογραφικό

Η Martha Jungwirth γεννήθηκε το 1940 στη Βιέννη, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε στην Akademie für Angewandte Kunst Wien (1956 -1963) και στη συνέχεια κατείχε έδρα διδασκαλίας στην Ακαδημία Εφαρμοσμένων Τεχνών (Βιέννη, 1967 – 1977), στην International Summer Academy (1991) και στην Summer Academy του Βερολίνου (1992).

Το 2016 τιμήθηκε με το Klocker Foundation Main Prize, ένα βραβείο που χορηγείται σε «καλλιτέχνες εξαιρετικής σημασίας για την ανάπτυξη της αυστριακής τέχνης».

Σημαντικές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις (επιλογές): 2016: Paros (solo show), Galerie Krinzinger, Βιέννη / Painting 2.0 Malerei im Informationszeitalter, Mumok (Βιέννη); Rendezvous – Meisterwerke aus der Sammlung Essl, Μουσείο Essl -Kunst der Gegenwart, Klosterneuburg (Βιέννη). 2015: Martha Jungwirth, Galerie Krinzinger, Βιέννη/ Die achtziger Jahre in der Sammlung des MUSA, Musa (Βιέννη) / Wirklichkeiten, Μουσείο Liaunig (Neuhaus). 2014: Martha Jungwirth. Αναδρομική, Kunsthalle Krems. 2012: Drawing the Line. Collected #3, Bank Austria Kunstforum, Βιέννη. 2011: Schönes Klosterneuburg. Albert Oehlen hängt Bilder der Sammlung Essl, Μουσείο Essl, Klosterneuburg. 1999: Malfluchten (ατομική έκθεση), Μουσείο Moderner Kunst – Stiftung Wörlen (Passau). 1979: Hausfrauenmaschinen (ατομική έκθεση), Μουσείο des 20. Jahrhunderts (Βιέννη). 1977: DOCUMENTA 6, Fridericianum (Kassel). 1972: Μάρθα Jungwirth, Franz Ringel, Secession (Βιέννη). 1967: Terre des Hommes, Österreichischer Pavillon Expo (Μόντρεαλ). 1958: Die Jungen, Secession (Βιέννη).