Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Έλληνες σουρεαλιστές στα Χανιά

Έλληνες σουρεαλιστές στα Χανιά
Ο Δήμος Χανίων παρουσιάζει μία έκθεση ζωγραφικής των σημαντικότερων Ελλήνων σουρεαλιστών καλλιτεχνών, με περίπου 70 πίνακες των Εγγονόπουλου και Antoine Mayo, Γκίνη, Γεώργιου Δέρπαπα, Ίσαρη, Καραβούζη, Δημήτρη Γέρου, Πανταλέοντα και Θεόφιλου Κατσιπάνου.

Τα έργα που θα παρουσιαστούν προέρχονται από την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, τη συλλογή της Εθνικής Τραπέζης, την Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, το Μουσείο Ίωνος Βορρέ, την Πινακοθήκη Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου, από ιδιωτικές συλλογές και από τους ίδιους τους ζωγράφους.

Αφετηρία της έκθεσης αποτελεί ο πίνακας του Νίκου Εγγονόπουλου «Σιδηροδρομικός Σταθμός» του 1936, ένα από τα πρώτα σουρεαλιστικά έργα που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης και το οποίο συμπεριλήφθηκε στη Μπιενάλε Βενετίας το 1954 όταν εκπροσώπησε μόνος του την Ελλάδα.

Η έκθεση σκιαγραφεί τους απόηχους του σουρεαλισμού στη ζωγραφική του τόπου μας, από τη δεκαετία του ’30 έως τις μέρες μας. Ο Θεόφιλος Κατσιπάνος, καλλιτέχνης που πρωτοεμφανίζεται στη χαραυγή του 21ου αιώνα, αποτελεί την καταληκτική αναφορά αυτής της έκθεσης. Οι πίνακές του αποδεικνύουν ότι η κατάργηση της λογικής σκέψης και η απελευθέρωση εικόνων από το ασυνείδητο αποτελούν ακόμα επίκαιρα ζητούμενα.

Η έκθεση έχει τίτλο Πέρα από το Πραγματικό: Απόηχοι του σουρεαλισμού στην Ελλάδα, είναι σε επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Μπίας Παπαδοπούλου και σε συνεργασία με τον συλλέκτη Κώστα Ιωαννίδη, επίτιμο Σύμβουλο της Πινακοθήκης.

Σχετικές ειδήσεις
Η Τέχνη στο Παρίσι Μεταξύ ‘60 και ‘80: Έκθεση στην S. G. Art Gallery
14.12.2016 16:34
H S.G. Art Gallery παρουσιάζει την έκθεση “Η Τέχνη στο Παρίσι Μεταξύ ‘60 και ‘80” με σχέδια, λιθογραφίες και γλυπτά έργα Γάλλων και Ελλήνων καλλιτεχνών που ζούσαν στο Παρίσι τις δεκαετίες ‘60, ‘70, και ‘80 και προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και της Γαλλίας.
Leftovers of a Landscape: έκθεση του Φίλιππου Θεοδωρίδη στο Παλαιοπωλείο Μαρτίνος
21.09.2016 10:43
Το παλαιοπωλείο Μαρτίνος με χαρά παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Φίλιππου Θεοδωρίδη, με τίτλο «Leftovers of a landscape», στις 20 Οκτωβρίου 2016 με πίνακες ζωγραφικής και κολλάζ.
Η θάλασσα, γέφυρα πολιτισμού μεταξύ των λαών: Έκθεση 33 Αιγυπτιωτών Εικαστικών Καλλιτεχνών
19.05.2016 11:16
Η έκθεση ζωγραφικής 33 Αιγυπτιωτών Εικαστικών Καλλιτεχνών με θέμα «Η θάλασσα, γέφυρα πολιτισμού μεταξύ των λαών» θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Π. Φαλήρου.
Υπεραστικές Περιπλανήσεις: Έκθεση Ελλήνων καλλιτεχνών του Instagram στην Αθηναΐδα
16.05.2016 16:14
Οι Έλληνες φωτογράφοι του Instagram παρουσιάζουν την 4η ομαδική τους έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Υπεραστικές Περιπλανήσεις». Ένα ταξίδι στις εικόνες της Ελλάδας και της Κύπρου που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016, ώρα 20:00 στον Πολυχώρο Πολιτισμού ΑΘΗΝΑΪΣ.
Έκθεση ζωγραφικής της Beba και του Gabriel Grama στο Grecotel Pallas Athena
08.03.2016 14:48
Ο Πρέσβης της Ρουμανίας στην Ελλάδα, κ. Lucian Fatu, εγκαινίασε στο ξενοδοχείο Pallas Athena έκθεση ζωγραφικής με έργα δύο νέων και καταξιωμένων Ρουμάνων καλλιτεχνών, της Beba (aka Maria Nedelcov) και του Gabriel Grama.