Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017
Ο κόσμος ο μικρός ό μέγας! - Οδυσσέας Ελύτης: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016 10:07
Ο κόσμος ο μικρός ό μέγας! - Οδυσσέας Ελύτης: Κριτική βιβλίου

Με την αφορμή της συμπλήρωσης των είκοσι χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή κυκλοφόρησε από τις εκδ. Ίκαρος μια ποιητική ανθολογία με αποσπάσματα τόσο από το ποιητικό του έργο όσο και από το πεζογραφικό. Στο πρώτο μέρος του καλαίσθητου αυτού τόμου τα αποσπάσματα είναι στην ελληνική γλώσσα και ακολουθούν αμέσως μεταφρασμένα στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.


Διανθισμένα τα κείμενα με φωτογραφίες και χειρόγραφα του ποιητή αλλά και με δικά του εικαστικά έργα, όπως είναι οι συνεικόνες τα σχέδια και οι τέμπερες, απεικονίζουν όλες τις περιόδους και τις πλευρές του ελυτικού έργου. Η σημασία της τέχνης, ο προσδιορισμός μιας προσωπικής ποιητικής ταυτότητας και η καταγραφή της ευαισθησίας του Οδυσσέα Ελύτη μέσα από διαφορετικές μορφές έκφρασης τονίζουν, για μια ακόμη φορά, το μέγεθος του ποιητή και ταυτόχρονα γίνονται η αφορμή για να έρθει ο αναγνώστης κοντά στην ποιητική του σκέψη, να προσεγγίσει το ξέφωτο των ιδεών του και να αντικρίσει εκεί, για μια ακόμη φορά την επιλογή του Οδυσσέα Ελύτη να «μιλήσει στο όνομα της φωτεινότητας και της διαφάνειας».


Μια διαφάνεια μέσα στην οποία μπορεί κανείς, μυημένος ή μη αναγνώστης της ελυτικής ποίησης, να ανακαλύψει την μεταμόρφωση του Ελύτη, μια μεταμόρφωση που συνίσταται στην γλώσσα και στον ηθικό της προσανατολισμό, στο ήθος μιας φυσικής και μεταφυσικής ηθικής, στην αξία των δεδομένων του ελληνισμού ως τρόπου ζωής , στο φως και τη μεσογειακή του διαύγεια, στην αναζήτηση των χαμένων νοημάτων των λέξεων, που έχουν σημασία μόνον όταν αναβαπτισθούν μουσικά και στον υπερρεαλισμό, την μόνη οδό για να μετασκευαστεί το ονειρικό φορτίο των λέξεων και η γλώσσα να αποκτήσει τη δύναμη της εικονοπλαστικής αναδιαμόρφωσης σε ένα παράδοξο και μοναδικό «πάντρεμά» του με την ελληνική ταυτότητα και παράδοση.


Η μεταφυσική επανάσταση, όπως διαμορφώθηκε στον αφηγηματικό γαλαξία του Οδυσσέα Ελύτη, μετατρέπει τις ιδέες σε ένα φιλοσοφικό σύστημα αξιών και ταυτόχρονα μετατρέπεται σε διαύγεια, απορροφώντας το φως, «πίνοντας ήλιο κορινθιακό», αγγίζοντας τη διαφάνεια των συναισθημάτων και «κάνοντας άλμα πάνω από τη φθορά». Ορατά όλα αυτά στη νέα ανθολογία που κυκλοφόρησε από τις εκδ. Ίκαρος και αποτελεί έναν οδηγό αναζήτησης της ομορφιάς του ποιητικού λόγου και ταυτόχρονα ένα μοναδικό πορτρέτο του ποιητή, για όποιον θέλει να αποκτήσει μια σφαιρική άποψη γύρω από το έργο του, προτού βυθιστεί στη μαγεία της ποιητικής του δύναμης.


Η επιμέλεια, η σύνθεση κειμένων και ο σχεδιασμός της έκδοσης υπογράφεται από την Ιουλίτα Ηλιοπούλου, γεγονός που από μόνο του αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την ποιότητα της έκδοσης. Το έργο συνοδεύεται από 2cd με τα κείμενα του βιβλίου- άλλα ως απαγγελία και άλλα μελοποιημένα- με την συνθετική ευαισθησία του Γιώργου Κουρουπού. Τα κείμενα ζωντανεύουν από την αισθαντικότητα και ερμηνευτική υποκριτική της ίδιας της Ιουλίτας Ηλιοπούλου αλλά και του Δημήτρη Καταλειφού. Στα μελοποιημένα κομμάτια ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος και η Θεοδώρα Μπάκα παρουσιάζουν σε μια άλλη διάσταση τον ποιητικό λόγο και το αποτέλεσμα γίνεται ένα παράλληλο μουσικό ταξίδι σε ένα βιβλίο, στο οποίο κυριαρχούν όλες οι μορφές των τεχνών στη μέγιστη τους απόδοση.


Η επετειακή ποιητική ανθολογία Ο κόσμος ο μικρός ό μέγας! του Οδυσσέα Ελύτη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Μαύρο φυλαχτό - Βαγγέλης Μπέκας: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 10:12
Μια ηρωική εποχή επέλεξε να αναβιώσει στο νέο του βιβλίο ο Βαγγέλης Μπέκας. Μια εποχή, ταυτισμένη με την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και παράλληλα με τον αγώνα των Ελλήνων για την παλιγγενεσία και ταυτόχρονα την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Η ενδελεχής ιστορική έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στην ολοκλήρωση αυτού του έργου και η συγκινητική κινηματογραφική της αποτύπωση μετατρέπει το βιβλίο σε μια κιβωτό καταγραφής της ιστορικής μνήμης που περιστρέφεται γύρω από την ηγετική φυσιογνωμία του βιβλίου, τον Μάρκο και όλους εκείνους τους ήρωες που δορυφορικά κινούνται γύρω του, όπως είναι ο Τζαβέλλας, η μάνα, η Ρίνα, η Δέσπω, η Ελένη κ.ά..
Μετά φόβου - Ελένη Πριοβόλου: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 11:44
«Συχνά είναι πιο ασφαλές να είσαι αλυσοδεμένος από το να είσαι ελεύθερος», έγραφε, πριν από κάμποσα χρόνια, ο Κάφκα και η Ελένη Πριοβόλου, στο βιβλίο της «Μετά φόβου» υπογράφει μια ελεγεία για το φόβο της ελευθερίας, για την υποταγή των ονείρων και την εκδίκησή τους, για τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις που ποδηγετούν τη ζωή των ανθρώπων και κυρίως την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ελευθερία.
33 Στροφές - Canek Sánchez Guevara: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 10:23
Με μια ευρηματική ιδέα ο Κανέκ Σάντσεζ Γκεβάρα διεισδύει στην Ιστορία μιας χώρας που πίστεψε στην ιδέα της επανάστασης και την πραγμάτωσε πριν από κάμποσα χρόνια, περιγράφοντας την τωρινή ζωή των κατοίκων της, την αίσθηση της απογοήτευσης μιας γενιάς και την ελπίδα της να ξεφύγει από τη ρουτίνα μιας χώρας που είδε τις προσδοκίες τα να γκρεμίζονται.
Ο Ελύτης στην Ευρώπη - Paola-Minucci, Χρήστος Μπιντούδης (επιμέλεια): Κριτική βιβλίου
19.12.2016 10:37
«Ο Ελύτης στην Ευρώπη». Πρόκειται για έναν μικρό τόμο που περιλαμβάνει σε επιμέλεια της Paola Maria Minucci και του Χρήστου Μπιντούδη τα Πρακτικά του οµώνυµου Συνεδρίου, που έγινε στο πανεπιστήμιο της Ρώµης το 2006 με αφορμή την συμπλήρωση τότε των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη.
Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο - Άντονυ Μάρρα: Κριτική βιβλίου
03.11.2016 10:45
Μετά το εξαιρετικό πρώτο του βιβλίο, τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων», ένα συγκλονιστικό έργο - που γνώρισε τον έπαινο κριτικών και αναγνωστών παγκοσμίως - για τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της κοινωνικής ηθικής και τις αξίες που προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ πνίγονται στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας, ο Άντονυ Μάρρα επιστρέφει με το εμβληματικό «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο», για να επιβεβαιώσει τη συγγραφική του δεινότητα και ταυτόχρονα να δικαιώσει όλους όσοι πίστεψαν από την αρχή, πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
26.10.2016 13:54
«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά.
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.
Κατοχή και πείνα - Ιστορίες της κάθε μέρας - Ιουλία Περσάκη: Κριτική βιβλίου
31.08.2016 10:28
Μια νέα ανθολόγηση διηγημάτων της Ιουλίας Περσάκη κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδ. Εστία. Πρόκειται για μια σειρά διηγημάτων που περιγράφουν τις μικρές ιστορίες των απλών, καθημερινών ηρώων τους μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες. Η αφορμή για να γραφτούν αυτά τα διηγήματα είναι πάντοτε ασήμαντα περιστατικά, στα οποία εστιάζει η συγγραφέας, για να φέρει στο φως τις μύχιες σκέψεις των ηρώων της.