Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς από την ομάδα Μικρός Νότος

Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς από την ομάδα Μικρός Νότος

Ένα ανοιχτό και δωρεάν εργαστήριο προσφέρει η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος σε εκπαιδευτικούς προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με θέμα (τι άλλο!), τα υλικά που γίνονται η πολύτιμη βάση στις παραστάσεις της: τα λαϊκά παραμύθια και τα παραδοσιακά έθιμα, τις αφορμές για θεατρικό παιχνίδι, τις αμέτρητες ευκαιρίες που προσφέρει το θέατρο για να υποστηρίξει το ρόλο του δασκάλου μέσα στη σχολική τάξη και το στόχο της μάθησης.

 

Το εργαστήριο  με τίτλο «Παραμύθια & έθιμα στη σχολική τάξη: το θεατρικό παιχνίδι ως εκπαιδευτικό εργαλείο» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, από τις  16:15 έως τις 19:00, στο θέατρο Tempus Verum Εν Αθήναις και είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής.

 

Η δράση θα είναι βιωματική, με διαδραστικά θεατρικά παιχνίδια που, στα χέρια των δασκάλων, γίνονται εκπαιδευτικά εργαλεία τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν μέσα στην τάξη και να συμβάλλουν στην ολόπλευρη ανάπτυξη του μαθητή (ως ατόμου και ως μέλους μιας κοινωνικής ομάδας). Οι συμμετέχοντες χρειάζεται να φορούν άνετα ρούχα, που να επιτρέπουν την κίνηση, να έχουν διάθεση για παιχνίδι και για αυτοσχεδιασμούς.

 

Το εργαστήριο συντονίζουν η μουσικοπαιδαγωγός Ελένη Τσούτσια-Λουλάκη, η οποία φέρνει προς αξιοποίηση υλικό από τη λαογραφική μας παράδοση, από έθιμα και παιχνίδια της αυλής και η Φλώρα Σπύρου, φιλόλογος, εξειδικευμένη στο Drama in Education, η οποία φέρνει το στοιχείo της διάδρασης με τα παιδιά, μέσα από θεατρικά παιχνίδια. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Χρύσα Διαμαντοπούλου, Άννη Ντουμούζη, Παύλος Παυλίδης (από την παράσταση «Ο ΚΟΥΚΟΥΜΠΛΗΣ» και Δάφνη Καμμένου, Ελένη Κουτσιούμπα (από την παράσταση «ΓΥΡΩ – ΓΥΡΩ ΜΗΝΕΣ»). Σημειώνεται πως όλες οι παραστάσεις της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα e-yliko του Υπουργείου Παιδείας.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

 

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία που εστιάζει σε δράσεις εκπαίδευσης και πολιτισμού και από το 2012 σχεδιάζει εκπαιδευτικές παραστάσεις που έχουν στο κέντρο τους το παιδί. Οι παραστάσεις της αντλούν θεματολογία από παραμύθια και μύθους της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, εστιάζουν στη συμμετοχή των παιδιών μέσα από το διαδραστικό θεατρικό παιχνίδι και αξιοποιούν τη μουσική , η οποία παίζεται ζωντανά, από γνωστά αλλά και πρωτότυπα μουσικά όργανα . Με στόχο να κάνει το θέατρο προσιτό σε όλα τα παιδιά, φροντίζει οι παραστάσεις της να μπορούν να στηθούν σε οποιοδήποτε χώρο, χωρίς να χάνουν τη μαγεία και τη θεατρική τους ατμόσφαιρα. Καλλιεργώντας μια σχέση σεβασμού και εμπιστοσύνης με τους εκπαιδευτικούς, προσφέρει επίσης γνώση και εργαλεία που στηρίζουν το ρόλο τους,  μέσα στην τάξη.

 

Η Ελένη Τσούτσια-Λοbυλάκη είναι μουσικοπαιδαγωγός και διδάσκει στο Ωδείο Clement Harris. Συμμετέχει τακτικά σε συνέδρια σαν εισηγήτρια, με ερευνητικό ενδιαφέρον το λαϊκό πολιτισμό και τη διδασκαλία του, μέσω της μουσικής. Ανήκει στη συγγραφική ομάδα του διδακτικού πακέτου μουσικής για την Α΄ και Β΄ δημοτικού (ΟΕΔΒ, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο). Το βιβλίο της «Παίζω μουσική… οι Παιχνιδιάτορες της Φλογέρας», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νικολαΐδη, ενώ το βιβλίο της για το Μουσείο Λαϊκών οργάνων «Παιχνιδιάτορες και Λαλητάδες», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη.

 

Η Φλώρα Σπύρου είναι φιλόλογος, εκπαιδευτικός, ειδικευμένη στο Θέατρο στην Εκπαίδευση. Ολοκληρώνοντας το διετές πρακτικό σεμινάριο Θεατρικής Αγωγής στο Εργαστήρι του Θεάτρου Πόρτα – Ξένια Καλογεροπούλου , διδάσκει πλέον εκεί, στα εργαστήρια παιδιών και εφήβων. Εργάζεται ως υπεύθυνη θεατρικών εργαστηρίων σε πολλά δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς της Αττικής, κάνοντας θεατρικό παιχνίδι.

 

- Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδαγωγούς, νηπιαγωγούς και εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

- Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

- Χρειάζονται άνετα ρούχα που επιτρέπουν την κίνηση!

Σχετικές ειδήσεις
Το Εθνικό Θέατρο δίπλα στους Εκπαιδευτικούς
03.01.2017 16:08
Το Εθνικό Θέατρο ξεκινά ένα Κύκλο εργαστηρίων για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Κίνηση, Δημιουργικός Χορός και Σωματικό Θέατρο στην Εκπαίδευση: εργαστήριο στον Κινητήρα
14.09.2016 16:33
Στο πλαίσιο της δράσης ΕΚ ΠΛΗΞΗ, που στόχο έχει να φέρει το χορό μέσα στο σχολείο, ο Κινητήρας προτείνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ένα εργαστήριο δημιουργικού χορού και σωματικού θεάτρου για εκπαιδευτικούς (πιο συμπυκνωμένο φέτος) με στόχο τη βελτίωση της επικοινωνίας μέσα στην τάξη (www.ekplixi.com).
Εργαστήριο υποκριτικής της Ομάδας Νάμα 2016 στο Θέατρο Επί Κολωνώ
02.09.2016 11:30
Το θεατρικό εργαστήριο Studio NAMA ιδρύθηκε το 1992 από την Ελένη Σκότη και αποτελεί μια από τις βασικές συνιστώσες των δραστηριοτήτων του θεάτρου Επί Κολωνώ.
Διπλό Θεατρικό Εργαστήριο από τον Δημήτρη Καρατζιά στον Πολυχώρο Vault
25.07.2016 09:47
Ένα διπλό θεατρικό εργαστήριο, για ερασιτέχνες αλλά και για νέους ηθοποιούς ξεκινάει την ερχόμενη σεζόν στον Πολυχώρο Vault με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Δημήτρη Καρατζιά.
Άτιτλο_: Εργαστήριο για ζογκλέρ από την ομάδα του Alessandro Sciarroni στο Φεστιβάλ Αθηνών
06.06.2016 15:01
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών θα πραγματοποιηθεί ένα εργαστήριο από τους ερμηνευτές της ομάδας Alessandro Sciarroni (Lorenzo Crivellari, Edoardo Demontis, Victor Garmendia Torija, Pietro Selva Bonino), με τίτλο Άτιτλο_: Εργαστήριο για ζογκλέρ (Untitled_Juggling Workshop).