Οι ορίζοντες αιχμαλώτιζαν το βλέμμα του Θωμά Φίλιου από πάντα. «Η φωτογραφία είναι επικοινωνία», μας λέει. Κάθε λήψη του διαπνέεται από ποιητική αίσθηση. Η Έκθεση που εγκαινιάζει η Γκαλερί Μάτι την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιάννη Ευθυμιάδη, περιέχει έργα που έχουν κάνει τον Θωμά Φίλιο γνωστό και πέρα από τα εγχώρια σύνορα και φέρουν επάξια τον τίτλο «Ορίζοντες».

«Θέλω να φαίνεται σαν να μην είναι φωτογραφία, μα σαν να είναι πίνακας ζωγραφικής με στοιχεία του τόπου, της φύσης». Λόγια που αποδίδουν την ουσία της τέχνης του και προσκαλούν τον θεατή να δει κάτι δικό του στις φωτογραφίες με τα σύννεφα, τους απέραντους ορίζοντες και τους βραχώδεις σχηματισμούς. «Όπως στη μουσική ο συνθέτης αφήνει μια παύση για να βάλει τη νότα ο ακροατής έτσι κι εγώ αφήνω το θεατή να δει κάτι δικό του στη φωτογραφία».

Όπως ο ίδιος σημειώνει για τις δημιουργίες του «Στο δικό μου ασπρόμαυρο κόσμο, τα λαμπερά σύννεφα προβάλλουν με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν  ερωτηματικά, σε καλούν να συμπληρώσεις την δική σου εμπειρία. Τι έγινε πίσω από τον λόφο; Τι υπάρχει πίσω από τον τοίχο; Γιατί στάθηκε το συννεφάκι πάνω από το δένδρο; Τι αγναντεύει η ανθισμένη κορομηλιά μόνη της πάνω στο λόφο;

Το ταξίδι ξεκινά από τη γη, είναι απαραίτητο να συνηγορήσει ολόκληρη η φύση ώστε να ξεφύγεις από την βαρύτητα και να περάσεις το φράγμα του ορίζοντα.  Συγκλίνουσες γραμμές ορίζουν τον διάδρομο της απογείωσης, ένας θάμνος υψώνει το ανάστημά του για να αγγίξει το σύννεφο, το αστραποκαμένο δένδρο μπλέκει τα λιγοστά κλωνάρια του με την ουράνια πλεξούδα, ένα σπασμένο κλωνάρι γίνεται σκάλα για να ανέβεις, Ο ήχος του φτερουγίσματος πάνω από τον τοίχο ή το οροπέδιο δηλώνει την επιτυχή απογείωση.

Από ψηλά όλα μοιάζουν διαφορετικά, ο τοίχος δεν μπορεί να φράξει το οπτικό σου πεδίο, από πάνω μπορείς να βλέπεις και τις δυο πλευρές ταυτόχρονα και αν εγκλωβιστείς στο πλέγμα του φράχτη, προσωρινό θα είναι, εκεί πάνω ο αέρας φυσά πάντα πιο δυνατά και αν τύχει και πέσεις σε αλλαγή κατεύθυνσης του αέρα, τυχερός θα είσαι, ποικίλα αέρινα μονοπάτια ζωγραφίζουν στον ουρανό την ομορφιά της ζωής.

Στρεβλώνει ο χρόνος, τα γεγονότα αντικατοπτρίζονται, στροβιλίζει ο αέρας πάνω από  τον λόφο, γήινα και  ουράνια μονοπάτια μπλέκονται, ο ορίζοντας ξεθωριάζει, η άλλη διάσταση ξεπροβάλλει.

Η Αμαλία Ηλιάδη, Φιλόλογος-Ιστορικός, στο κριτικό σημειώματος για το έργο του Θωμά Φίλιου τονίζει ότι: «Η τέχνη της φωτογραφίας, στην περίπτωση του Θωμά Φίλιου, ξεσκεπάζει τα άδυτα του περιβάλλοντος, φυσικού και ανθρωπογενούς, ανοίγει ένα παράθυρο σε μια άλλη απόκοσμη μεταφυσική πραγματικότητα. Σ’ ένα απέραντο τοπίο εσωτερικής ενατένισης, πυκνής σιωπής που σπάει τα σύνορα επίγειου και «ουράνιου» κόσμου, σ’ ένα μοναχικό μονοπάτι δημιουργικής, σχεδόν ομιλούσας γαλήνης […]. Φωτογραφίες αισθαντικές, βασισμένες σε ποιητικές αντιστίξεις ανάμεσα στα στοιχεία της γης και του ουρανού».

Κάτι υπάρχει πίσω από τον ορίζοντα και ο Θωμάς Φίλιος μας καλεί σε μια αναζήτηση σε φυσικά τοπία με μεταφυσικές προεκτάσεις, στην Γκαλερί «Μάτι» στην Κατερίνη από τις 18 Νοεμβρίου ως και τις 9 Δεκεμβρίου.


Βιογραφικό

Το ενδιαφέρον του Θωμά Φίλιου, για το τοπίο που εναλλάσσεται από λόφους και κοιλάδες,  υπήρξε από την νεότητά του, πάντα επιχειρούσε να δει πίσω από τον λόφο, πάντα  σκαρφάλωνε σε ένα δένδρο για να δει πιο πέρα.  Σπούδασε Μαθηματικά  και Πληροφορική  στο  Πανεπιστήμιο  Ιωαννίνων και εκεί, ανακάλυψε ότι μπορεί να επικοινωνεί, πέρα από τον λόγο, και με εικόνες, τις οποίες μπορούσε να δημιουργήσει φωτογραφίζοντας. Τα τελευταία δέκα χρόνια «ζωγραφίζει» ηλεκτρονικά δημιουργώντας ψηφιακές εκτυπώσεις.

Είναι αυτοδίδακτος φωτογράφος, έχει παρακολουθήσει και έχει οργανώσει ο ίδιος σεμινάρια φωτογραφίας. Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, εφημερίδες και σε εξώφυλλα μουσικών CD της ECM Records – Μόναχο Γερμανία. Έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις φωτογραφίας Εθνικό στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Αθήνα, στο Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, και στο Πολιτιστικό Κέντρο Γρεβενών. Έχει εκδώσει το λεύκωμα «Αισθητική Περιπλάνηση στη Βόρεια Πίνδο» με 40 ασπρόμαυρες φωτογραφίες και το eBook  «Μια Μικρή Ερωτική Ιστορία» με 38 εικόνες. Συντηρεί μεγάλου μεγέθους ιστοσελίδα στη διεύθυνση www.thomasfilios.com.

Φωτογραφίζει πάνω από 25 χρόνια, ζει στα Γρεβενά, μια μικρή πόλη στην βόρεια Ελλάδα,  από όπου μπορεί και εξυπηρετεί καλύτερα τους καλλιτεχνικούς του στόχους, εργάζεται ως  καθηγητής Πληροφορικής στην Δευτεροβάθμια  Εκπαίδευση.


Παράλληλες εκδηλώσεις

Η έκθεση «Ορίζοντες» του Θωμά Φίλιου εμπλουτίζεται θεματικά με δύο παράλληλες εκδηλώσεις


Παρασκευή 25/11/2016, ώρα 20:30

«Όταν η μουσική συναντά τη φωτογραφία»

Προβολή βίντεο-φωτογραφία του Θωμά Φίλιου με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Χάρη Παπαδόπουλο και παρουσίαση ποιημάτων της Αμαλίας Ηλιάδη, με τις φωτογραφίες του Θωμά να αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους τελευταίους.

Σάββατο 26/11/2016, ώρα 11:30

«Η καλλιτεχνική φωτογραφία»

Ομιλία του Θωμά Φίλιου με παράθεση παραδειγμάτων

Προλογίζει ο Παναγιώτης Φτάρας

Συνδιοργάνωση με τη Φωτογραφική Ομάδα Κατερίνης