Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Details_: Εικαστική έκθεση της Μαίρης Ρουσιώτη στην Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας

Details_: Εικαστική έκθεση της Μαίρης Ρουσιώτη στην Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας

Την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας - Σοφία Λασκαρίδου, εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση της Μαίρης Ρουσιώτη με τίτλο Details_.

 

[...μικρά στοιχεία του συνόλου, μέρος ενός ευρύτερου όλου ή κάτι το δευτερεύον;...]

 

Στα έργα της ο ρεαλισμός και η αφαίρεση συνυπάρχουν. Έχοντας ως αφετηρία τις καθημερινές εικόνες του αστικού τοπίου, μέρος του οποίου αποτελεί η διάδραση στους τοίχους της πόλης, η εικαστικός μεταπλάθει το σύνηθες και τετριμμένο σε ζωγραφικό γεγονός. Ενσωματώνοντας στον καμβά τις προσωπικές της εμπειρίες μέσα από χρωματιστά σχήματα και γραμμές, δημιουργεί παλλόμενες συνθέσεις: σχήματα που υποδηλώνουν κίνηση και ζωή, έντονα και ζωηρά χρώματα που δημιουργούν χώρο, γραμμές που χαρίζουν στους πίνακες δύναμη και ρυθμό.

 

Η επιλογή του χώρου δεν υπήρξε τυχαία, καθώς η Σοφία Λασκαρίδου ήταν η πρώτη γυναίκα που διεκδίκησε και κατόρθωσε να γίνει δεκτή από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας το 1903, ανατρέποντας τα δεδομένα της εποχής. Από τότε έως σήμερα, το όνομα της αποτέλεσε σύμβολο και άνοιξε το δρόμο σε πολλαπλές κοινωνικές και πολιτικές μεταβολές, που καθόρισαν το ρόλο της γυναίκας εικαστικού στην σύγχρονη πραγματικότητα, εξομαλύνοντας σταδιακά την έμφυλη διαφοροποίηση στην καλλιτεχνική δημιουργία.


Βιογραφικό

 

Η Μαίρη Ρουσιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Είναι απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας του τομέα Ζωγραφικής καθώς επίσης και του τμήματος Γραφιστικής της Σχολής Βακαλό. Υπήρξε υπότροφος του Ι.Κ.Υ. για δυο χρόνια για την εκπόνηση του καλλιτεχνικού της έργου «Ζωγραφίζοντας Πιθανότητες». Το 2011 είχε την πρώτη της ατομική έκθεση στον πειραματικό χώρο «Ανάμεσα» με τίτλο: [Πρωτόγονες τοιχογραφίες στις σύγχρονες σπηλιές μας]. Από τον Απρίλιο 2012 έως και τον Μάιο του 2014 εργάστηκε ως εθελόντρια διδάσκοντας ζωγραφική σε ασθενείς του Κέντρου Επαγγελματικής και Ψυχοκοινωνικής Προεργασίας της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών της Ιατρικής Σχολής. Από το 2005 έως και σήμερα έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Σχετικές ειδήσεις
«Code Red»: Εικαστική έκθεση του Χρήστου Προσύλη
01.11.2016 11:47
Η νέα εικαστική έκθεση του σκηνοθέτη, συγγραφέα, performer και new media artist Χρήστου Προσύλη με τίτλο «Code Red» που περιλαμβάνει digital art, ζωγραφική, video art installation, sound art και performance, πραγματοποιείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου», στο διάστημα 1-11 Νοεμβρίου 2016.
Η περίπτωση Καποδίστρια: Ομαδική έκθεση στην Δημοτική Πινακοθήκη Ναυπλίου
02.08.2016 15:59
Το Σάββατο 6 Αυγούστου 2016 στις 20.00 εγκαινιάζεται στην Αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Ναυπλίου στο Βουλευτικό η ομαδική εικαστική έκθεση «Η περίπτωση Καποδίστρια» σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.
Παιχνίδια του χρόνου: έκθεση της Βάλης Κολοτούρου στη Δημοτική Πινακοθήκη Π. Φαλήρου
23.06.2016 10:49
Ακριβώς μετά από έναν χρόνο από την μεγάλη αναδρομική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, η Βάλη Κολοτούρου επιστρέφει στην Ελλάδα για μια νέα έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Π. Φαλήρου, με τίτλο "Παιχνίδια του χρόνου", δομημένη σε τέσσερεις θεματικές ενότητες.
Έκθεση του Stelarc στη Δημοτική Πινακοθήκη της Κέρκυρας
18.05.2016 13:15
Έκθεση με οπτικοακουστικό υλικό και ντοκουμέντα από την πρόσφατη δουλειά του διάσημου Αυστραλού, Κυπριακής καταγωγής καλλιτέχνη Stelarc, εγκαινιάζεται στις 18 Μαΐου στη Δημοτική Πινακοθήκη της Κέρκυρας (Περιστύλιο).
Εικαστική Έκθεση Θηλέων στην Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας Σοφία Λασκαρίδου
10.03.2016 15:36
Την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016 εγκαινιάζεται στην Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας Σοφία Λασκαρίδου η ομαδική έκθεση με τίτλο Εικαστική Έκθεση Θηλέων.