Από τις 13 Νοεμβρίου ξεκινάει η έκθεση – αφιέρωμα στο έργο του αγαπημένου σε μικρούς και μεγάλους συγγραφέα Ευγένιου Τριβιζά, με τίτλο «Από τη Φρουτοπία στο Νησί των Πυροτεχνημάτων: Ένα συναρπαστικό ταξίδι στους μαγικούς κόσμους του Ευγένιου Τριβιζά» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Η έκθεση περιλαμβάνει εικαστικά και άλλα έργα τέχνης εμπνευσμένα από βιβλία του συγγραφέα και πλαισιώνεται με μουσείο φαντασίας και παράλληλες δράσεις κορυφαίων ηθοποιών, ποιητών, συνθετών, δημοσιογράφων και άλλων ανθρώπων του πνεύματος.

Η έκθεση που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου (από 20.11.2013 έως 15.3.2014) και στη συνέχεια στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τραπέζης Κύπρου (από 21.11.2014 έως 30.6.2015) έχει εμπλουτισθεί με πρωτότυπα έργα νέων καλλιτεχνών. Ταλαντούχοι ζωγράφοι, εικονογράφοι, γλύπτες, χαράκτες, ενδυματολόγοι, συντηρητές, κατασκευαστές, ηθοποιοί, τραγουδοποιοί και άλλοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν ζωγραφικούς πίνακες, εγκαταστάσεις, κατασκευές, κομψοτεχνήματα, κοσμήματα, παιχνίδια, κούκλες, ταινίες και δρώμενα, εμπνευσμένα από τα βιβλία και τους ήρωες του κοσμαγάπητου «ποιητή παραμυθιών», όπως τον έχει αποκαλέσει ο Γ. Μπαμπινιώτης. Τον σχεδιασμό της έκθεσης υπογράφει ο Δημήτρης Μεργούπης με τη δημιουργική ομάδα του.

Τα εκθέματα περιλαμβάνουν:

– την αυθεντική περγαμηνή με τον Νόμο του βασιλιά Αρπατίλαου του Πρώτου, που καταργεί τις Κυριακές και τις ονομάζει Προδευτέρες
– τρεις μανάβηδες της Φρουτοπίας μεταμορφωμένους σε βίδες
– το ιπτάμενο σουρωτήρι της Χαράς και του Γκουντούν
– την εφτάχρωμη πύλη του Ουράνιου Τόξου
– έναν ιπποπόταμο που χορεύει τσάρλεστον
– ένα χρυσό μπιμπερό βασιλικού μωρού
– και άλλη μια φορά σε περίοπτη θέα το περιβόητο αόρατο πράσινο καγκουρό

Στην έκθεση συμμετέχουν:

Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής, Μουσείο Γουναρόπουλου, Cap Cap, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα,  Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας, Θεατρική εταιρεία ΣΤΟΑ, Θεατρική Σκηνή Μίμηση Πράξης, Κουκλοθεατρική ομάδα Κιβωτός Μύθων από την Παραμυθοχώρα. Abas Acta, Λουντμίλα Αϊβαζίδου, Ράνια Βαρβάκη, Μαρία Γενιτσαρίου, Χρήστος Γιαννόπουλος, Γιώτα Δασκαλά, Νικόλας Δάφνης, Έλλη Δημητρίου, Ρόζα Ηλιού, Λίζα Ηλιού, Δήμητρα Καίσαρη, Αιμιλία Καλαντίδου, Μαρία Καμαϊκάρη, Γιάννης Καπέλλος, Λέα Κούση, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Ιωάννα Λιανού, Άννα Μαχαιριανάκη, Μαριλένα Μέξη, Αγαθοκλής Μεργούπης, Εύα Νάθενα, Μίλτος Παντελιάς, Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, Ιωάννα Παπαντωνίου, Δάφνη Peel, Μαρίνα Προβατίδου, Παναγιώτης Ράππας, Άγγελος Ρούβας, Ναταλί Σαϊτάκη, Άννα Σαντοριναίου, Οικογένεια Σοφιανού, Στέφανος Σουβατζόγλου, Μαριλένα Συνοδινού, Ελένη Τσαλδίρη, Μυρτώ Φερεντίνου.

Θα προβάλλονται:

Αποσπάσματα από:

«Φρουτοπία», παραγωγή Οικογένεια Σοφιανού, σκηνοθεσία και μουσική Φαίδωνας Σοφιανός, 1985
«Ένα δέντρο, μια φορά», σκηνοθεσία Παναγιώτης Ράππας, συμπαραγωγή ΕΡΤ-Time Lapse Pictures, 2009 (κατά τη διάρκεια των εορτών)
«Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι», σκηνοθεσία Παναγιώτης Ράππας, Άγγελος Ρούβας, συμπαραγωγή ΕΡΤ-Time Lapse Pictures, 2007 (κατά τη διάρκεια των εορτών)

Συντελεστές της έκθεσης στο ΙΜΚ:
Σχεδιασμός έκθεσης: Δημήτρης Μεργούπης
Δημιουργική ομάδα: Αιμιλία Καλαντίδου, Αγαθοκλής Μεργούπης, Λουντμίλα Αϊβαζίδου, Χρήστος Γιαννόπουλος, Ναταλί Σαϊτάκη
Οργάνωση παραγωγής: Μαριαλένα Πέντη
Οργάνωση – συντονισμός έκθεσης: Πόλυ Χρυσανθακοπούλου, Μαρία Κουτσιούμπα
Γραφιστική επιμέλεια υλικού: Σοφία Ζώρα

Συντελεστές έκθεσης στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου:
Επιμέλεια: Διονυσία Γιακουμή
Συντονισμός: Διονυσία Γιακουμή, Ζωή Χαραλαμπίδου, Μαρία Κουτσιούμπα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ για να χαλαρώσεις

Κυριακή 13 Νοεμβρίου, ώρα 11:00

Η καλλιγράφος – εικονογράφος Μαρία Γενιτσαρίου με αφορμή τα χειρόγραφα βιβλία Ο Πύρινος Δράκος, Η άλλη Βαβέλ και Η Παυλίνα και ο κύκνος του Ευγένιου Τριβιζά που τα έχει φιλοτεχνήσει για την έκθεση με μέσα και τρόπους άλλων εποχών, θα μας μάθει:

Πώς να πείθουμε ένα φτερό να γράψει μια ιστορία  πάνω σε πάπυρο ή περγαμηνή,
Πώς να διαλέγουμε τα πιο υπέροχα χρώματα και μελάνια,
Πώς να ντύνουμε με πραγματικό χρυσάφι ατίθασα γράμματα και λέξεις και
Πώς να δαμάζουμε άγριες σελίδες για να μη μας φεύγουν τα βράδια από το βιβλίο.
Θα μας βοηθήσει, επίσης, να λύσουμε σημαντικές απορίες για τα παράξενα υλικά με τα οποία γράφανε οι πρόγονοί μας και για την εξέλιξη της γραφής έως τις μέρες μας.
Η εκδήλωση είναι για παιδιά άνω των έξι ετών.

Κυριακή 13 Νοεμβρίου, ώρα 13:00

ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ ΠΟΥ ΚΡΥΩΝΕ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΡΥΔΑΚΗ

H ζωγράφος – εικονογράφος Λίζα Ηλιού μας μιλάει για ένα κουμπί που κρύωνε, για τρία φοβερά και τρομερά φερμουαρόφιδα, για μια πολυπολική αρκούδα, για μια γιγάντια κάμπια από τη Ζάμπια και για δύο νάνους που τους αρέσει το ξεροψημένο παντεσπάνι.

Στη συνέχεια μας δείχνει ένα σπάνιο κουμπί από σακάκι πυροσβέστη και μια μαγική κουμπότρυπα, μας μαθαίνει να παίζουμε δημιουργικά με πευκοβελόνες και κόκκινες κλωστές παραμυθιού και επειδή στο μεταξύ θα έχουμε πεινάσει, μας κερνάει πεντανόστιμα κουμπομπισκοτάκια. Σε όσους επισκέπτες φοράνε φερμουάρ απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος.

Το πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων «Εκδηλώσεις για να χαλαρώσεις» για μικρούς και μεγάλους μέχρι και τη λήξη της έκθεσης θα ανακοινώνεται σταδιακά.