Σας καλωσορίζουμε στο 57ο ΦΚΘ! Η συναρπαστική γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού.

Σας προσκαλούμε να ανακαλύψετε:

Ανατρεπτικούς δημιουργούς, νέες ενότητες, πρωτότυπα αφιερώματα, τις καλύτερες ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά, σχεδόν όλες τις ελληνικές παραγωγές της χρονιάς, νέες δράσεις στην Αγορά, παράλληλες εκδηλώσεις.

Την αφίσα του φετινής διοργάνωσης όπως και τη νέα οπτική ταυτότητα του ΦΚΘ υπογράφει ο designer Δημήτρης Παπάζογλου.

Ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος σκηνοθέτησε τα 3 επίσημα trailers του 57ου ΦΚΘ.

ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ-ΛΗΞΗΣ

Η αυλαία του 57ου Φεστιβάλ θα ανοίξει την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016 στο Ολύμπιον, με την ταινία Paterson του Τζιμ Τζάρμους, του αγαπημένου δημιουργού του ανεξάρτητου σινεμά.

Το Φεστιβάλ κλείνει την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016 με το δράμα εποχής Η χορεύτρια της Στεφανί ντι Τζιούστο, με πρωταγωνίστρια την Γαλλίδα Soko, απ’ τα πιο ανερχόμενα ονόματα στο σινεμά και ήδη αναγνωρισμένα στη μουσική, που θα δώσει το παρών στη Θεσσαλονίκη.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

27 ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους: 16 σε πρώτη προβολή καθώς και ακόμα 11 που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα. Στις 16 πρεμιέρες περιλαμβάνονται και 3 ταινίες από την ενότητα «Έλληνες της Διασποράς» (στην ίδια ενότητα θα προβληθεί και μια ταινία μικρού μήκους)

Στο 57ο ΦΚΘ θα προβληθεί σε πρεμιέρα και το ντοκιμαντέρ 90 χρόνια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας το μέλλον, η τελευταία κινηματογραφική αφιέρωση του Νίκου Τριανταφυλλίδη.

5 μικρού μήκους ταινίες που ταξίδεψαν και διακρίθηκαν στα φεστιβάλ των Κανών, του Λοκάρνο και του Τορόντο.

Οι βραβευμένες 21 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 39ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

* Ζούμε το σινεμά του αύριο στο Διεθνές Διαγωνιστικό και στο Out of Competition
* Ανακαλύπτουμε τον πιο δυναμικό και πρωτοποριακό κινηματογράφο στους Ανοιχτούς Ορίζοντες
* Παρουσιάζουμε τις καλύτερες βαλκανικές ταινίες στις Ματιές στα Βαλκάνια
* Συναντάμε τους αγαπημένους μας δημιουργούς στις Ειδικές Προβολές
* Προτείνουμε ριζοσπαστικές ταινίες για απαιτητικούς θεατές στο >>Film Forward
* Δίνουμε μεταμεσονύχτια ραντεβού στη ζώνη «’Round Midnight» με κλασικές καλτ ταινίες τρόμου και φαντασίας απ’ όλο τον κόσμο
* Προσκαλούμε τους θεατές να βρουν τις εκλεκτικές συγγένειες που συνδέουν τις ταινίες – ζευγάρια στο αφιέρωμα «Αντι / Κατοπτρισμοί» – Mirror / Image
* Διερευνούμε όλους τους ρόλους των γυναικών στο αφιέρωμα «2 ή 3 πράγματα που ξέρω γι’ αυτήν»
* Αναμένουμε με ανυπομονησία το masterclass του θρυλικού διευθυντή φωτογραφίας Λουτσιάνο Τόβολι (Επάγγελμα ρεπόρτερ, Suspiria κ.α.)
    
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Υποδεχόμαστε στη Θεσσαλονίκη τον ανατρεπτικό Γάλλο Φιλίπ Γκραντριέ, ανακαλύπτουμε τον αγαπημένο των Αργεντινών, Λεονάρντο Φάβιο (1938-2012) και παρουσιάζουμε μέσα από το τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια» πλήρη ρετροσπεκτίβα -για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο- στον θεμελιωτή του ανεξάρτητου τούρκικου σινεμά Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ.

ΑΓΟΡΑ

Μια σειρά από νέες δράσεις, βραβεία και συνεργασίες, ανανεώνουν την Αγορά του ΦΚΘ. Ανάμεσά τους:

* Το νέο βραβείο Lab Project του Eurimages αξίας έως και 50.000 ευρώ
* Το Locarno Industry Academy International στη Θεσσαλονίκη
* Η τεχνολογία Virtual Reality, μέσα από ένα ξεχωριστό masterclass που θα πραγματοποιήσει ο ειδικός στο VR Μισέλ Ρεϊγιάκ
* Η  πλατφόρμα συνάντησης για νέες συνεργασίες South by Southeast
* Η δράση Training Day, σε συνδιοργάνωση με το CED Media Greece

ΣΙΝΕΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ CINEMA FOR ALL

Το ΦΚΘ με χορηγό προσβασιμότητας το Ίδρυμα Ωνάση και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και σύμβουλο προσβασιμότητας την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, βελτιώνει την προσβασιμότητα στις εγκαταστάσεις του και μοιράζεται τη δύναμη του σινεμά με όλους τους θεατές ανεξαιρέτως.

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ:

Την καθιερωμένη Ημέρα Γαλλοφωνίας TV5 MONDE (συνδιοργάνωση με Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και της Unifrance)

Τις ταινίες που διαγωνίζονται για το βραβείο LUX, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την έκθεση: «Ψίθυροι» στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (παραγωγή: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης– διοργάνωση ΦΚΘ & Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης)

Την έκθεση #CedefopPhotoAward «Οι νέοι στην εκπαίδευση και την κατάρτιση» στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Διοργάνωση- Επιμέλεια: ΦΚΘ & Cedefop)

Την έκθεση «Πρόσωπα και Χώροι» στη Γκαλερί του Goethe-Institut Thessaloniki (Διοργάνωση: Goethe-Institut Thessaloniki και Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, με την υποστήριξη του ΦΚΘ)

Την προβολή των 6 μικρού μήκους ταινιών που βραβεύτηκαν στο 3ο Taratsa IFF.

Τις προβολές 6 ταινιών που βρίσκονται ανάμεσα στις 20 καλύτερες ελληνικές και ευρωπαϊκές ταινίες τις οποίες ψήφισαν τα μέλη της ΠΕΚΚ (με αφορμή τα 40 χρόνια ΠΕΚΚ).

Την documenta 14 στο 57ο ΦΚΘ, με τις προβολές δύο μικρού μήκους ταινιών στο πλαίσιο της παρουσίασης της εβδομαδιαίας τηλεοπτικής εκπομπής της «Κείμενα».

Τη συναυλία: «Μουσική για τον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Όλες οι ενότητες και η Αγορά του 57ου ΦΚΘ χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.


Διαβάστε επίσης:

Κερδίστε προσκλήσεις για το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το ελληνικό σινεμά στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Τα highlights της φετινής διοργάνωσης

57ο ΦΚΘ: Έξι αριστουργήματα για τα 40 χρόνια της ΠΕΚΚ

57ο ΦΚΘ: Μια νύχτα αφιερωμένη στον Νίκο Παναγιωτόπουλο

57ο ΦΚΘ: Οι ταινίες έναρξης και λήξης

57ο ΦΚΘ: Ματιές στα Βαλκάνια – Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ

57ο ΦΚΘ: Αφιερώματα Φιλίπ Γκραντριέ και Λεονάρντο Φάβιο

57ο ΦΚΘ: Κινηματογράφος για όλους! 

Η Αγορά του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το Taratsa International Film Festival στο 57ο ΦΚΘ