Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Ένας, κανένας και χίλιοι εκατό: έκθεση του Μιχάλη Γ. Καλλιμόπουλου στη γκαλερί a.antonopoulou.art

Ένας, κανένας και χίλιοι εκατό: έκθεση του Μιχάλη Γ. Καλλιμόπουλου στη γκαλερί a.antonopoulou.art

Η γκαλερί a.antonopoulou.art εγκαινιάζει το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016 την ατομική έκθεση του Μιχάλη Γ. Καλλιμόπουλου, με τίτλο Ένας, κανένας και χίλιοι εκατό.

Η έκθεση «Ένας, κανένας και χίλιοι εκατό» είναι η τρίτη ατομική του Μιχάλη Γ. Καλλιμόπουλου. Με σπουδές στην Βενετία και την Αθήνα και σημαντικές εκθέσεις στο ενεργητικό του, ο ζωγράφος και γλύπτης κινείται ανάμεσα στις εικαστικές τέχνες φτιάχνοντας έργα που γεφυρώνουν τα εικαστικά είδη, επανεφευρίσκοντας διαρκώς το εικαστικό αντικείμενο.

Αυτή τη φορά ο καλλιτέχνης μας μιλάει για την παιδικότητα. Στρέφει την προσοχή μας στα ήθη και τις ισορροπίες με αφορμή ανθρωπολογικές και κοινωνικές πραγματικότητες, μεγάλης και μικρής κλίμακας. Τα έργα της έκθεσης μας παροτρύνουν -και μέσα από το παιχνίδι-  να σκεφτούμε για τον εαυτό μας και για την αλληλεπίδραση -ή μη- των ανθρώπων.

Η έκθεση περιλαμβάνει δύο έργα, τον φωτεινό «Κόσμο» και την σκοτεινή «Κυριακή».

Ο «Κόσμος» είναι ένα διαδραστικό επιτραπέζιο έργο από εκατό και πλέον επιζωγραφισμένα πρωτότυπα αγάλματα μικρής κλίμακας, δημιουργημένα με την τεχνική της τρισδιάστατης (3d) εκτύπωσης. Οι μινιατούρες αυτές συνθέτουν ένα αρχείο «ιδεότυπων» αλλά και μιας κοινωνίας «σε συνθήκες εργαστηρίου». Τα ανθρωπάκια ιδωμένα από κοντά δεν συνιστούν πλήθος, αλλά μοναδικούς ήρωες με διακριτά χαρακτηριστικά, ενώ η θέση τους στον χώρο είναι μάλλον τυχαία και ελεύθερη. Η γλυπτική εγκατάσταση είναι ένα παιχνίδι ανθρωπολογίας με τη μορφή επιτραπέζιου ποδοσφαίρου Subbuteo και δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να παίξει μαζί του. Η μορφή του έργου είναι το αποτέλεσμα του παιχνιδιού του καλλιτέχνη και ταυτόχρονα η αρχική μορφή του παιχνιδιού καθενός από εμάς, αφού  μπορούμε ελεύθερα να αγγίξουμε, να μελετήσουμε και να μετακινήσουμε τα «πιόνια» μας, δημιουργώντας έτσι νέες υπόνοιες ομάδων και συσχετισμών σε μία in vitro μελέτη της κοινωνίας και των τύπων ανθρώπων που την απαρτίζουν. Το παιχνίδι μας ξεκινά μέσα στην έκθεση, αλλά μπορεί να συνεχιστεί και πέρα από αυτήν, με τη δυνατότητα που μας δίνει ο καλλιτέχνης να συμμετάσχουμε ενεργά στη δημιουργία ενός νοητού αρχείου «ιδεότυπων», αυτή τη φορά σε μεγαλύτερη κλίμακα. Το πώς, έχει να κάνει με τον τρόπο που ο καλλιτέχνης έχει επιλέξει να επικοινωνήσει το έργο του στο κοινό.

«Κυριακή» είναι παραδοσιακά η ημέρα γιορτής του οικογενειακού θεσμού και ο καλλιτέχνης διαλέγει να κάνει το σχόλιό του για την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων. Η γλυπτική εγκατάσταση αποτελείται από το μαύρο, υπέρ του φυσικού, γλυπτό ενός άντρα πάνω στο οποίο είναι  ζωγραφισμένο ένα κοριτσάκι.

Μπροστά στο έργο η οπτική αντίληψη του επισκέπτη συγχέει τη γλυπτική με τη ζωγραφική – το χρωματιστό και ανέμελο μικρό κοριτσάκι με το τρισδιάστατο μαύρο σώμα του άντρα. Αυτοί είναι μαζί αλλά και χωριστά, ανάλογα με την οπτική γωνία θέασης ή την υποκειμενική αντίληψη του καθενός μας. Το χέρι μέσα στο χέρι κάνει τη σκηνή τρυφερή. Αλλά με τους όρους του έργου: περπατώντας προς στο πλάι, τα χέρια του κοριτσιού χάνονται μέσα στο σκοτεινό σώμα του άνδρα.

Τα έργα που θα δούμε και που θα παίξουμε συνιστούν ένα ζωντανό πεδίο αντιθέσεων γενεών, φύλων, διαθέσεων, συνθηκών. Μέσω του εικαστικού λόγου θέτουν ακριβείς ερωτήσεις χωρίς να περιορίζουν σε προδιαγεγραμμένες απαντήσεις.

Οι τρισδιάστατες εκτυπώσεις των γλυπτών για το έργο «Κόσμος» έγιναν από την εταιρία B3D. Εδώ και 2,5 χρόνια η B3D είναι παρούσα στον χώρο του 3d printing, 3d scanning και 3d design στην τέχνη -και όχι μόνο-.

Σχετικές ειδήσεις
Pieces of..., έκθεση των Μ. Χάρου, Μ. Καλλιμόπουλου και Μ. Νομίδου στη Λόλα Νικολάου
01.02.2017 10:41
Η Γκαλερί Λόλα Νικολάου εγκαινιάζει την κοινή έκθεση των Μανώλη Χάρου, Μιχάλη Καλλιμόπουλου και Μίνας Νομίδου, με τίτλο Pieces of...
Spiritual Desert, έκθεση των Nithah και Michael Stöcklin στη γκαλερί a.antonopoulou.art
26.01.2017 10:54
Η γκαλερί a.antonopoulou.art έχει την ευχαρίστηση να παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τους φωτογράφους Nithah και Michael Stöcklin. Έκθεση την οποία επιμελήθηκε ο Paulo S. Rufino Henrique, εικαστικός και κινηματογραφικός επιμελητής.
Ignoramus, έκθεση του Helmut Stallaerts στη γκαλερί Bernier/Eliades
12.01.2017 11:25
Η γκαλερί Bernier/Eliades παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Βέλγου καλλιτέχνη Helmut Stallaerts, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, 20:00-22:00. Ο καλλιτέχνης εκθέτει πρώτη φορά στη γκαλερί και θα παραβρίσκεται στα εγκαίνια.
Το Ντεπό της Γκαλερί στην a.antonopoulou.art
16.12.2016 14:13
Συνδυάζοντας το Gallery Weekend 2016, τον αποχαιρετισμό του έτους και τα εγκαίνια της νέας ομαδικής έκθεσης "Το Ντεπό της Γκαλερί", η γκαλερί a.antonopoulou.art μας καλεί το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, 12:00-19:00 στο χώρο της για τα εγκαίνια και ένα εορταστικό πάρτι.
Ατομική έκθεση του Μιχάλη Κατζουράκη στη γκαλερί Artis Causa
12.04.2016 13:53
Μια πολύ σημαντική έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 19 Απριλίου 2016 στις 20:00 στη γκαλερί Artis Causa στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια επιλογή έργων διαφόρων εποχών, τεχνικών και μέσων του πολύ γνωστού καλλιτέχνη Μιχάλη Κατζουράκη. Η έκθεση περιλαμβάνει ένα μέρος της μεγάλης του αναδρομικής έκθεσης πέρυσι στο Μουσείο Μπενάκη.