Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Μειονότητες, Ρομά, Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: Αφιέρωμα από το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest

Μειονότητες, Ρομά, Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: Αφιέρωμα από το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest διοργανώνει, από τις 12 έως τις 16 Οκτωβρίου, το αφιέρωμα «Μειονότητες, Ρομά, Διαπολιτισμική Εκπαίδευση», με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με τη ζωή και την ένταξη των Ρομά στην ελληνική κοινωνία. Ένα αφιέρωμα για τους Ρομά της Ελλάδας μέσα από τα μάτια των δημιουργών.

Οι Ρομά αποτελούν μια πληθυσμιακή ομάδα ποικίλων προελεύσεων και καταβολών. Έχουν συμβάλει καθοριστικά κατά το παρελθόν στη διαμόρφωση και τον εμπλουτισμό της ελλαδικής οργανικής μουσικής. Ο διαφορετικός τρόπος ζωής τους, η φιλοσοφία καθώς και οι αξίες και οι αντιλήψεις που ενστερνίζονται συνθέτουν τη δική τους ξεχωριστή πολιτισμική ταυτότητα. Ωστόσο, τάσεις κοινωνικής ομοιογένειας συχνά κλείνουν τις πόρτες στο «διαφορετικό» και εμποδίζουν σημαντικά την αφομοίωση των κοινωνικών ομάδων που αποκλίνουν από τα κυρίαρχα κοινωνικά πρότυπα.

Μέσα από το αφιέρωμα, γίνεται μια προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά και καταπολέμησης των παραγόντων που αναπαράγουν τον κοινωνικό τους αποκλεισμό. Ένα αφιέρωμα που μας καλεί να σεβαστούμε και να αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητα για μια αρμονική ειρηνική συμβίωση.

Θα προβληθούν οι παρακάτω ταινίες:

Μοίρα του Νίκου Αναγνωστόπουλου (Α' Πανελλήνια Προβολή)
SAMROMA – Είμαστε τσιγγάνοι της Μαρίνας Δανέζη
Αλάν Κουγιού του Σταύρου Ιωάννου (Α' Πανελλήνια Προβολή)
Οδός Ίριδος της Μύρνα Τσάπα
Ιερός Γάμος του Σταύρου Ιωάννου (Α' Πανελλήνια Προβολή)

Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Μειονότητες, Ρομά, Διαπολιτισμική Εκπαίδευση», διοργανώνονται παράλληλες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, έκθεση φωτογραφίας, εικαστικές παρεμβάσεις και συζητήσεις. Οι εκδηλώσεις αυτές, αποτυπώνουν ανάγλυφα το διαφορετικό τρόπο ζωής και τις προκλήσεις της καθημερινής ζωής που αντιμετωπίζουν οι Ρομά, σκιαγραφώντας τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν την ξεχωριστή τους πολιτισμική ταυτότητα.

Πιο αναλυτικά:

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου-Κυριακή 16 Οκτωβρίου
Φουαγιέ Μεγάρου Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας
08:00-00:00 Έκθεση Φωτογραφίας «Οι γειτονιές του Θεού» του Ιωάννη Γαβριήλ

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου-Κυριακή 16 Οκτωβρίου
Φουαγιέ Μεγάρου Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας
08:00-00:00 Έκθεση Εικαστικών Παρεμβάσεων εμπνευσμένη από τη ζωή των Ρομά της εικαστικού Βασιλικής Πουρίδου

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου
Ξενοδοχείο Παλίρροια , αίθουσα «Κλεοπάτρα»
11:30-14:00 Συζήτηση με θέμα «Κινηματογραφώντας Ρομά».
Εισηγητές:  Οι σκηνοθέτες Μύρνα Τσάπα, Μαρίνα Δανέζη και ο Σταύρος Ιωάννου.

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου
Ξενοδοχείο Παλίρροια , αίθουσα «Κλεοπάτρα»
11:30-14:00 Συζήτηση με θέμα «Η εκπαίδευση των Ρομά, Ο μόνος δρόμος για ένα λαμπρό μέλλον».
Εισηγητές: Μανώλης Ράντης , Κώστας Παϊτέρης, Λευτέρης Κωνσταντινίδης και ο Νίκος Αναγνωστόπουλος.

*Το αφιέρωμα ενισχύεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Διαβάστε επίσης:

10ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – Docfest στη Χαλκίδα

Σχετικές ειδήσεις
Το 10ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest ολοκληρώθηκε στη Χαλκίδα
17.10.2016 14:48
Το 10ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest ολοκληρώθηκε την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016. Η Τελετή Λήξης πραγματοποιήθηκε στις 20:00 στο Αμφιθέατρο Μεγάρου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.
To 10ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest ξεκίνησε δυναμικά
13.10.2016 13:34
Το 10ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest υποδέχτηκε την Τρίτη 11 Οκτωβρίου λαμπερές προσωπικότητες, αναγνωρισμένους σκηνοθέτες, νέους δημιουργούς αλλά και φίλους του κινηματογράφου ανανεώνοντας το ετήσιο ραντεβού τους στο θεσμό που δέκα χρόνια τώρα έχει καταφέρει να γίνει βασικό σημείο συνάντησης των δημιουργών.
10ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest: Δράσεις και Εκδηλώσεις
05.10.2016 12:54
Η αυλαία του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest θα ανοίξει για 10η επετειακή χρονιά στην πόλη της Χαλκίδας την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016.
10ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – Docfest στη Χαλκίδα
21.09.2016 11:21
Από την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016 και για έξι μέρες η καρδιά των Ελλήνων δημιουργών χτυπά δυνατά στο 10ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest.
To AegeanDocs Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ επιστρέφει σε 11 νησιά του Αιγαίου!
16.09.2016 10:13
Το 4ο AegeanDocs Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ, ανοίγει τις 20 αίθουσές του σε 11 νησιά του Αιγαίου, από 24 έως 29 Σεπτεμβρίου, με Θεματικό Αφιέρωμα στην Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, τις Μειονότητες και τα Δικαιώματα των Ρομά.