Από τις εκδόσεις Ίκαρος στις 13 Οκτωβρίου 2016, αναμένεται να κυκλοφορήσει στη σειρά ξένης πεζογραφίας μας το πολυαναμενόμενο βιβλίο του Anthony Marra Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο, σε μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη.

Ο Anthony Marra μετά την κυκλοφορία του Αστερισμού ζωτικών φαινομένων επανέρχεται με ένα ακόμη λογοτεχνικό διαμάντι που ξεχωρίζει για την ιδιόμορφη δομή του: μια συλλογή εννέα διηγημάτων που διαβάζεται ως ένα ενιαίο μυθιστόρημα.

Η εξαιρετικά καλογραμμένη συλλογή διηγημάτων του Anthony Marra, σκιαγραφεί μια πλειάδα αξέχαστων χαρακτήρων των οποίων οι ζωές διασταυρώνονται μεταξύ τους με τρόπο σπαραχτικό.

Την δεκαετία του 1930 στο Λένινγκραντ, ένας ζωγράφος-διορθωτής επεξεργάζεται επίμαχες φωτογραφίες για λογαριασμό του Κόμματος του Στάλιν, σβήνοντας και αλλοιώνοντας πρόσωπα με τον αερογράφο του. Μαγεμένος από την εικόνα μιας μπαλαρίνας, βρίσκεται κατηγορούμενος για σχέση με την πολωνική κατασκοπεία. Μια ομάδα γυναικών αφηγείται τις ιστορίες της αλλά και αυτές των γιαγιάδων τους, πρώην κρατουμένων της Γκουλάγκ, που εγκαταστάθηκαν σε πόλη ορυχείων της Σιβηρίας. Δύο ζεύγη αδερφών μοιράζονται μια άγρια, προστατευτική αγάπη. Νεαροί άνδρες σε ολόκληρη τη πρώην Σοβιετική Ένωση αντιμετωπίζουν τη βία στο σπίτι και στο στρατόπεδο. Μεγάλες θυσίες γίνονται και στο όνομα ενός πετρελαιοειδούς τοπίου, το οποίο είναι συνηθισμένο εκτός από το σχεδόν ακατανόητο ειρηνικό παρελθόν που απεικονίζει.

Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο, με εκπληκτική πρόζα μιλά για τη ματαιότητα της προσπάθειας να εξαλειφθούν άνθρωποι και γεγονότα, για την ανθρώπινη προσαρμοστικότητα, το παράλογο της ζωής και του πολέμου, αλλά και το πόσο μικρή είναι η ζωή μας σε σχέση με το μέγεθος του σύμπαντος.

  

«Καθένας παραμένει ο ήρωας της δικής του ιστορίας, ακόμα κι αν γίνεται κακός στην ιστορία ενός άλλου.»

«Το μέλλον είναι το ψέμα με το οποίο δικαιώνουμε την κτηνωδία του παρόντος.»

Η Τέσυ Μπάιλα γράφει κριτική για το βιβλίο.

«Το προφανές είναι προφανές μόνο όταν συμβαίνει στους άλλους.»

Ο Anthony Marra μεγάλωσε στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, ενώ έζησε και σπούδασε στη Ρωσία. Το 2010, το διήγημά του Τσετσενία τιμήθηκε με τα βραβεία Narrative και Pushcart. To 2012, με τον Αστερισμού ζωτικών φαινομένων (εκδόσεις Ίκαρος, 2013), ο Marra απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και τιμήθηκε με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα Whiting Writers’ Award, βραβείο που έχουν λάβει στο παρελθόν μεταξύ άλλων, ο David Foster Wallace και ο Jeffrey Eugenides. Το 2013 συμπεριλήφθηκε στη μακρά λίστα για το National Book Award. Ακολούθησαν τα βραβεία The Athens Prize for Literature 2013, National Book Critics Circle’s John Leonard Prize 2015 Guggenheim Fellowship in Fiction, Grand Prix des Lectrices de Elle 2015, Anisfield-Wolf Book Award, και Barnes and Noble Fiction Discover Award.

Σχεδιασμός/εικονογράφηση εξωφύλλου: Χρήστος Κούρτογλου