Φέτος, το φωτεινό άστρο των Χριστουγέννων θα λάμψει πάνω από το Μέγαρο Μουσικής. Μια νέα διεθνής παραγωγή μπαλέτου κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα! Το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας του Κιέβου, θα παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια πρεμιέρα στην Αθήνα, τη νέα χορογραφία της Βασίλισσας του Χιονιού που βασίζεται στο πασίγνωστο και αγαπημένο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Ο μεγάλος δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, με την ανεξάντλητη φαντασία ενός αιώνιου παιδιού, έπλασε ένα από τα πιο όμορφα παραμύθια και αφηγείται τη συγκινητική περιπέτεια δύο αγαπημένων φίλων, της Γκέρντα και του Κάι, που έζησαν σε ένα κόσμο φανταστικό, παγωμένο και απόμακρο, εκεί όπου κυριαρχεί η γοητευτική Βασίλισσα του Χιονιού.

Ο Άντερσεν με αυτό το παραμύθι προβάλλει την αγνότητα των ανθρώπινων συναισθημάτων ως το μοναδικό αντίδοτo στο ψυχρό ορθολογισμό. Στόχος του είναι η κατάκτηση της «αέναης παιδικότητας» για να απελευθερώσει τον «υλικό» άνθρωπο από τις παγίδες του νεωτερικού τρόπου ζωής.  Με τη Βασίλισσα του Χιονιού, ο Άντερσεν μας μεταφέρει σε ένα κόσμο πολύ αληθινό και γνώριμο σε όλους μας και με την γλώσσα του παραμυθιού, στέλνει το μήνυμα της επιλογής ενός άλλου δρόμου για την πορεία μας στη ζωή με όχημα την φιλία και την ανθρώπινη αγάπη.

Το αριστουργηματικό παραμύθι του Άντερσεν, γεμάτο ευαίσθητα νοήματα, μαγικές εικόνες, δράση και αγωνία, έχει εμπνεύσει πολλούς δημιουργούς που το έχουν διασκευάσει για το θέατρο, τον κινηματογράφο, την όπερα και το χορό, ενώ πρόσφατα απολαύσαμε μια διαφορετική εκδοχή με κινούμενα σχέδια, παραγωγής Disney, που βασίστηκε στην ιστορία της Βασίλισσας του Χιονιού.

Τα φετινά Χριστούγεννα, η Βασίλισσα του Χιονιού θα ζωντανέψει στη σκηνή της Αίθουσας «Αλεξάνδρα Τριάντη» -σε μια νέα παραγωγή διεθνούς ακτινοβολίας- με τους δεξιοτέχνες σολίστ και το corps de ballet του Μπαλέτου της Εθνικής Όπερας του Κιέβου.

Τον μουσικό καμβά με εξαίσιες συνθέσεις των Τσαϊκόφσκι, Λιάντοφ, Ρουμπινστάιν, Γκρηγκ και Μασνέ, έπλεξε ο Αλεξέι Μπάκλαν. Η Ανικό Ρεχβιασβίλι, δημιούργησε μια ευφάνταστη νέα χορογραφία, με τα πλούσια σκηνικά του Στανισλάβ Πετρόφσκι, τα φαντασμαγορικά κοστούμια της Νατάλια Κουτσέρια και τα εντυπωσιακά φωτιστικά εφέ του Ίγκορ Σάμαρετς. Τη δραματουργική επεξεργασία υπογράφουν ο μαέστρος Αλεξέι Μπάκλαν και η Ανικό Ρεχβιασβίλι.

ΣΥΝΟΨΗ

Μία μεγάλη και χαρούμενη παρέα παιδιών κάνει πατινάζ στην παγοπίστα της πόλης και μαζί τους παίζουν ο Κέυ και η Γκέρντα, δύο αχώριστοι φίλοι που αγαπιούνται σαν αδέρφια. Ξαφνικά εμφανίζονται οι κακοί καλλικάντζαροι που προσπαθούν να σπείρουν τη διχόνοια ανάμεσα τους αλλά ευτυχώς δεν κατορθώνουν με τις πράξεις τους να χαλάσουν την αρμονική ατμόσφαιρα των παιδιών.

Εν τω μεταξύ, σε ένα κόσμο φανταστικό, παγωμένο και απόμακρο, κυριαρχεί η γοητευτική Βασίλισσα του Χιονιού που σαγηνεύει τους ανθρώπους με την ομορφιά της έχοντας για όπλο ένα μαγικό καθρέφτη. Όποιος τον κοιτά, χάνει τα καλά του συναισθήματα και ξεχνάει τους φίλους και την οικογένειά του. Ακόλουθοι και βαστάζοι του καθρέφτη της είναι οι διαβολικοί καλλικάντζαροι. Ο καθρέφτης συνεχώς μεγαλώνει και ανεβαίνει πολύ ψηλά σκεπάζοντας τη γη, ώσπου μια μέρα ξεφεύγει από τα χέρια των κακών καλικαντζάρων, πέφτει με δύναμη στο χώμα και σπάει σε χιλιάδες μικροσκοπικά κομμάτια που σκορπίζουν παντού. Δισεκατομμύρια θρύψαλα έπεσαν στη γη, άλλα μπήκαν στα μάτια των ανθρώπων που άρχισαν να βλέπουν τον κόσμο γύρω τους παραμορφωμένο και έγιναν σκληροί εγωιστές, άλλα μπήκαν στις ανθρώπινες καρδιές και τις πάγωσαν και άλλα συνέχισαν να αιωρούνται.

Την παραμονή των Χριστουγέννων, ο Κέυ και η Γκέρντα ανοίγουν τα δώρα τους μαζί με τους φίλους και τη γιαγιά της Γκέρντα όταν ξαφνικά ο Κέυ βλέπει στο παράθυρο μία νιφάδα που άρχισε να μεγαλώνει, να γίνεται τεράστια και να παίρνει τη μορφή μιάς πανέμορφης γυναίκας….ήταν η Βασίλισσα του Χιονιού αλλά την έβλεπε μόνο ο Κέυ. Μάταια προσπαθούσε να την δείξει στα υπόλοιπα παιδιά που άρχισαν να τον κοροϊδεύουν. Ξαφνικά, ο Κέυ νοιώθει να τον χτυπάει κάτι ταυτόχρονα στο μάτι και στην καρδιά….ήταν δύο μικροσκοπικά κομμάτια του μαγικού καθρέφτη Τα μικρά γυαλάκια σφηνώνονται στα μάτια του Κάι και παγώνουν την καρδιά του.

Η συμπεριφορά του Κέυ άρχισε να αλλάζει αμέσως, έγινε κακός κι εριστικός, μαλλώνει με την Γκέρντα και τους άλλους φίλους του και φεύγει από το ζεστό και χαρούμενο σπίτι. Καθώς περιπλανιέται μόνος μέσα στη νύχτα, εμφανίζεται η Βασίλισσα του Χιονιού με το ασημένιο άρμα της, τυλιγμένη σε ένα σύννεφο από νιφάδες χιονιού ακτινοβολώντας γεμάτη γοητεία. Τον φιλάει, τον μαγεύει και τον παίρνει μαζί της στο γυάλινο παλάτι…. φιλοδοξεί να γίνει ο Πρίγκιπας της παγωμένης ζωής της.

Από εκείνη τη στιγμή αρχίζει η μεγάλη περιπέτεια της Γκέρντα που ψάχνει απεγνωσμένα να βρεί τον χαμένο της φίλο. Πώς θα βρει τον αγαπημένο της φίλο που έπεσε στα δίχτυα της διαβόητης Βασίλισσας και χάθηκε από την ζωή της; Με ποιο τρόπο θα τον αφυπνίσει και θα ζεστάνει ξανά την παγωμένη του καρδιά;

Περιπλανιέται στα δάση, συναντάει ληστές, ανθρώπους και μάγισσες που την οδηγούν  προς το παγωμένο παλάτι και εκεί παγιδεύεται από χιλιάδες νιφάδες, τον στρατό της Βασίλισσας του Χιονιού. Αντικρύζει τον Κέυ αλλά αυτός την κοιτάει σαν να είναι μία ξένη καθώς εκείνη τη στιγμή είναι έτοιμος να δεχθεί την στέψη του για να γίνει ο Πρίγκηπας του Χιονιού, ο σύντροφος της Βασίλισσας. Η Γκέρντα προσπαθεί να πείσει τον Κέυ να φύγουν και να εγκαταλείψει αυτό τον ψυχρό και άκαρδο κόσμο αλλά δεν την ακούει. Τότε η Γκέρντα τρέχει κοντά του, τον αγκαλιάζει και κλαίει απελπισμένα καθώς βλέπει να χάνει οριστικά τον καλύτερο της φίλο. Τα δάκρυα της κυλούν στο στήθος του αγοριού που φτάνουν στην καρδιά του και λιώνουν τον πάγο. Ο Κέυ συνέρχεται κι αρχίζει να κλαίει μαζί της μέχρι που τα δάκρυά του παρασέρνουν και το δεύτερο γυαλάκι από το μάτι του…..η πραγματικότητα δεν είναι πλέον παραμορφωμένη και η καρδιά του είναι και πάλι ζεστή! Η Βασίλισσα του Χιονιού μπροστά στην αληθινή αγάπη των παιδιών που ορθώνεται μπροστά της, γίνεται ανίσχυρη και βλέπει να καταρρέει όλο της το βασίλειο, η ίδια λειώνει και εξαφανίζεται για πάντα από τη ζωή όλων των ανθρώπων μαζί με τους κακούς καλλικάντζαρους

Η Γκέρντα και ο Κέυ γυρίζουν πανευτυχείς στη πόλη τους και υπόσχονται ότι δεν θα εγκαταλείψει ποτέ ο ένας τον άλλο. Μεγαλώνοντας, τα αγνά τους παιδικά συναισθήματα πολύ γρήγορα μετατράπηκαν σε μία δυνατή και αιώνια αγάπη κι έζησαν για πάντα μαζί!

Συντελεστές:

Μουσική επιλογή: Oleksiy Baklan από έργα των Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκυ, Ανατόλυ Λιάντωφ, Άντον Ρουμπινστάιν, Έντουαρντ Γκρήγκ, Ζυλ Μασνέ

Δραματουργική επεξεργασία: Rekhviashvili, Oleksiy Baklan

Χορογραφία: Aniko Rekhviashvili
Σκηνικά: Stanislav Petrovskyi
Κοστούμια: Nataliia Kucheria
Φωτισμοί: Igor Samarets

ΜΠΑΛΕΤΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΠΕΡΑΣ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ

Το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας του Κιέβου ιδρύθηκε το 1867 και πολύ γρήγορα καθιερώθηκε διεθνώς σαν ένα από τα πλέον φημισμένα συγκροτήματα κλασικού χορού. Από τις πρώτες επιτυχίες του συγκροτήματος ήταν η πρεμιέρα του μπαλέτου Οπρίτσνικ του Τσαϊκόφσκι που παρουσιάστηκε το 1874 παρουσία του ίδιου του συνθέτη ο οποίος τους συνεχάρη για την εξαιρετική τους ερμηνεία. Μάλιστα, ο Τσαϊκόφσκι ήθελε όλες οι όπερες και τα μπαλέτα του να παρουσιάζονται στην Εθνική Όπερα της Ουκρανίας στο Κίεβο, καθώς θεωρούσε ότι αυτό το θέατρο ήταν εφάμιλλο και ισάξιο με αυτά της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης. Μετά το 1950 η ‘Οπερα του Κιέβου και το μπαλέτο της γνωρίζουν νέα ακμή, καθώς πλαισιώνεται από νέους και ταλαντούχους καλλιτέχνες. Το 1964 το μπαλέτο του Κιέβου συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικού Χορού στο Παρίσι, και αρκετοί σολίστ του αποσπούν διακρίσεις.

Σήμερα, το συγκρότημα έχει 24 ολοκληρωμένα έργα στο ρεπερτόριό του, γεγονός που το καθιστά σαν το μπαλέτο με το πλουσιότερο ρεπερτόριο στον κλασικό χορό. Με την πλούσια αυτή κληρονομιά, το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας του Κιέβου και με την καλλιτεχνική και τεχνική αρτιότητα των χορευτών του, έχει περιοδεύσει στις περισσότερες χώρες του κόσμου και το έχουν απολαύσει περισσότεροι από 40 εκατομμύρια θεατές. Μερικοί από τους πλέον διάσημους χορευτές που έχουν συνεργαστεί με το μπαλέτο του Κιέβου είναι οι Σερζ Λιφάρ, Μάγια Πλισέτσκαγια, Άννα Πάβλοβα, Μαρίνα Τιμοφέεβα από το θέατρο Μπολσόι, Ιρίνα Κολπάκοβα, Άλλα Οσιπένκο, Μπόρις Μπρεγκβάτζε από το θέατρο Μαρίνσκυ όπως και ο σημερινός μοναδικός χορευτής των μεγαλύτερων θεάτρων του κόσμου Βλαντιμίρ Μάλαχοφ. Μέχρι σήμερα, πληθώρα νέων ταλέντων συνεχίζουν να «γεννιώνται» μέσα από αυτό το ιστορικό συγκρότημα και να κατακτούν τις διεθνείς σκηνές.