Για πρώτη φορά έρχεται στην Ελλαδα ο γνωστός εξαιρετικός χορογράφος και χορευτής, ο ανατρεπτικός Περιστρεφόμενος Δερβίσης, Ziya Azazi, για μία εμφάνιση στο Passport Κεραμεικός.

Έχει εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ και θεατρικές σκηνές όλου του κόσμου, πάντα με standing ovation, έχει κερδίσει πολλά βραβεία για την δουλειά του, και έχει συνεργαστεί με πολλούς επώνυμους καλλιτέχνες όπως π.χ ο Jan Fabre, Silvert Hoyem, Mercen Dede, Burhan Ocal.

Γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Τουρκίας, αλλά ζει μόνιμα στην Βιέννη. Ξεκίνησε της σπουδές του πάνω σε μοντέρνο χορό και το 1999 άρχισε να εξερευνά των παραδοσιακό χορό των Σούφι. Την ιδία χρόνια χαρακτηρίστηκε ως ο πιο εντυπωσιακός χορευτής της χρονιάς από το περιοδικό «Ballet International Magazine» που τον έκανε ευρύτερα γνωστό.

Συνεχίζοντας την ανοδική του καριέρα συνεργάζεται με σημαντικά θέατρα ως χορογράφος και σολίστ χορευτής, όπως: Vienna Volksoper, Theaterhaus, Stuttgart, Grand Théâtre de Geneve κ.ά.

Συνεχίζοντας την αναζήτηση του σε νέες τάσεις εναλλακτικών χορογραφιών και μέσω του παραδοσιακού χορού των Σούφι, δημιούργησε εξαιρετικές χορογραφίες για την σόλο παράσταση Dervish, που έχει παρουσιαστεί σ’ όλο το κόσμο, παντού προκαλώντας τον ενθουσιασμό του κοινού. Οι επόμενες παραστάσεις του, «Icons», «Ember, «Energy» ή «Bolero», είχαν και αυτές πάντα τη εξαιρετική αποδοχή και τον ενθουσιασμό κριτικών και κοινού, ωστόσο ο Dervish παραμένει να θεωρείται μια από τις σημαντικότερες παραστάσεις του, μια παράσταση–σταθμός, όπου έδειξε για πρώτη φορά πώς μια τόσο μυστική κουλτούρα όπως η Σούφι, μπορεί να μεταφρασθεί σε μοντέρνα γλώσσα.

Η παράσταση αποτελείται από 2 μέρη, «Azab» και «Dervish in progress», και τη συνοδεύει η μουσική του γνωστού Τούρκου καλλιτέχνη, Mercan Dede και του Αυστριακου Uwe Felchle.

Πριν τη παράσταση θα γίνει εισαγωγή στη μουσική των Σούφι, απο τον δεξιοτέχνη στο ούτι, Βασίλη Παπανικολάου.


Μετά τη παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τον Ziya, ο οποίος θα δείξει και τις βασικές τεχνικές των κινήσεων των περιστρεφόμενων Δερβίσηδων.


O Azazi δημιουργεί εξαιρετικές σόλο χορογραφίες με διαφορετικές εκδοχές, πάντα βασιζόμενες και επηρεασμένες από τον χορό των Σούφι, και το καταφέρνει με τρόπο αριστουργηματικό.

ZIYA AZAZI – DERVISH IN PROGRESS from gaja madzarevic on Vimeo.


Από την συνεργασία με τον Sivert Hoyem: https://www.youtube.com/watch?v=RYqnGxp3of4

MIME ART FESTIVAL

Ένας θεσμός που γεννήθηκε πέρυσι, συνεχίζει την επιτυχημένη του πορεία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα!

Το Διεθνές MimeArt Festival είναι, όπως προδίδει ο τίτλος του, ένα Φεστιβάλ παραστατικών τεχνών αφιερωμένο στο σωματικό θέατρο (mime από pantomime). Ο λόγος αντικαθίσταται από τη μίμηση (παντομίμα) και την κίνηση, ενώ η μουσική, τα εφέ και όλες οι σύγχρονες τεχνικές του σωματικού θεάτρου και του τσίρκου, συνδυάζονται παρουσιάζοντας νέες φόρμες θεατρικής έκφρασης. Οι λέξεις ‘χάνονται’ και δίνουν τη θέση τους σε μια άλλου είδους ‘ομιλία’ που κερδίζει τον κόσμο με την αμεσότητά της.

Μετά την πρώτη διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη, όπου επιλέχθηκαν τέσσερις μοναδικές παραστάσεις από την Ευρώπη, αλλά και την Ιαπωνία, το International MimeArt Festival συνεχίζει για δεύτερη χρονιά, σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης αυτή τη φορά και απλώνει τις δράσεις του και στην Αθήνα.

Το φετινό πρόγραμμα στην Ελλάδα περιλαμβάνει τον Ziya Azazi, τον σύγχρονο Δερβίση που ενώνει Ανατολή και Δύση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η παράσταση του Ziya Azazi, που ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου στο Passport Κεραμεικός, δυστυχώς αναβάλλεται.

Θα υπάρξει νέα ενημέρωση στο άμεσο μέλλον για τη νέα ημερομηνία διεξαγωγής.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ziya Azazi στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

2o International MimeArt Festival σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα