Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Ο κύριος Βερντού (1947), του Τσάρλι Τσάπλιν στο Σχολείο του Σινεμά

Ο κύριος Βερντού (1947), του Τσάρλι Τσάπλιν στο Σχολείο του Σινεμά

Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016 στις 18.00 θα προβληθεί με ελεύθερη είσοδο στο Σχολείο του Σινεμά , η αναρχική, καθηλωτική, αριστουργηματική δημιουργία του Τσάρλι ΤσάπλινΟ κύριος Βερντού (1947)”. Σχολιασμός, ανάλυση της ταινίας και συντονισμός της συζήτησης μετά την προβολή της:  Γιάννη Καραμπίτσος (σκηνοθέτης, μοντέρ και κριτικός κινηματογράφου).

 

Ο κύριος Βερντού χάνει τη δουλειά του εξαιτίας της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Για να συντηρήσει την ανάπηρη γυναίκα του και το γιο του, αρχίζει να παντρεύεται πλούσιες χήρες και ύστερα να τις εξαφανίζει.

 

Κινηματογραφική Μεταφορά του μύθου του Κυανοπώγωνα ο Κύριος Βερντού (Monsieur Verdoux) του Τσάρλι Τσάπλιν βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Henri Landru, ενός Γάλλου απατεώνα που έβαζε αγγελίες στις εφημερίδες με τις οποίες ζητούσε μια χήρα για γάμο, κι έτσι κατάφερε να παρασύρει 10 γυναίκες στο σπίτι του, όπου φαίνεται ότι τις σκότωσε και εξαφάνισε τα πτώματά τους.

 

Με τον ρόλο του Βερντού, ο Τσάπλιν καταθέτει μια ισχυρη κριτική για την πολιτική των Η.Π.Α. «Ένας φόνος κάνει κάποιον κακοποιό, ενώ εκατομμύρια φόνοι σε αναγάγουν σε ήρωα. Οι αριθμοί αγιοποιούν!».

 

Οι κριτικοί κινηματογράφου και οι εφημερίδες πετάνε λάσπη στο φιλμ και κατηγορούν τον Τσάπλιν ως κομμουνιστή οδηγώντας το σε εμπορική αποτυχία. Βρισκόμαστε στην αρχή του Ψυχρού Πολέμου.

 

Επίσης θα πραγματοποιηθούν 3 δωρεάν Σεμινάρια Ιστορίας, Σκηνοθεσίας και Ντοκιμαντέρ  το Σαββατοκύριακο 1 & 2 Οκτωβρίου 2016

 

Τα 3 δωρεάν σεμινάρια που μπορεί να παρακολουθήσει ελεύθερα όποιος το επιθυμεί χωρίς καμιά δέσμευση να συμμετέχει σε κάποιον από τους νέους κύκλους σεμιναρίων πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των παρουσιάσεων - ανοιχτών μαθημάτων των νέων κύκλων σεμιναρίων του σχολείου του σινεμά και όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε αυτούς θα έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν αναλυτικά για το περιεχόμενο και τη δομή των μαθημάτων και να εγγραφούν αν δεν το έχουν ήδη κάνει.

 

1. 121 Χρόνια Κινηματογράφου: Δωρεάν Σεμινάριο Ιστορίας, Θεωρίας και Κριτικής Κινηματογράφου το Σάββατο 1.10.2016 στις 16.00 στο Σχολείο του Σινεμά

 

Στο πλαίσιο της παρουσίασης -ανοιχτού μαθήματος του σεμιναρίου «121 Χρόνια Κινηματογράφου σε 12 Μαθήματα» που θα ξεκινήσει στις 16.00 μετά από συνοπτική εισήγηση για όλα τα βασικά κινηματογραφικά ρεύματα (εξπρεσιονισμός, σουρεαλισμός, ποιητικός ρεαλισμός, νεορεαλισμός, νουβέλ βαγκ, free cinema κ.α.) θα προβληθούν σχολιαστούν και αναλυθούν αποσπάσματα από αντιπροσωπευτικές ταινίες αυτών των ρευμάτων.

 

2. Δωρεάν δίωρο σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου και παρουσίαση του Νέου Τρίμηνου Κύκλου Μαθημάτων την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016 στις 16.00

 

Δωρεάν δίωρο για όλους σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου και παρουσίαση του Νέου Τρίμηνου Κύκλου Μαθημάτων για όσους ενδιαφέρονται την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016 στις 16.00 στο Σχολείο του Σινεμά (Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια). Θα προβληθούν και σχολιαστούν αποσπάσματα από ταινίες αντιπροσωπευτικές μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ , πειραματικές ή πρωτοποριακές και animation για να έρθουν σε επαφή οι συμμετέχοντες με τις τέσσερις βασικές κατηγορίες ειδών ταινιών που υπάρχουν. Θα προβληθούν αποσπάσματα από τις 2 μεγαλύτερες οικονομικές αποτυχίες στην ιστορία του Αμερικάνικου κινηματογράφου που φαλίρισαν τις εταιρίες παραγωγής τους και οδήγησαν στην καλλιτεχνική παρακμή τους δημιουργούς τους, τον Αταίριαστο (1983) του Κόπολα και την Πύλη της Δύσης (1980) του Τσιμίνο.

 

Θα προβληθούν επίσης αποσπάσματα από 2 ταινίες του Βέντερς που έγιναν την ίδια χρονιά (1982) και που εκφράζουν 2 εντελώς διαφορετικές καλλιτεχνικές τάσεις στο χώρο του κινηματογράφου τον χολιγουντιανό αφηγηματικό κινηματογράφο και τον κινηματογράφο του δημιουργού τον Χάμετ με παραγωγό τον Φράνσις Φορντ Κόπολα και την Κατάσταση των Πραγμάτων.

 

3. Δωρεάν δίωρο σεμινάριο Ιστορίας και Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016 στις 18.00

 

Δωρεάν δίωρο για όλους σεμινάριο Ιστορίας και Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ και παρουσίαση του Νέου Τρίμηνου Κύκλου Μαθημάτων για όσους ενδιαφέρονται την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016 στις 18.00 στο Σχολείο του Σινεμά (Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια). Θα πραγματοποιηθεί εισήγηση με θέμα τι είναι το ντοκιμαντέρ , ποια η διαφορά από τις ταινίες μυθοπλασίας , ποιες οι σπουδαιότερες σχολές ντοκιμαντέρ και θα προβληθούν αποσπάσματα από αντιπροσωπευτικές ταινίες αυτών των σχολών ντοκιμαντέρ. (Ο Νανούκ του Βορά, Ο Άνθρωπος με την Κινηματογραφική Μηχανή, Σχετικά με τη Νίκαια, Βερολίνο συμφωνία μιας Μεγαλούπολης, Το Χρονικό ενός Καλοκαιριού κ.α.

Σχετικές ειδήσεις
Μια Σελίδα Τρέλας & Citizenfour: Δύο σημαντικές προβολές με ανάλυση στο Σχολείο του Σινεμά
22.09.2016 14:06
Οι ταινίες Μια Σελίδα Τρέλας (1926) του Κεϊνοζούκε Κινουγκάσα και Citizenfour (2014) της Λόρα Πόιτρας, θα προβληθούν με ελεύθερη είσοδο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2016, αντίστοιχα, στο Σχολείο του Σινεμά.
Τα ΒορΟινά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
14.09.2016 12:52
Το «Σινεμά Τα ΒορΟινά», μια ξεχωριστή βραδιά όπου οι δρόμοι του σινεμά και του κρασιού συναντιούνται, σας περιμένει την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 στις 19:00 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον.
Σινεμά με Θέα 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
16.06.2016 11:12
Η πιο δροσερή πρόταση εξόδου, το «Σινεμά με Θέα», γίνεται και φέτος το καλοκαίρι από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Θερινό «Σινεμά με Θέα» από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
15.06.2016 12:32
Τη λειτουργία του θερινού κινηματογράφου «Σινεμά με Θέα», ο οποίος φιλοξενείται στην οροφή του νέου κτηρίου (Μ2) του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, από τις 20 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου και από τις 29 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2016, παρουσίασαν την Τρίτη 14 Ιουνίου το βράδυ στους εκπροσώπους του Τύπου οι επικεφαλής των δύο συνεργαζόμενων φορέων, του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ) και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ).

Ραντεβού στο Σινεμά με τους μεγάλους δημιουργούς από το Δήμο Ζωγράφου
10.03.2016 13:02
Το Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Ζωγράφου χαρίζει στο κοινό δωρεάν βραδιές Σινεμά με τους μεγάλους δημιουργούς του ελληνικού, ιταλικού, γαλλικού και ισπανόφωνου κινηματογράφου.