Σχεδόν δέκα χρόνια πριν, σε καιρούς ανοιχτούς, γεμάτους αθωότητα, συναντηθήκαμε με την Αντιγόνη Γύρα και την ομάδα του Κινητήρα για να δημιουργήσουμε μαζί ένα video-dance έργο με θέμα του μια εγκυμονούσα γυναίκα.  Αυτή η γυναίκα, κοιτάζοντας πίσω, έχω την αίσθηση ότι έχει πάρει διαστάσεις συμβολικές για την πορεία και των δυο ομάδων.

Εμείς τότε είχαμε στήσει πρωτόλεια, με έναν αρχικό πυρήνα καλλιτεχνών, το Φεστιβάλ Βιντεοτέχνης Μηδέν και η Αντιγόνη με τον Κινητήρα σχεδίαζαν και οραματίζονταν το φυσικό τους χώρο, το σπίτι τους. Έκτοτε οι πορείες μας ήταν παράλληλες, γειτονικές, δουλεύαμε πιστά και συγκεντρωμένα πάνω σε αυτό που η κάθε ομάδα είχε επιλέξει, προωθώντας, δημιουργώντας και εκπαιδεύοντας με μέσο τη βίντεο-τέχνη και τον χορό αντίστοιχα.

Βλέποντας τώρα το έργο, τη δράση, αλλά και την “στάση” και των δύο ομάδων, και του Μηδέν και του Κινητήρα, μέσα στις φαβέλες του ελληνικού πολιτισμού των χρόνων της κρίσης, πιστεύω ότι και οι δυο ομάδες κατάφεραν να αντισταθούν ικανά.  Παρά τα φαινόμενα εσωστρέφειας, εκπτώσεων, συρρίκνωσης και πατρωνίας, που παρατηρούνται, ο Κινητήρας και το Μηδέν δημιουργούν και να προωθούν έργα με διεθνείς προδιαγραφές, κινούνται πάντα ανεξάρτητα, με κύριο γνώμονα τους την τέχνη και την έρευνα της.

Αυτή την περίοδο οι συνέργειες και συνεργασίες μοιάζουν να είναι η μόνη υγιής λύση για την συνέχεια του πολιτισμού, της τέχνης και της καινοτομίας. Έτσι το διήμερο προβολών που επιμελείται το Μηδέν στον Κινητήρα με θέμα του την video-performance και το video-dance, παράλληλα με την παράσταση “Farewell: Elsewhere” (Αλλού) της περσινής νικήτριας του In Progress Feedback Festival, Marielys Burgos Melendez είναι μια προσπάθεια να συνενώσουμε δυνάμεις και να διευρύνουμε το δίκτυο συνεργασιών μας. Είναι μια προσπάθεια να πάρουμε δύναμη και να δώσουμε! 

 

Οι ενότητες που επέλεξα για τον Κινητήρα έχουν ως κοινό τους στοιχείο την κίνηση, αλλά αισθητικά διαφέρουν αρκετά. Η πρώτη ενότητα με τίτλο “Χορογραφίες του Ασυνείδητου” περιλαμβάνει 15 έργα με υψηλή αισθητική και έντονη χορογραφική αναζήτηση, που απευθύνονται σε ένα ιδιαίτερα μυημένο κοινό . Η δεύτερη ενότητα με τίτλο “Keep Moving” παρουσιάζει 13 έργα με διαφορετικές αισθητικές και εννοιολογικές προσεγγίσεις, που ανιχνεύουν τους λόγους και τα κίνητρα πίσω από κάθε μας κίνηση, είναι μια ενότητα πιο ανάλαφρη, με σχεδόν εφηβική και γλυκά επαναστατική διάθεση.

Info: Η Μαργαρίτα Σταυράκη είναι εικαστικός με θεωρητική και πρακτική αναζήτηση στην σχέση χώρου, εικόνας και μύθου. Ως  απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών και υπότροφος του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Σκηνογραφία στο London Institute – Central Saint Martins/ Αγγλία-Ολλανδία, με ειδίκευση στις Νέες Τεχνολογίες και την Τέχνη στην σχολή HGK Zurich/ Ελβετία. Είναι μέλος της Ιδρυτικής & Οργανωτικής ομάδας του Μηδέν από την ίδρυση του 2005 έως και σήμερα. Επιμέλειες της προβάλλονται σε διοργανώσεις και εκθέσεις στην Ελλάδα & όλο τον κόσμο, αναλυτικά στο  http://www.festivalmiden.gr.

 

Η Ταυτότητα του Μηδέν

Το Μηδέν είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης. Ιδρύθηκε το 2005 από μια ανεξάρτητη ομάδα ελλήνων καλλιτεχνών και υπήρξε ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα διεθνή φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα για τα πρώτα δέκα έτη λειτουργίας του. Από το 2015 και μετά συνεχίζει το έργο του με ένα πιο ευέλικτο και διευρυμένο πρόγραμμα προβολών και εκδηλώσεων με σκοπό να υποκινήσει τη δημιουργία πρωτότυπης βιντεοτέχνης, να βοηθήσει στη διάδοσή της και να αναπτύξει την έρευνά της.

Μέσα από συνεργασίες και ανταλλαγές με σημαντικά φεστιβάλ, χώρους τέχνης και οργανισμούς στο εξωτερικό, έχει αναγνωριστεί ως μια από τις πιο επιτυχημένες και ενδιαφέρουσες διοργανώσεις για τη βιντεοτέχνη διεθνώς και μια σημαντική πλατφόρμα πολιτιστικής ανταλλαγής για την ελληνική και παγκόσμια βιντεοδημιουργία. Συνεχίζει να δημιουργεί ταυτόχρονα ένα εναλλακτικό σημείο συνάντησης για αναδυόμενους και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και έναν κόμβο επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, οργανισμών, φεστιβάλ και χώρων τέχνης απ’ όλο τον κόσμο.

www.facebook.com/festivalmiden

_____________________________

◊ Ο Κινητήρας σε συνεργασία με το Μηδέν διοργανώνει διήμερο παραστάσεων και βίντεο χορού στις 8 και 9 Οκτωβρίου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ