Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Μίμοι

Μίμοι
Oι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν στην γκαλερί της Αθήνας την ομαδική έκθεση Μίμοι, που περιλαμβάνει έργα εγκυκλοπαιδικού χαρακτήρα, που βασίζονται κυρίως στις έννοιες της παράθεσης, της μίμησης και της επανεγγραφής.

Σημείο αφετηρίας της έκθεσης είναι το περίφημο artist’s book Un Coup de Dés Jamais N\'Abolira Le Hasard (Μια ζαριά ποτέ δεν θα καταλύσει την τύχη), που εξέδωσε ο Βέλγος καλλιτέχνης Marcel Broodthaers στην Αμβέρσα τον Νοέμβριο του 1969. Η έκδοση του Broodthaers αποτελεί πιστό αντίγραφο του ομώνυμου ποιήματος του συμβολιστή ποιητή Stéphane Mallarmé, με τη διαφορά ότι το κείμενο έχει σβηστεί και αντικατασταθεί από μαύρες λωρίδες. Αυτό το σπάνιο πλέον artist’s book αποκαλύπτει τόσο τον επίκαιρο χαρακτήρα της σκέψης ενός «πρώην ποιητή» όπως ο Broodthaers όσο και την τεράστια επίδραση που άσκησε ο Mallarmé στην τέχνη μετά τον Duchamp.  

Τα έργα της έκθεσης Μίμοι παραπέμπουν περισσότερο σε παλίμψηστα, αναδεικνύοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο τις μεταλογοτεχνικές θέσεις του Schwob («τίποτα δεν είναι καινούργιο σ’ αυτόν τον κόσμο παρά οι φόρμες») αλλά και του Mallarmé («ο κόσμος είναι φτιαγμένος για να να καταλήξει σ’ ένα ωραίο βιβλίο»).

Συμμετέχουν: Marcel Broodthaers, Χάρις Επαμεινώνδα & Daniel Gustav Cramer, Danièle Huillet & Jean-Marie Straub, Νίκος Καναρέλης, Απόστολος Καραστεργίου, Αντώνης Ντόνεφ, Ηλίας Παπαηλιάκης, Νίνα Παπακωνσταντίνου , Florian Pumhösl, Batia Suter, Πάνος Τσαγκάρης.

Σχετικές ειδήσεις
The Future is Nostalgic, έκθεση του Raed Yassin στις Kalfayan Galleries
16.01.2017 16:26
Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν στην γκαλερί της Αθήνας την τρίτη ατομική έκθεση του Λιβανέζου καλλιτέχνη Raed Yassin με τίτλο ‘The Future is Nolstagic’. Τα εγκαίνια της έκθεσης, παρουσία του καλλιτέχνη, θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017, 19.00 – 21.00.
Paros, έκθεση της Martha Jungwirth στις Kalfayan Galleries
06.12.2016 17:19
Οι Kalfayan Galleries σε συνεργασία με την Galerie Krinzinger (Βιέννη) παρουσιάζουν την ατομική έκθεση της διεθνούς φήμης εικαστικού Martha Jungwirth με έργα από τη σειρά ‘Paros’ (2015) τα οποία εμπνεύστηκε και δημιούργησε στο ομώνυμο ελληνικό νησί. Η έκθεση αποτελεί ιδέα της Antonia Rahofer.
Time: έκθεση του Πάνου Τσαγκάρη στις Kalfayan Galleries
29.09.2016 13:43
Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση του Έλληνα εικαστικού με έδρα τη Νέα Υόρκη, Πάνου Τσαγκάρη με τίτλο ‘TIME’. Την έκθεση επιμελείται η Μαρία Νικολακοπούλου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016, 19.00 – 21.00.
Βίαιο Μετάξι: έκθεση των Kalos & Klio στις Kalfayan Galleries
03.06.2016 15:48
Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση Βίαιο Μετάξι του εικαστικού διδύμου με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Kalos&Klio.
Typo: έκθεση της Νίνας Παπακωνσταντίνου στις Kalfayan Galleries
08.04.2016 17:10
Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση της εικαστικού Νίνας Παπακωνσταντίνου με τίτλο “Typo”. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016, 20.00 – 22.00.