Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Αποσύμπλεξη, του Rémi de Vos από την ομάδα Δυναμό στο θέατρο Από Κοινού

Αποσύμπλεξη, του Rémi de Vos από την ομάδα Δυναμό στο θέατρο Από Κοινού

Το θέατρο Από Κοινού παρουσιάζει από τις 12 Οκτωβρίου 2016 το έργο Αποσύμπλεξη του Rémi de Vos, από την θεατρική ομάδα Δυναμό.

 

Η Θεατρική Ομάδα Δυναμό δημιουργήθηκε το 2016 με σκοπό την εξερεύνηση των σύγχρονων κοινωνικών ζητημάτων και την σκηνική τους μεταφορά. Εμπνεύστηκε το όνομά της από την λογοτεχνική ομάδα Δυναμό, που δημιουργήθηκε την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, στην Αμερική.

 

Ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας Rémi de Vos γεννήθηκε στη Δουνκέρκη ,το 1963.Το 1981 εγκατέλειψε τις σπουδές του για να εγκατασταθεί στο Παρίσι, όπου μέχρι το 1993,επιβίωσε κάνοντας διάφορα επαγγέλματα. Το 1993 ,άρχισε να γράφει. Ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο, από την Αλγερία ,μέχρι τη Νέα Υόρκη, την Παραγουάη και το Βιετνάμ, συχνά με υποτροφίες, για τη συγγραφή θεατρικών έργων.  Άλλα γνωστά  έργα  του, που έχουν ανέβει και στην Ελλάδα : «Alpenstock», « Μέχρι να μας χωρίσει ο Θάνατος» κ.α.

 

«Η Αποσύμπλεξη είναι το πρώτο μου θεατρικό έργο. Το έγραψα σε ηλικία 30 ετών. Πριν αρχίσω τη συγγραφή εργαζόμουν. Εργαζόμουν από την ηλικία των 18 ετών. Έκανα κάθε είδους δουλειά (εργάτης, μεταφορέας, οδηγός ασθενοφόρου, κλητήρας...). Έτσι άρχισα να περιγράφω τη δική μου πραγματικότητα, την οποία και γνώριζα καλά, τα ων συνεντεύξεων για αναζήτηση εργασίας, των σχέσεων ιεραρχίας μέσα σε μια εταιρεία, τον φόβο της απώλειας της δουλειάς μου... Σε γενικές γραμμές, τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσει η αντιφατική, σχεδόν νευρωτική σχέση την οποία διατηρεί ένα άτομο με την εργασία του. Ο σκοπός μου είναι το να μπορεί κανείς να γελά με τραγικές καταστάσεις τις οποίες και αναγνωρίζει αμέσως».

 

Το έργο, γραμμένο την ταραγμένη περίοδο του 1994-1996 στην Γαλλία, με χιούμορ, μάς φέρνει αντιμέτωπους με ό,τι συμβαίνει στην καθημερινότητά μας και δεν το αντιλαμβανόμαστε ή απλώς αρνούμαστε να το δούμε.  Μια μαύρη κωμωδία για τα αδιέξοδα της σύγχρονης κοινωνίας.

 

Κείμενο:  Rémi de Vos

Μετάφραση: Έρση Βασιλικιώτη

Σκηνοθεσία: Γιώργος Πέππας

Μουσική: Αποστόλης Σιώκης

Βίντεο: Παναγιώτης Παπαφράγκος

Σκηνικά - Κοστούμια: Άντα Γόντικα

Σχεδιασμός Φωτισμού: Εβίτα Αναγνοπούλου

Αφίσα: Αριάδνη Μιχαηλάρη

Ερμηνεύουν: 

Γιώργος Ζιώγαλας

Ελεάννα Γρηγορίου

Σπύρος Κοντορίζος

Αθηνά Φραγκουλοπούλου

Σχετικές ειδήσεις
Δάφνες και Πικροδάφνες, από τη Θεατρική Ομάδα ENIGMA στο Θέατρο Αμαλία
10.02.2017 15:35
Τη διαχρονική πολιτική κωμωδία των Δημήτρη Κεχαΐδη-Ελένης Χαβιαρά «Δάφνες και Πικροδάφνες» σε σκηνοθεσία Κυριάκου Δανιηλίδη θα παρουσιάσει η Θεατρική Ομάδα Enigma από το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 στο Θέατρο Αμαλία, στη Θεσσαλονίκη.
Η ομάδα «ΚωμωΔίνω» στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
07.02.2017 11:34
Η θεατρική ομάδα «ΚωμωΔίνω» παρουσιάζει 3 Μουσικές Νύχτες Κωμωδίας στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο - Up Stage, τις Κυριακές 5 – 12 – 19 Μαρτίου 2017.
Το θησείον, ‘ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ υποδέχεται δυναμικά τη θεατρική σεζόν 2016-2017!
05.10.2016 14:19
Το θησείον, ‘ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ, εγκαινιάζει τη νέα θεατρική του σεζόν 2016-2017 παρουσιάζοντας μια ενδιαφέρουσα θεατρική παλέτα, με νέες παραγωγές και επαναλήψεις παραστάσεων που είχαν ιδιαίτερη απήχηση στο θεατρόφιλο κοινό της Αθήνας, δίνοντας χώρο και έμφαση κυρίως σε νέες δημιουργικές δυνάμεις του θεάτρου. Παράλληλα, παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα παραστάσεων παιδικού και εφηβικού περιεχομένου στοχεύοντας όχι μόνο σε ενήλικες, αλλά και στη θεατρική καλλιέργεια και εκπαίδευση του μικρότερου ηλικιακά θεατρόφιλου κοινού.
Τρωάδες, Ευριπίδη από τη Θεατρική Ομάδα Λέρου
22.08.2016 17:03
Η Θεατρική ομάδα Λέρου παρουσιάζει για πρώτη φορά, μετά από 27 χρόνια ζωής και δράσης, αρχαία τραγωδία. Το έργο του Ευριπίδη «Τρωάδες» σε μετάφραση Ολυμπίας Καράγιωργα, τιμώντας και την ίδια, σαν ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα αυτά τα “πνευματικά” που έχει χαρίσει και συνεχίζει να χαρίζει απλόχερα και με γενναιοδωρία στην ομάδα μας από το ξεκίνημα της.
TraVma από την ομάδα ΘέRetro στο Θέατρο Σοφούλη
16.06.2016 15:35
Η θεατρική ομάδα "ΘέRetro" αποτελούμενη από τελειόφοιτους του Καλλιτεχνικού Σχολείου Μενεμένης και φοιτητές της Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ (Θεάτρου, Κινηματογράφου) παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση "TraVma", βασισμένη στο έργο του Edward Albee "The Play About The Baby" στο Θέατρο Σοφούλη το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Ιουνίου στις 21:00.